+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 14. kedd, 19:56
Az osztrák Zöldek kicsit húzzák a szájukat, de Sebastian Kurz nem tágít: még inkább tiltaná a fejkendő viselését. Magyarországon is akarnál ilyet?

A január elején felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban két, sok tekintetben különböző pártnak kellett kompromisszumot kötnie. Ezt Sebastian Kurz régi-új kancellár úgy foglalta össze, hogy szerinte „lehet egyszerre védeni a határt és a klímát”. Sőt, nem csak a határt, de az identitást is jobban védenék az osztrák konzervatívok, miközben a Zöldeknek – főleg a szociális, a környezetvédelmi, közlekedési és infrastrukturális ügyek átengedésével – is adtak mozgásteret.

 

Miközben a német Zöldek – noha maguk is számos tartományban együttműködnek a jobboldallal, és vélhetően az országos politikában is erre készülnek 2021 után – bírálták osztrák testvérpártjukat (a magyar testvérpártok kevésbé voltak kritikusak), az osztrák Zöldek azzal nyugtatgatják magukat és főleg balosabb szavazóikat, hogy ez egy koalíció, ahol ők a kisebbek, azaz nekik kell többször engedniük.

 

Pedig már az sem tetszett nekik, hogy a kormányprogramba is belekerült:

 

tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban.

 

Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

 

Az ÖVP pontosan tudja: jelenlegi rekorderedményeit annak köszöneti, hogy Kurz sikeresen vonzott be számos egykori FPÖ-szavazót is. (A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már majdnem negyven százalékon áll, míg a Zöldek és a szocdemek húsz százalék alatt versenyeznek a második helyért, az FPÖ pedig a 2017-es eredményének felét se éri el.) Ezen szavazók megtartása érdekében pedig

 

Kurz nem tántorodhat el a menekültpolitikájában: kevesebb bevándorló, szigorúbb feltételek, könnyebb kitoloncolás

 

– az integráció terén pedig több elvárás, például a nők elnyomásaként értékelt fejkendő iskolai tilalma.

 

A Kurz-kormányban önálló minisztérium felügyeli az integrációs ügyeket, amelyekért az ÖVP-s Susanne Raab lesz felelős. A jogász végzettségű politikusnő szerint

 

„a kislányok nem önként hordanak fejkendőt”, azaz szerinte egy liberális és szekuláris államnak a gyerekek jogait kell védenie a vallási előírásokkal szemben.

 

Raab szerint éppen az iskola feladata, hogy a gyerekeket felkészítse a társadalomra – márpedig ezért szerinte „nem mindegy, milyen szerepfelfogást tanít az iskola”. Raab úgy véli: a fejkendő egy olyan nőképet fejez ki, aminek Ausztriában – különösen gyerekek között, akik még ezen kérdésben nem tudnak a szüleiktől szabadon dönteni – nincs helye.

 

A közszolgálati Ö1 rádió kedd reggeli műsorában pedig már azt mondta: nem csak, hogy „széles egyetértés” övezi a tilalmat szerinte Ausztriában, de

 

„a következő lépés” a fejkendő tanárok közötti tilalma lehet.

 

Raab szavai azonnal vitát váltottak ki a friss kormányban. Werner Kogler, az ökopárt elnöke, alkancellár rögtön kijelentette: számára „elképzelhetetlen” a fejkendő-tilalom kiterjesztése. Amire Kurz kancellár csak annyit mondott: Koglernek „joga van ezt így látni”. Szerinte az a fontos, hogy az első lépés megtörtént. A kurzi szavak azt is jelentik persze: ha van első lépés, igenis lesz második is.

 

Legyen-e Magyarországon is fejkendőviselési tilalom? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hónapok kérdése, és közvetlen vasúti összeköttetése lesz a román főváros repülőterének a belvárossal. Eddig csak buszozni vagy taxizni lehetett.

A koronavírus miatt idén hiány volt a külföldi munkaerőből.

A ma újrainduló parlamentben már bevezetett az Országgyűlés Hivatala a koronavírus-fertőzést megelőző intézkedéseket, azok azonban a politikusokra nem vonatkoznak. De akkor hogyan védekeznek majd a politikusok?

Az untig ismert sorosozás mellett az is kiderül a miniszterelnök Magyar Nemzetben megjelentetett cikkéből, hogy a brüsszeli politika a németet követi.

Grafikonon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban!

Az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása. Podcast!

A legtöbb helyen kötelező lesz a maszkviselés, annak betartásáért pedig az adott hely lesz a felelős. Részletek!

A hét kérdése

A legújabb módi az lett, hogy ingyenes koronavírus-teszteket követel az ellenzék a kormánytól. De valóban szüksége van erre mindenkinek, a kisnyugdíjastól a kőgazdag vállalkozókig? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Mi lesz a jogállamisághoz kötött kifizetésekkel? Jó-e nekünk az EU által közösen vállalt hitel? Akkor most győzött Orbán Brüsszelben az EU-csúcson, vagy lebőgött?

Kulturáltabb szórakozónegyeddé válik-e a Belső-Erzsébetváros, vagy valóban keresztet lehet vetni az ottani éjszakai életre? Riport és interjúk a bulinegyedből. Podcast!

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Twitter megosztás Google+ megosztás