Hazugságvizsgálathoz kötnék a terroristák szabadon engedését a britek

2020.01.21. 18:05

A novemberi londoni terrortámadás után két hónap kellett, hogy valamilyen javaslatot tegyen a régi-új Johnson kormány a terrorizmus ügyében. Íme.

Hazugságvizsgálathoz kötnék a terroristák szabadon engedését a britek

A brit belügyminisztérium és az igazságügyi minisztérium közös közleményben tudatták, hogy új intézkedéscsomagot hoznak létre, ami alapján egyrészt hazugságvizsgálathoz kötnék a terrorizmus vádjával elítélt fogvatartottak szabadon engedését, ezzel szigorítva az elkövetők feltételes szabadon engedését és nyomon követését, írja a Guardian.

Ezzel változtatnának azon a gyakorlaton, hogy a terrorizmus vádjával elítélteket egy bizonyos idő után szabadon engedik feltételesen az ún. ideiglenes engedéllyel, amit az elítélt akkor kapott meg, ha még a börtönben sikeresen vett részt a különböző rehabilitációs programokon, és feltételes szabadsága alatt pártfogó felügyeleti tanácsadásra és jelentéstételre jár, illetve a terrorelhárító szervezetek és a rendőrség továbbra is megfigyelés alatt tartja. Most

a pártfogó felügyeleti jelentéstételnél vezetnék be a hazugságvizsgálatot, amin ha a feltételes szabadságát töltő elítélt elbukik, akkor további nyomozás vagy felülvizsgálat alá helyezik őt.

A szigorítás oka a tavaly november végi, Usman Khan által elkövetett terrorista akció volt, amiben két személy vesztette életét és további három sérült meg, miután késsel támadt járókelőkre a London Bridge környékén. Khant még 2012-ben ítélték el nyolc társával 16 évre terrorizmus szervezése miatt, végül 2018-ban szabadult feltételesen a börtönből a már korábban említett ideiglenes engedéllyel, és több rehabilitációs programon is részt vett. Khan programban való részvételét alapvetően egy sikeres történetnek gondolták, több rendezvényen is felszólalt, mint egy jó példa a rehabilitációs programok sikerességét illetően. November 29-i támadása előtt is a Healthy Identity Intervention Programme egyik ilyen rendezvényén szólalt fel. 

Ezen kívül az új brit kormány még korábban bejelentette, hogy 90 millió fonttal fogják növelni a terrorelhárítással foglalkozó szervezetek költségvetését, illetve növelni fogják a terroristákkal foglalkozó pszichológusok és vallási vezetők számát a börtönökben, és a monitoring programban egyaránt. Emellett felülvizsgálják a rendőrség, a pártfogó felügyelői szolgálat és a különböző nemzetbiztonsági szolgálatok működését, hogy valóban megfelelő módon követik-e nyomon a terrorizmus miatt börtönbe került személyeket a szabadon engedésük után.

Azt is bejelentették, hogy a brit kormány be fog mutatni egy új terrorizmusellenes törvényjavaslatot, amelyben megszüntetnék, hogy a terrorista bűnelkövetőket automatikusan szabadon engedik bizonyos idő után az ideiglenes engedéllyel, és kötelezően

minimum 14 éves börtönbüntetést vezetnének be a terrorcselekmények előkészítése vagy terrorszervezet vezetése miatt elítélt személyek számára.

Viszonyításképpen: Magyarországon, ahol a kormány évek óta a migrációval és a terrorizmussal harcol a kommunikáció szintjén, a terrorizmusért kiszabható minimális büntetés tíz év szabadságvesztés.

FOTÓ: Wikipédia

Karóczkai Balázs
Karóczkai Balázs az Azonnali korábbi operatív vezetője

Mesterdiplomás politológus, 2019 óta újságíró. A külpolitika szenvedély, a belpolitika hobbi, a kultúra pedig kikapcsolódás.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek