+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 20. hétfő, 09:30
Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt. Most Hamburgban él.

A 21 éves Kimia Alizadeh vasárnap közölte, szeretné Németországot képviselni a 2020-as tokiói olimpián. A tekvandóban 2016-ban Rióban bronzérmet szerzett, ezáltal Irán történetének első olimpiai medálos nőjeként gyorsan nemzeti hőssé vált Alizadeh bevallottan politikai okokból hagyta el hazáját, indokként pedig azt, hozta fel,

 

„nem akar többé közösséget vállalni a képmutatással, hazugsággal, igazságtalansággal és hízelgéssel.”

 

írja a Radio Free Europe.

 

Alizadeh magát a milliónyi Iránban elnyomott egyikeként jellemezte

 

„Azt viseltem, amit szerettek volna. Azt mondtam, amit kértek, hogy mondjak. Semmi nem számított nekik, csak eszközök vagyunk számukra.”

 

A sportoló állítása szerint annak ellenére, hogy Irán rengeteget profitált az ő történetéből, az iráni tisztviselők rendszeresen kritizálták őt, mivel szerintük például nem helyes, ha egy nő nyújtja a lábait. 

 

Bár eredetileg úgy tűnt, Hollandiában akar letelepedni, és hívták Belgiumból, Bulgáriából és Kanadából is, végül Hamburgban telepedett le. „Boldogan képviselném Németországot, nyugodt életben reménykedek” – mondta, hozzá téve, hogy ettől függetlenül örökre „iráni gyerek” marad.

 

 

Alizadeh menekülése azért is szimbolikus, mert épp akkor jelentette be, szakít szülőhazájával, amikor épp a figyelem központjában voltak, hiszen Teherán utcáin folytak a tüntetések, amiért az ország vezetése napokig tagadta felelősségét abban, hogy lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet.

 

FOTÓ: Kimia Alizadeh / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A Kovászna megyei kétezer fős Nagybaconban balkáni hangulat uralkodik: a regnáló polgármesterrel szemben elinduló független jelöltet a polgármester fia fenyegeti, míg a polgármester szerint ellene indult lejáratókampány és igaziból őt fenyegették meg.

Ötszáznál is több óriáscég véli úgy, hogy a Facebook nem tesz eleget a gyűlöletbeszéd terjedése ellen, ezért többé nem költenek pénzt reklámra a közösségi oldalon. A Facebook-alapító Mark Zuckerberg ennek ellenére nem esett kétségbe.

Pár napja az LMP, DK, Jobbik és Fidesz képvviselői szavazták meg a momentumos Balogh Csaba jogköreinek megnyirbálását, most Balogh vette vissza az LMP-s és DK-s alpolgármesterek jogosítványait.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás