+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 14. kedd, 19:56
Az osztrák Zöldek kicsit húzzák a szájukat, de Sebastian Kurz nem tágít: még inkább tiltaná a fejkendő viselését. Magyarországon is akarnál ilyet?

A január elején felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban két, sok tekintetben különböző pártnak kellett kompromisszumot kötnie. Ezt Sebastian Kurz régi-új kancellár úgy foglalta össze, hogy szerinte „lehet egyszerre védeni a határt és a klímát”. Sőt, nem csak a határt, de az identitást is jobban védenék az osztrák konzervatívok, miközben a Zöldeknek – főleg a szociális, a környezetvédelmi, közlekedési és infrastrukturális ügyek átengedésével – is adtak mozgásteret.

 

Miközben a német Zöldek – noha maguk is számos tartományban együttműködnek a jobboldallal, és vélhetően az országos politikában is erre készülnek 2021 után – bírálták osztrák testvérpártjukat (a magyar testvérpártok kevésbé voltak kritikusak), az osztrák Zöldek azzal nyugtatgatják magukat és főleg balosabb szavazóikat, hogy ez egy koalíció, ahol ők a kisebbek, azaz nekik kell többször engedniük.

 

Pedig már az sem tetszett nekik, hogy a kormányprogramba is belekerült:

 

tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban.

 

Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

 

Az ÖVP pontosan tudja: jelenlegi rekorderedményeit annak köszöneti, hogy Kurz sikeresen vonzott be számos egykori FPÖ-szavazót is. (A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már majdnem negyven százalékon áll, míg a Zöldek és a szocdemek húsz százalék alatt versenyeznek a második helyért, az FPÖ pedig a 2017-es eredményének felét se éri el.) Ezen szavazók megtartása érdekében pedig

 

Kurz nem tántorodhat el a menekültpolitikájában: kevesebb bevándorló, szigorúbb feltételek, könnyebb kitoloncolás

 

– az integráció terén pedig több elvárás, például a nők elnyomásaként értékelt fejkendő iskolai tilalma.

 

A Kurz-kormányban önálló minisztérium felügyeli az integrációs ügyeket, amelyekért az ÖVP-s Susanne Raab lesz felelős. A jogász végzettségű politikusnő szerint

 

„a kislányok nem önként hordanak fejkendőt”, azaz szerinte egy liberális és szekuláris államnak a gyerekek jogait kell védenie a vallási előírásokkal szemben.

 

Raab szerint éppen az iskola feladata, hogy a gyerekeket felkészítse a társadalomra – márpedig ezért szerinte „nem mindegy, milyen szerepfelfogást tanít az iskola”. Raab úgy véli: a fejkendő egy olyan nőképet fejez ki, aminek Ausztriában – különösen gyerekek között, akik még ezen kérdésben nem tudnak a szüleiktől szabadon dönteni – nincs helye.

 

A közszolgálati Ö1 rádió kedd reggeli műsorában pedig már azt mondta: nem csak, hogy „széles egyetértés” övezi a tilalmat szerinte Ausztriában, de

 

„a következő lépés” a fejkendő tanárok közötti tilalma lehet.

 

Raab szavai azonnal vitát váltottak ki a friss kormányban. Werner Kogler, az ökopárt elnöke, alkancellár rögtön kijelentette: számára „elképzelhetetlen” a fejkendő-tilalom kiterjesztése. Amire Kurz kancellár csak annyit mondott: Koglernek „joga van ezt így látni”. Szerinte az a fontos, hogy az első lépés megtörtént. A kurzi szavak azt is jelentik persze: ha van első lépés, igenis lesz második is.

 

Legyen-e Magyarországon is fejkendőviselési tilalom? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás