+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2020. január 20. hétfő, 08:46
„Malajzia nem a világ szeméttelepe” – jelentette ki az ország környezetvédelmi minisztere.

Százötven műanyag szeméttel teli konténert küld vissza Malajzia tizenhárom, túlnyomó részt gazdag országnak, köztük Franciaországnak és az Egyesült Királyságnak – írja az AP News. Ugyanis mióta Kína 2018-ban úgy döntött, hogy nem hajlandó bizonyos típusú hulladékok – többek közt a műanyag – importját engedni az országba,

 

azt a cégek más, főleg ázsiai országoknak kezdték el küldeni ahelyett, hogy érdemi megoldást találtak volna a problémára.

 

Malajzia az összesen több mint 3700 tonnányi szemetet tartalmazó konténer közül 43-at Franciaországnak, 42-t az Egyesült Királyságnak, 17-et Amerikának, 11-et Kanadűnak, míg tízet Spanyolországnak juttat vissza. A maradék konténereket Hong Kong, Japán, Szingapúr, Portugália, Kína, Banglades, Sír Lanka és Litvánia kapja.

 

Yeo Bee Yin környezetvédelmi miniszter azt mondta, az idei év közepéig még további 110 konténernyi szemetet fognak visszaküldeni. Arról is beszélt, azért, hogy visszaküldjék a szemetet, a maláj kormány semmit sem fizetett, ezeknek az árát azok a cégek fizették meg, akik a hulladék behozatalűért felelősek. „Malajzia nem a világ szeméttelepe” – tette hozzá.

 

Malajzia már nem először kéri ki magának, hogy hulladékot küldjenek hozzájuk, tavaly tavasszal is már bejelentették, hogy háromezer tonna hulladékot küldenek vissza. Hasonlóan járt Kambodzsa is, ők 2019-ben 1600 tonnányi műanyag hulladékot juttattak vissza, amiről itt írtunk.

 

FOTÓ: Brandon / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A kormányzati bértámogatást hiába igényelték meg, nem kaptak semmit a kávézóban. A hat alkalmazottból mára egy maradt, ő sem kap teljes bért.

Ezzel már hivatalosan három ember jelezte, hogy szívesen lenne az ellenzék közös '22-es miniszterelnök-jelöltje.

Nyithassanak meg korlátozottan a múzeumok, állatkertek, vendéglátó helyek, szállodák, színházak, mozik – Ujhelyi István ezt kéri a kormánytól.

Nem teljes kapacitással ugyan, de október óta végre újra üzemelhetnek. Ha a járványhelyzet is engedi, akkor második félévtől kinyitnak az iskolák is az országban.

A vírus reprodukciós rátája közben 1 alá esett náluk, azaz egyre kevésbé terjed.

Beteltek az időpontok, mert olyan kevés vakcina érkezett. A rendszer 11 millió embert is be tudna oltani, ha lenne elég oltóanyag, de csak 3,1 milliónak elegendő fog megérkezni.

A kezdeményezők szerint több tucat település vehetett részt az akcióban. A Minority Safepack elkaszálása ellen tiltakoztak.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás