+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kendernay János
2020. január 16. csütörtök, 18:28
A szabadságharcaira oly büszke Fidesz valójában elvesztette az önállóságát. Addig udvarolt a külföldi, főként német nagyvállalatoknak, amíg végül a szolgálójukká vált.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Európai Parlament immáron sokadik alkalommal foglalkozott a magyarországi demokráciadeficittel. Az elmúlt évek során hosszúra sikeredett az Orbán-kormány bűnlajstroma, volt mit a kormány fejére ráolvasni. És az uniós folyamatok ellenére, amit az Alapszerződés 7. cikkelye alapján indítottak immáron hosszú hónapokkal ezelőtt, ez a lista nemhogy rövidülne, hanem éppen bővül. Most éppen a mélyszegénységben és kirekesztettségben élőket sújtó orbáni mondatokon botránkozhatunk meg.

 

Az Európai Parlament rendre megszavazza az elítélő állásfoglalásokat. Újabb és újabb adalékokat szolgáltatnak az ország állapotát bemutató jelentések és dokumentumok tárához.

 

De rendbe tehető-e ezen az alapon az ország jogrendje, demokráciafelfogása, intézményeinek a gyakorlata pusztán az Európai Parlament elítéléseinek nyomán? Erre, bármenyire is nehéz kimondanunk, csak nemmel lehet felelni.

 

A Fidesz, ahogy az Országgyűlést, úgy az Európai Parlamentet sem tartja releváns intézménynek – függetlenül attól, hogy hol van, vagy éppen hol nincsen többsége. Egyedül a tagállamok közössége, illetve a hazai választói akarat lenne képes hatékony eszközök birtokában véget vetni ennek a folyamatnak.

 

Az Európai Unió Tanácsától elvárható – különösen annak jelenlegi elnökségét adó horvát, majd az azt követő német kormánytól –, hogy a finn EU-elnökség alatt megkezdett szisztematikus jogállamisági átvilágításra pontot tegyenek. Legyen világos, hogy a tagállamok a közösség értékeivel összhangban állónak tartják-e a magyarországi demokrácia állapotát.

 

Ha igen, zárják le ezt a folyamatot.

 

De ha nem, akkor világos javaslatokra, intézkedésekre, menetrendre, netán szankciók meghatározásra van szükség.

 

Különös szerepe lesz annak a német EU-elnökségnek, annak a berlini kormánynak, amely folyamatosan falazott az orbáni politikának, mert a gazdasági szereplői ki tudtak egyezni a Fidesz által konstruált hatalommal: ennek számos példáját látjuk Győrtől Debrecenig.

 

Hiszen Magyarországnak minden lehetősége megvolt, de a kormánynak nem sikerült fejlődési pályára állítani hazánkat. És Németország köszöni szépen, ennek örül. Örül, mert nekik összeszerelő-üzem ország kell, hogy maradjunk.

 

Mondjuk ki: a szabadságharcaira oly büszke Fidesz valójában elvesztette az önállóságát. Addig udvarolt a külföldi, főként német nagyvállalatoknak, amíg végül a szolgálójukká vált, és egy lépést se tehet az engedélyük nélkül.

 

És ha a német kormány az év végéig tovább fog falazni, akkor a magyar jogállamiság állapotának erkölcsi és politikai terhe a Merkel-kormányzásra fog ránehezedni, függetlenül attól, meddig tűrik meg a néppártiak soraik között a budapesti koalíció pártjait.

 

A magyar ellenzéknek is súlyos a felelőssége, hogy az ország ilyen állapotban van, és azzal kell szembesülnünk, hogy megbélyegzik hazánkat a korrupt és antidemokratikus kormányzás miatt.

 

Az ellenzéknek minden politikai erőfeszítését arra kell koncentrálnia, hogy a következő választásokon világos alternatívát tudjunk felmutatni a NER meghaladására, egy progresszív, Európában is értelmezhető köztársaság kormányzása érdekében. Meggyőződésem, hogy Magyarország akkor tudja ismételten méltó helyét elfoglalni az európai közösségben, ha egy demokratikus és zöld fordulatot hajt végre. Ebben kell partnernek és szövetségese lenni minden pártnak és civil kezdeményezésnek.

 

Vegyük kezünkbe a jövőnket, adjuk át gyermekeinknek az országot tisztességben! Ez a legkevesebb, amit tennünk kell. De a cselekvéssel tovább nem várhatunk. Zöld szövetséget és a társadalmi kohézióra, egyenlőtlenségek felszámolására törekvő együttműködést kell kínálnunk.

 

A szerző az LMP társelnöke, korábbi diplomata. A cikk a Kendernay János által csütörtök délután kiküldött sajtóközleménynek az Azonnali kérésére átdolgozott változata. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás