+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 15. szerda, 12:56
Itt egy hír, aminek minden low cost-utazó örülhet: nem kell többet a balkáni állapotokat idéző karámban tolongani a budapesti reptéren, új komplexum épült a fapadosoknak.

Végre európai színvonalon lehet majd fapados légitársaságokkal utazni a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről, ugyanis miután tavaly év elején a kormány ultimátumot adott az úgynevezett bádogkarám elbontására, a repteret üzemeltető cég gyorsan lépett, és a régi karám mellett egy új, nyáron hűtött, télen fűtött épületet húztak fel – minderről Vitézy Dávid számolt be szerdán Facebook-oldalán.

 

A Wizzair, a Ryanair és az Easyjet Budapestről induló fapados járatai többségében eddig a bádogkarámtól indultak: ez egy fűtés és hűtés nélküli komplexum volt, amely a reptér főépületétől körülbelül kétszáz méternyi gyaloglásra volt.

 

Itt kapunkként csupán pár ülőhelyen tudtak várakozni az utasok, normális mosdó, valamint büfék nem voltak benne megtalálhatók,

 

hosszabb várakozásra pedig teljesen alkalmatlan, és egy európai főváros repteréhez méltatlan volt.

 

A RÉGI KARÁM A FERIHEGYI REPTÉREN. FORRÁS: TWITTER / MARCO SERUSI

 

Vitézy ugyanakkor bejelentette: az új, fapadosoknak létrehozott komplexum szerdán a tesztüzemmel megnyitotta kapuit az utazók előtt, ezzel

 

minden kapunál közel száz ülőhellyel ellátott, fűthető és hűthető, mosdókkal és étel-italvásárlási lehetőséggel ellátott új komplexum jött létre.

 

Emellett lett hozzá egy új fedett, hűtött-fűtött, liftekkel és mozgólépcsővel is rendelkező folyosó, amely a fapados kapukat összeköti a terminál épületével. És lett dohányzóterasz is. A tesztüzem január 17-ig tart, onnantól kezdve minden fapadost az új utasmóló szolgál ki: ekkor kezdik el az eddigi karám bontását is, hogy annak helyén tovább, a duplájára bővülhessen a most átadott épület. A teljes beruházás költsége 8,3 milliárd forint, amit teljes egészéből a repülőtér üzemeltetője finanszíroz.

 

 

A karám megszüntetésére még tavaly februárban adott ultimátumot a kormány, sőt, kijelentették, ha kell, 2020. január 1-jével rendeleti úton is betilthatják a terminálrész használatát, ha erre szükség van. Idáig végül nem fajult el a konfliktus, hiszen július óta épül, most pedig kész lett az új épületrész. „A repülőtér átfogó fejlesztése Budapest kiemelt érdeke, s ennek csak első lépése a fapados karám felváltása európai színvonalú kapukkal, a folytatás a fő terminálépület átfogó, évtizedekre szóló fejlesztése, illetve a reptéri vasút megépítése kell legyen” – összegzett Vitézy.

 

BORÍTÓKÉP: Budapest Airport / Instagram

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A miniszter a kormányinfón azt is elmondta, hogy majd akkor hozza meg a kormány a határozatot a Lánchíd felújítására adott kormányzati forrásról, ha már egy „kapavágás” történik végre.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

Az iskolák nagy részében meg bevezetik a távoktatást.

A McKinsey kutatása azt is kimutatta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egytizede arra számít, fél éven belül csődbe fog menni.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás