+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 21. kedd, 17:49
Két és fél millió forintnyi lejt kapna, aki hétüléses autót vesz, és legalább három gyereke van. Persze kérdés, hogy átmegy-e a román parlamenten a javaslat.

Harmincötezer lejjel, vagyis körülbelül 2,45 millió forinttal támogatná a nagycsaládosokat a legalább hétszemélyes autók megvásárlásában egy RMDSZ-es törvénytervezet – írja kedden a Transindex.

 

A javaslatot a romániai magyar párt egyik képviselője, Csép Éva Andrea dolgozta ki, majd azt további húsz RMDSZ-es szenátor és képviselő is aláírta: elfogadása esetén azt szeretnék elősegíteni, hogy egy család a harmadik gyerek megszületése után is kényelmesen utazhasson autójában. Ráadásul a tervezet azt is előírja, hogy a vásárolt autók erőforrásainak környezetbarátnak, vagyis legalább Euro 5 és Euro 6 besorolásúnak kell lenniük.

 

Csép Éva Andrea ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott,

 

egy normál autóban való utazásnál nehézséget okozhat egy harmadik gyermek születése,

 

„így pedig máris világossá válik, hogy egy nagyobb autó mekkora segítséget jelenthet a szülőknek”.

 

A javaslat szerint a program egy új, különálló költségvetésből valósulhatna meg, a támogatásokat pedig a minisztériumon keresztül utalnák ki a családoknak. Ha elfogadnák a javaslatot, a jogosultak körébe beletartoznának a nevelt és örökbefogadott gyerekekkel rendelkezők is, de kitétel például, hogy az igénylőnek nem lehet tartozása az állammal szemben, valamint az, hogy a támogatást elnyerőknek személyesen is felelősséget kell vállalniuk azért, hogy a 35 ezer lejes támogatáson felül álló vételárat kifizetik az autókért.

 

Ha mind a cirka két és fél milliós összeg, mind maga a kezdeményezés ismerősnek tűnne valahonnan, ne csodálkozz: a magyar kormány is bőkezű támogatásokat biztosít a nagycsaládosok részére, ez pedig kiterjed a hétüléses autók vásárlására is. Ehhez a legalább három gyermeket nevelő családok részére 2,5 millió forint állami támogatást biztosít a kormány, feltéve, hogy a támogatott összeg nem lehet nagyobb, mint az autó bruttó vételárának fele.

 

Talán ez is közrejátszhatott abban, hogy – mint arról a 444 is beszámolt

 

a BMW a 2019-es év folyamán 493 százalékkal növelte hétüléses modellje, a BMW 2 Gran Tourer eladásait.

 

A típusból ugyanis 2018-ban még csak 27 darabot adtak el, de ez a tavalyi évre 160 darabra emelkedett. Az autó alapára egyébként 7,8 millió forint, így még ha az alapmodellt visszük is csak haza, akkor is jó 5,3 millió forintot kell érte kicsengetni.

 

Persze a magyar példára hasonlító RMDSZ-es javaslatot még nem fogadták el, és közel sem biztos, hogy ez egyáltalán megtörténik. A javaslat szerint a jogszabály 2020. június 1-jétől lépne életbe, azt azonban a tervezetet jegyző Csép Andrea is elismerte, hogy nem számított arra, hogy közben ilyen ködös lesz a politikai élet. Ugyanis miután tavaly ősszel sikerült megbuktatni a (névleg) szociáldemokrata PSD-kormányt, a jobboldali, nemzeti liberális PNL került hatalomra Ludovic Orban vezetésével: ugyanakkor

 

már a mostani, Orban-kormány alatt is inog a talaj az önkormányzati választási rendszer módosítási javaslata miatt.

 

A részleteket Bukovics Martin itt írta le nektek!

 

A szenátusban a javaslatot nemrég iktatták, ezt követően a szenátus dönt, majd a képviselőház – mint döntő ház – szavaz róla.

 

BORÍTÓKÉP: A hétüléses Dacia Lodgy a 2012-es genfi autószalonon / Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás