+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 15. szerda, 12:56
Itt egy hír, aminek minden low cost-utazó örülhet: nem kell többet a balkáni állapotokat idéző karámban tolongani a budapesti reptéren, új komplexum épült a fapadosoknak.

Végre európai színvonalon lehet majd fapados légitársaságokkal utazni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, ugyanis miután tavaly év elején a kormány ultimátumot adott az úgynevezett bádogkarám elbontására, a repteret üzemeltető cég gyorsan lépett, és a régi karám mellett egy új, nyáron hűtött, télen fűtött épületet húztak fel – minderről Vitézy Dávid számolt be szerdán Facebook-oldalán.

 

A Wizzair, a Ryanair és az Easyjet Budapestről induló fapados járatai többségében eddig a bádogkarámtól indultak: ez egy fűtés és hűtés nélküli komplexum volt, amely a reptér főépületétől körülbelül kétszáz méternyi gyaloglásra volt.

 

Itt kapunkként csupán pár ülőhelyen tudtak várakozni az utasok, normális mosdó, valamint büfék nem voltak benne megtalálhatók,

 

hosszabb várakozásra pedig teljesen alkalmatlan, és egy európai főváros repteréhez méltatlan volt.

 

A RÉGI KARÁM A FERIHEGYI REPTÉREN. FORRÁS: TWITTER / MARCO SERUSI

 

Vitézy ugyanakkor bejelentette: az új, fapadosoknak létrehozott komplexum szerdán a tesztüzemmel megnyitotta kapuit az utazók előtt, ezzel

 

minden kapunál közel száz ülőhellyel ellátott, fűthető és hűthető, mosdókkal és étel-italvásárlási lehetőséggel ellátott új komplexum jött létre.

 

Emellett lett hozzá egy új fedett, hűtött-fűtött, liftekkel és mozgólépcsővel is rendelkező folyosó, amely a fapados kapukat összeköti a terminál épületével. És lett dohányzóterasz is. A tesztüzem január 17-ig tart, onnantól kezdve minden fapadost az új utasmóló szolgál ki: ekkor kezdik el az eddigi karám bontását is, hogy annak helyén tovább, a duplájára bővülhessen a most átadott épület. A teljes beruházás költsége 8,3 milliárd forint, amit teljes egészéből a repülőtér üzemeltetője finanszíroz.

 

 

A karám megszüntetésére még tavaly februárban adott ultimátumot a kormány, sőt, kijelentették, ha kell, 2020. január 1-jével rendeleti úton is betilthatják a terminálrész használatát, ha erre szükség van. Idáig végül nem fajult el a konfliktus, hiszen július óta épül, most pedig kész lett az új épületrész. „A repülőtér átfogó fejlesztése Budapest kiemelt érdeke, s ennek csak első lépése a fapados karám felváltása európai színvonalú kapukkal, a folytatás a fő terminálépület átfogó, évtizedekre szóló fejlesztése, illetve a reptéri vasút megépítése kell legyen” – összegzett Vitézy.

 

BORÍTÓKÉP: Budapest Airport / Instagram

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Miután konfliktusmentesen nem bonyolítható le a jobbikos Sneider Tamás leváltása a parlament alelnöki székéből, a volt EP-képviselő Balczó Zoltán köszöni, de nem kér a jelölésből.

A manipulált kibocsátási adatok miatt a vásárlónak joga van kártérítést követelni a Volkswagentől, mondta ki a német legfelsőbb bíróság.

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás