+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 20. hétfő, 08:46
„Malajzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki az ország környezetvédelmi minisztere.

Százötven műanyag szeméttel teli konténert küld vissza Malajzia tizenhárom, túlnyomó részt gazdag országnak, köztük Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak – írja az AP News. Ugyanis mióta Kína 2018-ban úgy döntött, hogy nem hajlandó bizonyos típusú hulladékok – többek közt a műanyag – importját engedni az országba,

 

azt a cégek más, főleg ázsiai országoknak kezdték el küldeni ahelyett, hogy érdemi megoldást találtak volna a problémára.

 

Malajzia az összesen több mint 3700 tonnányi szemetet tartalmazó konténer közül 43-at Franciaországnak, 42-t az Egyesült Királyságnak, 17-et Amerikának, 11-et Kanadűnak, míg tízet Spanyolországnak juttat vissza. A maradék konténereket Hong Kong, Japán, Szingapúr, Portugália, Kína, Banglades, Sír Lanka és Litvánia kapja.

 

Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter azt mondta, az idei év közepéig még további 110 konténernyi szemetet fognak visszaküldeni. Arról is beszélt, azért, hogy visszaküldjék a szemetet, a maláj kormány semmit sem fizetett, ezeknek az árát azok a cégek fizették meg, akik a hulladék behozatalűért felelősek. „Malajzia nem a világ szeméttelepe” – tette hozzá.

 

Malajzia már nem először kéri ki magának, hogy hulladékot küldjenek hozzájuk, tavaly tavasszal is már bejelentették, hogy háromezer tonna hulladékot küldenek vissza. Hasonlóan járt Kambodzsa is, ők 2019-ben 1600 tonnányi műanyag hulladékot juttattak vissza, amiről itt írtunk.

 

FOTÓ: Brandon / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igor Matovičról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül vett át egy csomó szöveget a szakdolgozatában. Most azt mondja: ha tényleg plagizált, „de facto tolvaj” lett belőle.

A bécsi magyar nagykövet szerint nem igaz, hogy a magyar kormány iszlámellenes lenne, valójában a keresztények érdekében lépnek fel.

Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

António Costa sem szeretné, ha jogállamisági feltételhez kötnék az EU új hitelprogramját, de egészen más miatt, mint Orbán Viktor: a portugál miniszterelnök szerint ugyanis az értékekkel nem szabadna kereskedni.

Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról a járványügyi adatok alapján mostantól, legyenek-e az egyébként fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként, vagyis
zölddel megjelölt területek.

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás