+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 17. péntek, 17:17
Utah állam republikánus kormányzójának nem tetszett, hogy az állam kreatív szexuális utalgatások tárgya lett.

Valljuk be, kevés hálásabb feladat van annál, mint amikor 18+-os tartalmakat kell reklámozni: csak a képzelet szabhat határt a kreatívabbnál kreatívabb megoldásoknak.

 

Nos, az egyesült államokbeli Utah állam Egészségügyi Minisztériuma igazán ráérzett arra, hogy a felnőtt tartalommal hogyan adja át az üzenetét: a tervek szerint százezer óvszert szórtak volna szét ingyen az állam területén, többek között helyi egészségügyi központokban, a HIV-fertőzéssel foglalkozó alapítványoknál, bárokban és más közösségi tereken.

 

A terjesztéshez a minisztérium be is szerezte az óvszereket tartalmazó kartondobozokat, amikre kifejezetten az államra szabott üzeneteket írtak.

 

Az egyik dobozon például a „Greatest sex on Earth” (legjobb szex a világon) felirat szerepel, ami szándékosan rímel a utahi hó magas minőségét hirdető mondásra, miszerint ott található a „Greatest snow on Earth”, azaz a legjobb hó a világon.

 

Ugyancsak a természeti adottságokra céloznak más feliratok is, amelyek fennen hirdetik, hogy az óvszer használója „fedezze fel Utah barlangjait”, és „élvezze a hegyeket”.

 

De a legelmésebb szlogen mégis csak a „SL,UT” szójáték, amiben az SL az állam fővárosára, Salt Lake Cityre, az UT pedig magára Utah államra utal. Egybeolvasva pedig megkapjuk, hogy slut, azaz kurva.

 

 

A minisztérium az óvszercsomagokat a „The H is for Human” nevű kampányuk keretében szórta volna szét, amiben a H a health, azaz az egészség szót jelöli. Magyarul az egészség, azaz „E az emberért” szlogenre lehet ezt lefordítani, aminek célja, hogy az emberek ne stigmatizálják tovább a nemi úton terjedő HIV-fertőzést, és nyitottan beszéljenek egymás között a fertőzést megelőző, egészséges és biztonságos szexuális életről.

 

A szókimondó óvszerkampány azonban nem nyerte el mindenki tetszését, például az állam republikánus kormányzójáét, Gary Herbertét sem. Alig kezdődött el a terjesztés, a kormányzó le is állította azt, mondván:

 

érti ugyan, hogy a minisztérium ezzel kívánja felhívni a lakosok figyelmét a betegség megelőzésére, de nem engedélyezi az ilyesfajta szexuális utalgatásokat egy adófizetők által finanszírozott kampányban.

 

Válaszában a minisztérium elismerte, hogy nem járták végig előzetesen a megfelelő csatornákat az óvszeres dobozok engedélyeztetéséhez, elnézést kértek az offenzív tartalmú szövegekért, és jelezték, hogy partnereiktől kérték az óvszerek terjesztésének azonnali leállítását.

 

„Továbbra is elkötelezettek vagyunk a HIV megelőzése céljából kampányt folytatni, és olyan formán kívánjuk ezt tenni, ami jobban tiszteli az adófizetők dollárjait, és a szerepünket mint kormányzati hivatal” – zárta sorait az utahi minisztérium.

 

NYITÓKÉP: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Eközben az olasz politika a homofóbia szigorúbb jogi büntétéséről vitázik.

Ez az egyik legrosszabb mutató nemzetközi összehasonlításban. Ugyanakkor a magyarok döntő többsége biztos benne, hogy felismeri az álhíreket – de másokból ezt már nem nézi ki.

Budapestet ezermilliárdos kár is érheti a rossz minőségű levegő és szmog miatt.

De nemcsak az oszmán szultán, mások ellen is fellázadhatunk a magyarokkal az Age of Empires III új verziójában.

Az alapvetően olvasói videókat újraközlő Nextának a hatóságok szerint az a bűne, hogy „szélsőséges tartalmat” gyárt.

Sajnos nemcsak a fertőzöttek, hanem a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma is hatalmasat ugrott.

A Cambridge Egyetem kutatása szerint egy generáció sem ábrándult még ki annyira a demokráciából, mint a mai fiatal felnőtteké. Az Orbán Viktorhoz hasonló populista politikusok azonban visszaadhatják a demokráciába vetett hitüket.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás