+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 20. hétfő, 09:30
Kimia Alizadeh Irán egyik kirakatfigurája volt, de egy héttel ezelőtt inkább elmenekült az országból az őt nőként ért megaláztatások miatt. Most Hamburgban él.

A 21 éves Kimia Alizadeh vasárnap közölte, szeretné Németországot képviselni a 2020-as tokiói olimpián. A tekvandóban 2016-ban Rióban bronzérmet szerzett, ezáltal Irán történetének első olimpiai medálos nőjeként gyorsan nemzeti hőssé vált Alizadeh bevallottan politikai okokból hagyta el hazáját, indokként pedig azt, hozta fel,

 

„nem akar többé közösséget vállalni a képmutatással, hazugsággal, igazságtalansággal és hízelgéssel.”

 

írja a Radio Free Europe.

 

Alizadeh magát a milliónyi Iránban elnyomott egyikeként jellemezte

 

„Azt viseltem, amit szerettek volna. Azt mondtam, amit kértek, hogy mondjak. Semmi nem számított nekik, csak eszközök vagyunk számukra.”

 

A sportoló állítása szerint annak ellenére, hogy Irán rengeteget profitált az ő történetéből, az iráni tisztviselők rendszeresen kritizálták őt, mivel szerintük például nem helyes, ha egy nő nyújtja a lábait. 

 

Bár eredetileg úgy tűnt, Hollandiában akar letelepedni, és hívták Belgiumból, Bulgáriából és Kanadából is, végül Hamburgban telepedett le. „Boldogan képviselném Németországot, nyugodt életben reménykedek” – mondta, hozzá téve, hogy ettől függetlenül örökre „iráni gyerek” marad.

 

 

Alizadeh menekülése azért is szimbolikus, mert épp akkor jelentette be, szakít szülőhazájával, amikor épp a figyelem központjában voltak, hiszen Teherán utcáin folytak a tüntetések, amiért az ország vezetése napokig tagadta felelősségét abban, hogy lelőttek egy ukrán utasszállító repülőgépet.

 

FOTÓ: Kimia Alizadeh / Instagram

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás