Visszakerül a vörös csillag Fiume legmagasabb épületére

Szerző: Techet Péter
2020.01.16. 08:46

A horvát kikötőváros idén Európa Kulturális Fővárosa. A megannyi művészeti projekt egyike, hogy a híres Korzó elején álló „felhőkarcolóra” – mint a jugoszláv időkben – visszakerül májustól az év végéig a vörös csillag. Kéne vörös csillag Budapesten is?

Visszakerül a vörös csillag Fiume legmagasabb épületére

A fiumei Korzónak a buszpályaudvar felé eső elején áll a köznyelvben is csak „nebodernek”, azaz felhőkarcolónak nevezett épület, amelyet a város fasiszta korszakában (1934-ben) emeltek. Az 1924 utáni olasz idők a korábbi osztrák-magyar város építészeti megújulását is jelentették, a fasiszták támogatták a modern és főleg magas épületeket.

Az építkezést amerikai olaszok, többek között Al Capone és egyik üzlettársa, Marco de Albori finanszírozták; az amerikai alkoholtilalom alatti csempészet pénzeit mosták többek között a neboderrel tisztára. (Itt olvasható egy érdekes cikk a fiumei fasiszta épitészetről, a ma is látható épületek történetéről.)

Baloldali város

1945 után az épületet, amely a fasiszta modern építészet egyik mintapéldánya, valamiképp szocialistává kellett tenni. Ezért egy hatalmas vörös csillag és TITO felirat került rá – elvégre az egész épületet a város több pontjáról is jól lehet látni (főleg a sušaki és trsati oldalról). Ünnepnapokra a lakó- és irodaház ablakain sarlókalapácsos függöny volt – ezzel tényleg igazán szolgálta a szocialista propagandát.

A független Horvátországban persze levették a vörös csillagot. Noha sok horvát városban még a mai napig is van Tito tér – elvégre Franjo Tudjman első államfő is tisztelte a volt jugoszláv pártfőtitkárt –, a TITO felirat is eltűnt.

ÍGY NÉZETT KI 1945 UTÁN A FIUMEI NEBODER: A KOMMUNISTA SZIMBOLIKA VOLT HIVATOTT FELEDTETNI AZ ÉPÜLET FASISZTA MÚLTJÁT. FOTÓ: LOKALPATRIOTI-RIJEKA.COM

Fiume városa persze maga híresen vörös: a második világháborúig olasz többségű városból az olasz polgárság nagyrésze elmenekült, helyükre különböző délszláv munkások érkeztek – emiatt a város a mostani időkben is őriz egyfajta munkáshagyományt és jugoszláv identitást. Nem véletlenül mondta Fiuméről Ruža Tomašić horvát szélsőjobboldali európai parlamenti képviselő 2015-ben, hogy „város Horvátországban, de nem horvát város”.

A horvát jobboldal szemében igazi szálka Fiume: még a tudjmani időkben is masszívan balra szavazott. A várost ma is egy szocdem polgármester, Vojko Obersnel irányítja.

Vörös csillag üvegszilánkból

Fiume idén Európa Kulturális Fővárosa: egész évben kiállítások, tudományos konferenciák, művészeti és építészeti projektek várják a turistákat. A balosok nem csak annak örülhetnek, hogy múzeumként újul meg Tito Galeb nevű, eddig a fiumei kikötőben rozsdásodó hajója, illetve több konferencia is foglalkozik a szocializmussal és örökségével – de

májustól visszakerül az egész évre a „felhőkarcoló” tetejére a vörös csillag.

Fiume ezzel baloldaliságát, iparvárosi hagyományát akarja hangsúlyozni – elvégre a mai Fiumét (ellentétben a közeli Trieszttel) tényleg inkább határozza meg a szocialista, mint az osztrák-magyar múlt.

Nemanja Cvijanović fiumei művész alkotása a kulturális fővárosi címhez kapcsolódó programsorozat része. Az „emlékezetnek és az emlékezet válságának“ a szobra akar lenni – azaz egyszerre emlékeztetne a szocializmusra és az ahhoz kapcsolódó emlékezetpolitikai vitákra, amelyek a magyarországihoz hasonló módon szelik ketté a társadalmat.

Az új vörös csillag 2800, vörösre festett üvegtöredékből állna – ez egyszerre szimbolizálná a művész szerint széttöredezett horvát társadalmat, a kommunizmus és antikommunizmus áldozatait, valamint emléket állítani annak a 2800 partizánnak, akik Tito vezetésével 1945-ben felszabadították a német megszállás alól a várost. Maga

az épület maga is számos történetet hordoz: amerikai olasz maffia pénzéből emelték a fasiszta időkben, és tette aztán magáévé a jugoszláv kommunizmus szimbolikusan.

Az üvegszilánk mint szimbólum stimmel is, mert vitát a szobornak is sikerült kiváltania. A hírre ugyanis azonnal reagált Zlatko Hasanbegović, egykori konzervatív kultuszminiszter, akit a HDZ-ből pár éve Andrej Plenković jelenlegi kormányfő rúgott ki.

A jelenleg a Miroslav Škoro, egykori független államfőjelölt mögött álló iszlamo-fasiszta történész a jelenlegi kultuszminiszternél interpellált a horvát parlamentben, hogy lépjen fel a vörös csillag ellen. (A vörös csillag Horvátországban amúgy nem tiltott önkényuralmi jelkép.)

Most pedig szavazz: kéne Budapesten is valahová vörös csillag?

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek