+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Gerő András
2020. január 15. szerda, 06:45
Jelentős előrelépések a környezetvédelem területén, hosszabban és jobban élő emberek, emancipálódó Közép-Európa, a magyar nepotizmus térhódítása: Gerő András írta meg nekünk, mit írna a 2010-es évekről a jövő történelemkönyvébe.

Idéntől minden nappal közelebb leszünk 2050-hez, mint 1990-hez. Az Azonnali a magyar (és részben európai) történetírásnak akar segíteni: mit fog írni a mögöttünk hagyott 2010-es évekről harminc év múlva egy történelemkönyv? Ezért kértünk fel különféle történészeket – az USA-tól Magyarországig, a széljobbtól a szélbalig –, hogy a maguk tudása alapján helyezzék el a most lezárt tizes éveket Magyarország történelmében.​ Ezúttal Gerő András írta ezt meg nekünk.

 

+ + +

 

A 2010-es évek globálisan, civilizatórikus szempontból rendkívül kedvező időszaknak számítottak.

 

Érezhetően – noha nem minden országban egyenlően – nőtt az emberek várható élettartama; a gyerekhalandóság rekordalacsonnyá vált; a fertőző betegségek visszaszorultak. Az előző időszakokhoz képest lényegesen csökkent a szélsőséges szegénység. A 2010-es évek végére a világ összlakosságának kevesebb, mint 10 százaléka tartozott ebbe a kategóriába, miközben a megelőző korokban ennél jóval magasabb arányok léteztek. Összességében tehát a 2010-es évekre az emberek hosszabb ideig és jobban éltek.

 

Környezetvédelmi szempontból is jelentős előrelépés történt. A 2010-es évekre az elektronikus kommunikáció miatt csökkent a papírfelhasználás; az okostelefonok miatt csökkent a fényképezőgépekhez, komputerekhez, kamerákhoz felhasznált, a természeti forrásokat erőteljesen igénybe vevő nyersanyagmennyiség. A ledes égők térhódítása nyomán csökkent a felhasznált árammennyiség, illetve az energiaszükséglet.

 

Az új technológiák miatt az új épületek esetében jelentősen visszaszorult a szükséges acélmennyiség. Mindez azt eredményezte, hogy a megnövekedett számú emberiség a meglévő forrásaival takarékosabban és jobban tudott bánni. Igaz ez az egyik legnagyobb természeti kincsre, a vízre is. A víz legnagyobb fogyasztója a mezőgazdaság, és ez a 2010-es évekre rendkívül nagyot fejlődött, ami annyit tesz, hogy ekkor már jóval kevesebb területen állították elő azt az élelmiszermennyiséget, ami a megnövekedett számú emberiség számára elegendőnek bizonyult.

 

A világ tehát a 2010-es évekre jobb lett, mint annak előtte volt, de ez nem azt jelenti, hogy problémamentessé vált volna. Maradtak továbbra is konfliktuszónák, amelyekben nem egyszer fegyveres összeütközések alakultak ki. A konszolidált társadalmakat fenyegette a terrorizmus veszélye, amely sokszor véres merényletekben öltött testet.

 

Kontinensünk, Európa számára ez mégis inkább a pozitívumok, mintsem a negatívumok évtizede volt. A második világháború utáni Európa legnagyobb intézményes vívmánya, az Európai Unió számára ez az évtized arról szólt, hogy megérlelje saját reformját. Kiderült, hogy nem lehet megkerülni a szupranacionális és nemzeti elv konfliktusát; szembe kell nézni a Balkán integrációjával és az Unión kívüli világ kihívásaival. A 2010-es évek az Unión belüli közép-európai együttműködés minden eddiginél határozottabb jeleit mutatta. Ez az együttműködés arról szólt, hogy

 

Közép-Európa emancipálódni kíván, s így tudatosítja az Unióval, hogy Európának több arca van, s az univerzális európai normák és a lokális nemzeti normák arányát újra kell szabni.

 

Az Unió ebbéli sajátos rugalmatlanságát egyébként mutatta az is, hogy Nagy-Britannia kivált ebből az európai szerveződésből, ami egyértelműen veszteség az intézményesült Európa szempontjából.

 

Magyarország a közép-európai emancipációs folyamatban kulcsszerepet játszott; egyfajta motorja volt a V4-ek (Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Magyarország) együttműködésének. Az önmeghatározása szerint erőteljes nemzeti ideológiát hangoztató kormány ebbéli tevékenysége – jó néhány konfliktus árán – hozzájárult ahhoz, hogy az Európai Unió magországai Közép-Európát önálló tényezőnek tekintsék. A 2010-es években Magyarország politikai erejét főként az adta, hogy kormányzata több választáson is rendkívül erős választói felhatalmazással rendelkezett, aminek részben az volt az oka, hogy a 2008-as válság után az ország ebben az időszakban gazdasági bővülést élt át, amelynek eredményei a társadalom jelentős részébe leszivárogtak.

 

A magát nemzetinek valló kormányzat sokat tett a kisebbségi magyarokért, illetve erőteljesen törekedett egy hozzá lojális középosztály és nagypolgárság megteremtésére. Ez utóbbi érdekében nem riadt vissza attól sem, hogy

 

a politika eszközével segítse ennek a vállalkozói-tőkés rétegnek a létrejöttét, amivel jelentősen korlátozta a meritokratikus elv érvényesülését, és egyben teret adott a magyar históriában oly nagy tradíciókkal rendelkező nepotizmusnak.

 

Ez a folyamat egyszerre testesítette meg a magyar társadalom polgári típusú önépítkezését és a polgári politikai és mentális normák rombolását. Nemzetközi és magyar kritikusai – különösebb társadalomtörténeti érzékenység nélkül – antidemokratizmussal vádolták, miközben a 2010-es években rajta kívül sem szervezetileg, sem politikai alternativitás tekintetében nem volt más, társadalomtörténeti értelemben is kormányképes erő.

 

Persze a történelem tanulmányozásánál sosem árt figyelembe venni egy nagyon fontos megfontolást. Hector Berlioznak, a 19. századi jeles francia zeneszerzőnek tulajdonítják a mondatot. Így szól: „Az idő nagy tanítómester, de sajnos, minden tanítványát megöli.”

 

Gerő András, történesz, a Central European University (CEU) egyetemi tanára, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója. Az ELTE-n szerzett történész diplomát, a történettudományok doktora és akadémiai doktora. Kutatási területe az Osztrák-Magyar Monarchia kultúr- és politikatörténete, a magyar polgárosodás folyamata és a magyarországi zsidóság története. Több, mint harminc magyar- és angolnyelvű monográfia szerzője.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás