+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Illés Gergő
2020. január 17. péntek, 16:07
Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban, pedig a főváros szívesen gondolkodna együtt a kormánnyal.

„Budapest nem azért dolgozik, hogy más magyarországi településeknek kevesebb uniós forrás jusson, hanem azért, hogy Magyarország, és ezen belül a főváros is több uniós támogatást kapjon” – így reagált az Azonnalinak Karácsony Gergely budapesti főpolgármester, mikor azzal kapcsolatban kérdeztük pénteki sajtótájékoztatóján, hogy az előzetes tervek szerint nem jutnának Budapestnek uniós fejlesztési pénzek a következő hétéves költségvetésben.

 

Inkább gondolkozzunk együtt a kormánnyal, minthogy veszekedjünk

 

Az EU-s pénzek körüli botrány még a hét elején indult el az ellenzéki sajtóban, miután kiszivárgott a kormány uniós fejlesztési pénzek elosztására vonatkozó előzetes terve, mindezek alapján pedig se Budapest, se Komárom-Esztergom és Győr-Moson-Sopron és Vas megyék nem részesülnének a fejlesztési pénzekből. Karácsony erre akkor úgy reagált, a kormány Budapestet akarja büntetni. Most sajtótájékoztatóján kifejtette: a főváros igazán azt nehezményezi, hogy bár a kormány tudhatóan tárgyal az Európai Bizottsággal a következő fejlesztési ciklus Magyarországra vonatkozó részének elosztását illetően,

 

„de a Budapestet érintő forrásokkal kapcsolatban nem tárgyal a budapesti vezetéssel”.

 

„A magyar kormány vegye komolyan az Európai Unió partnerségi alapelvét, hiszen a helyi önkormányzatok bevonása nélkül operatív programot tervezni ellentétes az európai normákkal” – nehezményezte a főpolgármester.

 

Karácsony Gergely az Azonnalin nemrég megjelent publicisztikánkra is reagált, melyben azt fejtegettük, hogy a leszakadó régiók fejlesztésére félretett uniós forrásokat talán nem Magyarország legfejlettebb régiójára, az uniós régiók átlagfejlettségének 137 százalékát kitevő Budapestre kéne költeni. A főpolgármester ezzel kapcsolatban megjegyezte: bár valóban kell pénzt szánni a felzárkóztatásra,

 

„az európai gazdaság motorja a fejlett régiókban van, Magyarország gazdasági növekedési motorja pedig Budapesten.”

 

Karácsony szerint ennek a motornak dübörögnie kell ahhoz, hogy az ország fejlődjön, tehát a város nem kér többet, mint hogy „a budapesti régió fejlettségét figyelembe véve az uniós forrásokat okosan használjuk fel”.

 

„Magunk részéről sokkal szívesebben gondolkozunk együtt a kormánnyal annak érdekében, hogy Magyarország, így Budapest még több uniós forrást tudjon megszerezni, mint hogy azon vitatkozzunk, hogy az egyébként csökkenő támogatásokat hogyan osszuk el egymás között” – fejtette ki, hozzátéve hogy a Budapestre érkező forrásokat elsősorban három kulcsterületre, a közösségi közlekedésre, a levegőminőségre, valamint a lakhatási problémák megoldására fordítaná. Ezen felül bízik az uniótól közvetlenül is megpályázható források hozzáférhetőségében is, összegzett. (Hogy ez mennyire reális elképzelés, arról itt írtunk részletesen.)

 

Karácsony nem a kínaiak, hanem a MÁV reptéri vasútja mellett áll

 

Az Azonnali arra is rákérdezett Karácsony Gergelynél, hogy mit tud a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérre már régóta tervezgetett gyorsvasút ügyéről, és a kormánnyal történt-e bármilyen kommunikáció azzal kapcsolatban, hogy mikor kezdődhetne meg a gyorsvasút építése. Karácsony erre válaszolva elmondta,

 

azt a verziót tudná támogatni, amelyik az országos vasúti hálózatba építené be a reptéri kapcsolatot.

 

A reptéri vasút lehetséges terveiről pár napja az Azonnalin is megjelent egy cikk, melyben leírtuk, alapvetően két versengő irányvonal van annak megépítésére:

 

+ Az egyik, a MÁV által is favorizált terv a Budapest-Szolnok vasútvonalból Kőbánya-Kispest és Monor között hozna létre egy kiágazást, mely a föld alatt érné el a repteret. Így nem a reptér lenne a vonal végállomása, hanem onnan tovább lehetne haladni más, kelet-magyarországi nagyvárosok felé, ahogyan a budapesti városközpont felé is, ez az az irányvonal, amit Karácsony is támogatott.

 

+ A másik a kínai CRRC járműgyártó terve, mely a MÁV-os vonallal párhuzamosan Budapest-Keleti és a reptér között hozna létre egy új pályán egy gyorsvasutat. A CRRC nem kér mindehhez állami pénzt, csupán a vonal üzemeltetését harminc éven keresztül, szakértők szerint viszont mindezzel az a probléma, hogy nem integrálná a reptéri vonalat a nagyvasúti hálózatba. Karácsony a kínai tervekkel kapcsolatban sajtótájékoztatóján kifejtette: feleslegesnek érzi, hogy „párhuzamos vasúti infrastruktúra alakuljon ki egy olyan területen, ahol egyébként van létező vasúti infrastruktúra”, és

 

a koncessziós tervnek semmi értelme sincs, „feltéve, ha az a cél, hogy a budapesti közlekedőknek legyen jó, és ne a befektetőknek”.

 

Karácsony végül kijelentette: a kormány nem tárgyal jelenleg erről a beruházásról a fővárossal, viszont a MÁV által is favorizált koncepcióval egyetért. Hozzátette: reméli, hogy hamarosan a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa napirendjére kerüljön a döntés.

 

Megszűnhetnek a budapesti várólisták

 

A főpolgármester egyébként Havasi Gáborral, a Momentum egészségpolitikusával (képünkön jobbra) – egyben az egyesült ellenzék végül kikapott budafok-tétényi polgármesterjelöltjével – tartott sajtótájékoztatót, ahol a budapesti egészségügyi fejlesztésekről esett szó. Karácsony itt kifejtette, hogy

 

a kormánytól budapesti atlétikai vb-ért cserébe kapott 50 milliárdos egészségügyi fejlesztési pénzből a főváros meg tudja szüntetni a várólistákat.

 

Havasi Gábor, aki immár Karácsony egészségpolitikai tanácsadójaként tevékenykedik, kifejtette, hogy a pénzt a főváros „nem festékre és betonra” hanem modern orvosi műszerekre és hatékony ellátórendszerre költené. Ezt Orbán Viktorra reagálva mondta a momentumos politikus, hiszen a miniszterelnök éves sajtótájékoztatóján lényegében csak a kórházak tatarozásáról beszélt, de mélyebben gyökerező reformról nem.

 

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás