+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Kendernay János
2020. január 16. csütörtök, 18:28
A szabadságharcaira oly büszke Fidesz valójában elvesztette az önállóságát. Addig udvarolt a külföldi, főként német nagyvállalatoknak, amíg végül a szolgálójukká vált.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Az Európai Parlament immáron sokadik alkalommal foglalkozott a magyarországi demokráciadeficittel. Az elmúlt évek során hosszúra sikeredett az Orbán-kormány bűnlajstroma, volt mit a kormány fejére ráolvasni. És az uniós folyamatok ellenére, amit az Alapszerződés 7. cikkelye alapján indítottak immáron hosszú hónapokkal ezelőtt, ez a lista nemhogy rövidülne, hanem éppen bővül. Most éppen a mélyszegénységben és kirekesztettségben élőket sújtó orbáni mondatokon botránkozhatunk meg.

 

Az Európai Parlament rendre megszavazza az elítélő állásfoglalásokat. Újabb és újabb adalékokat szolgáltatnak az ország állapotát bemutató jelentések és dokumentumok tárához.

 

De rendbe tehető-e ezen az alapon az ország jogrendje, demokráciafelfogása, intézményeinek a gyakorlata pusztán az Európai Parlament elítéléseinek nyomán? Erre, bármenyire is nehéz kimondanunk, csak nemmel lehet felelni.

 

A Fidesz, ahogy az Országgyűlést, úgy az Európai Parlamentet sem tartja releváns intézménynek – függetlenül attól, hogy hol van, vagy éppen hol nincsen többsége. Egyedül a tagállamok közössége, illetve a hazai választói akarat lenne képes hatékony eszközök birtokában véget vetni ennek a folyamatnak.

 

Az Európai Unió Tanácsától elvárható – különösen annak jelenlegi elnökségét adó horvát, majd az azt követő német kormánytól –, hogy a finn EU-elnökség alatt megkezdett szisztematikus jogállamisági átvilágításra pontot tegyenek. Legyen világos, hogy a tagállamok a közösség értékeivel összhangban állónak tartják-e a magyarországi demokrácia állapotát.

 

Ha igen, zárják le ezt a folyamatot.

 

De ha nem, akkor világos javaslatokra, intézkedésekre, menetrendre, netán szankciók meghatározásra van szükség.

 

Különös szerepe lesz annak a német EU-elnökségnek, annak a berlini kormánynak, amely folyamatosan falazott az orbáni politikának, mert a gazdasági szereplői ki tudtak egyezni a Fidesz által konstruált hatalommal: ennek számos példáját látjuk Győrtől Debrecenig.

 

Hiszen Magyarországnak minden lehetősége megvolt, de a kormánynak nem sikerült fejlődési pályára állítani hazánkat. És Németország köszöni szépen, ennek örül. Örül, mert nekik összeszerelő-üzem ország kell, hogy maradjunk.

 

Mondjuk ki: a szabadságharcaira oly büszke Fidesz valójában elvesztette az önállóságát. Addig udvarolt a külföldi, főként német nagyvállalatoknak, amíg végül a szolgálójukká vált, és egy lépést se tehet az engedélyük nélkül.

 

És ha a német kormány az év végéig tovább fog falazni, akkor a magyar jogállamiság állapotának erkölcsi és politikai terhe a Merkel-kormányzásra fog ránehezedni, függetlenül attól, meddig tűrik meg a néppártiak soraik között a budapesti koalíció pártjait.

 

A magyar ellenzéknek is súlyos a felelőssége, hogy az ország ilyen állapotban van, és azzal kell szembesülnünk, hogy megbélyegzik hazánkat a korrupt és antidemokratikus kormányzás miatt.

 

Az ellenzéknek minden politikai erőfeszítését arra kell koncentrálnia, hogy a következő választásokon világos alternatívát tudjunk felmutatni a NER meghaladására, egy progresszív, Európában is értelmezhető köztársaság kormányzása érdekében. Meggyőződésem, hogy Magyarország akkor tudja ismételten méltó helyét elfoglalni az európai közösségben, ha egy demokratikus és zöld fordulatot hajt végre. Ebben kell partnernek és szövetségese lenni minden pártnak és civil kezdeményezésnek.

 

Vegyük kezünkbe a jövőnket, adjuk át gyermekeinknek az országot tisztességben! Ez a legkevesebb, amit tennünk kell. De a cselekvéssel tovább nem várhatunk. Zöld szövetséget és a társadalmi kohézióra, egyenlőtlenségek felszámolására törekvő együttműködést kell kínálnunk.

 

A szerző az LMP társelnöke, korábbi diplomata. A cikk a Kendernay János által csütörtök délután kiküldött sajtóközleménynek az Azonnali kérésére átdolgozott változata. Vitatkoznál vele? Hozzászólnál? Írj!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás