A Fidesz berágott a Néppárt kétharmadára, amiért „nem álltak ki az igazságért”

Szerző: Bukovics Martin
2020.01.16. 16:34

Novák Katalin azzal vádolja a néppárti EP-frakció többségét, hogy azért szavazták meg az égvilágon semmilyen jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást a magyar és lengyel kormányok ellen, mert engedtek a liberálisok nyomásának.

A Fidesz berágott a Néppárt kétharmadára, amiért „nem álltak ki az igazságért”

A Fidesz alelnöke, az épp az Egyesült Államokban tárgyaló Novák Katalin teljesen berágott arra, hogy az Európai Parlament 446 szavazattal, 178 ellenszavazat és 41 tartózkodás mellett – vagyis számos, a Fideszt is magába foglaló Európai Néppárt-frakcióból érkező vokssal – csütörtökön egy semmiféle jogi kötőerővel nem bíró állásfoglalást fogadott el arról, hogy Lengyelországban és Magyarországon romlott a helyzet a 7-es cikkelyes eljárás megindítása óta.

Novák mindezt a Twitterre írta ki:

A nemzetközi közvéleménynek szánt tweetben Novák megköszöni François-Xavier Bellamy-nak, a francia republikánusok EP-beli vezetőjének, Antonio Tajani olasz forzaitaliás ex-EP-elnöknek és Antonio López-Istúriz White spanyol politikusnak, hogy kollégáikkal együtt a budapesti és a varsói kormányok mellett szavaztak, majd hozzátette: a Néppárt EP-frakciójának többsége viszont – ők ugyanis megszavazták az állásfoglalást – „engedett a liberálisok nyomásának ahelyett, hogy kiállt volna az igazságért”.

Novák ezt a magyar közönség kedvéért az ATV-nek is elmondta, igaz, kicsit bővebben: 

„Amikor arról döntünk majd, hogy maradjon-e a Fidesz a Néppártban, a mai szavazás súlyos érv lesz amellett, hogy új szövetségeseket keressünk.”

Hogyan szavazott a Néppárt?

Az, hogy a DK-t és az MSZP-t magába foglaló balközép S&D-frakció teljes egésze, Zöldek, a kommunista GUE/NGL és a Momentum által is erősített centrista Renew Europe frakciók túlnyomó többsége (még a Sargentini-jelentés elfogadása előtt Orbánéknak lobbizó német liberális, Nicola Beer is) megszavazta az állásfoglalást, nem meglepetés – noha utóbbiból kilógnak a cseh miniszterelnök, Andrej Babiš pártjának EP-képviselői, akik tartózkodtak. (Nekik egyébként, igaz, még a szavazás előtt a momentumos Donáth Anna be is szólt, mikor az Euronews-nak lenyilatkozta, hogy a macronista frakciónak végre szembe kellene néznie a cseh kormányfő ügyeivel.)

Sokkal érdekesebb, hogyan szavaztak az Európai Néppárt EP-képviselői, ugyanis a következő hetekben dől el elvileg, hogy a jobbközép pártcsalád tagja maradhat-e a Fidesz. A Néppárt-frakción belül a magyar delegáción kívül (azaz a fideszesek, a KDNP-s Hölvényi György és egy RMDSZ-es, a Minority Safepacket menedzselő Vincze Loránt) több szlovén, spanyol, francia és olasz EP-képviselő nyomott nemet az állásfoglalásra, köztük az Európai Parlament előző elnöke, a Silvio Berlusconi Forza Italiáját képviselő Antonio Tajani.

Ez azonban egy kisebbség a jobbközép frakción belül:

a Néppárt német kereszténydemokraták által vezetett fősodra lazán rányomta az igent a magyar és a lengyel kormányokat elítélő állásfolglalásra.

Vagyis így tettek a Sebastian Kurz vezette Osztrák Néppárt (ÖVP), a legnagyobb lengyel ellenzéki párt, a Donald Tusk-féle Polgári Platform (PO), a jelenlegi román kormánypárt, a Nemzeti Liberális Párt (PNL), a görög Új Demokrácia kormánypárt, a legnagyobb portugál ellenzéki PSD párt, az ír Fine Gael kormánypárt emberei, valamint EP-képviselők a cseh TOP09, a szlovák kereszténydemokrata (KDH) és OĽaNO, a luxemburgi keresztényszociális, a belgiumi flamand, a holland, a litván, a svéd kereszténydemokrata és a máltai nacionalista, valamint finn és lett pártoktól.

A tartózkodásra a Néppárt-frakción belül szintén kevesen, pár bolgár, cseh, francia, német kereszténydemokrata és bajor CSU-s MEP-en kívül főleg az EU soros elnökségét ellátó horvát kormánypárt, a Franjo Tudjman által alapított HDZ EP-képviselői nyomtak.

Érdekes az ECR-frakció viselkedése is, ugyanis a hírek szerint ide pályázik a Fidesz, amennyiben kirakják őket a Néppártból: a lengyel kormánypárt, a nacionalista-szociálkonzervatív Jog és Igazságosság (PiS) által dominált konzervatív frakcióból négyen megszavazták a lengyel kormányt is elítélő állásfoglalást, öten pedig tartózkodtak. (A név szerinti szavazás eredményét itt, a 20. oldaltól lehet átnézni.)

FOTÓ: Novák Katalin Facebook-oldala

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek