+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 14. kedd, 19:56
Az osztrák Zöldek kicsit húzzák a szájukat, de Sebastian Kurz nem tágít: még inkább tiltaná a fejkendő viselését. Magyarországon is akarnál ilyet?

A január elején felállt konzervatív-zöld bécsi kormányban két, sok tekintetben különböző pártnak kellett kompromisszumot kötnie. Ezt Sebastian Kurz régi-új kancellár úgy foglalta össze, hogy szerinte „lehet egyszerre védeni a határt és a klímát”. Sőt, nem csak a határt, de az identitást is jobban védenék az osztrák konzervatívok, miközben a Zöldeknek – főleg a szociális, a környezetvédelmi, közlekedési és infrastrukturális ügyek átengedésével – is adtak mozgásteret.

 

Miközben a német Zöldek – noha maguk is számos tartományban együttműködnek a jobboldallal, és vélhetően az országos politikában is erre készülnek 2021 után – bírálták osztrák testvérpártjukat (a magyar testvérpártok kevésbé voltak kritikusak), az osztrák Zöldek azzal nyugtatgatják magukat és főleg balosabb szavazóikat, hogy ez egy koalíció, ahol ők a kisebbek, azaz nekik kell többször engedniük.

 

Pedig már az sem tetszett nekik, hogy a kormányprogramba is belekerült:

 

tizennégy éves kor alatt tilos lesz a fejkendő viselete az iskolákban.

 

Ráadásul ezt a törvényt egy zöld igazságügyminiszternek, a bosnyák-muzulmán származású Alma Zadićnak kell kidolgoznia.

 

Az ÖVP pontosan tudja: jelenlegi rekorderedményeit annak köszöneti, hogy Kurz sikeresen vonzott be számos egykori FPÖ-szavazót is. (A legfrissebb közvélemény-kutatás szerint az ÖVP már majdnem negyven százalékon áll, míg a Zöldek és a szocdemek húsz százalék alatt versenyeznek a második helyért, az FPÖ pedig a 2017-es eredményének felét se éri el.) Ezen szavazók megtartása érdekében pedig

 

Kurz nem tántorodhat el a menekültpolitikájában: kevesebb bevándorló, szigorúbb feltételek, könnyebb kitoloncolás

 

– az integráció terén pedig több elvárás, például a nők elnyomásaként értékelt fejkendő iskolai tilalma.

 

A Kurz-kormányban önálló minisztérium felügyeli az integrációs ügyeket, amelyekért az ÖVP-s Susanne Raab lesz felelős. A jogász végzettségű politikusnő szerint

 

„a kislányok nem önként hordanak fejkendőt”, azaz szerinte egy liberális és szekuláris államnak a gyerekek jogait kell védenie a vallási előírásokkal szemben.

 

Raab szerint éppen az iskola feladata, hogy a gyerekeket felkészítse a társadalomra – márpedig ezért szerinte „nem mindegy, milyen szerepfelfogást tanít az iskola”. Raab úgy véli: a fejkendő egy olyan nőképet fejez ki, aminek Ausztriában – különösen gyerekek között, akik még ezen kérdésben nem tudnak a szüleiktől szabadon dönteni – nincs helye.

 

A közszolgálati Ö1 rádió kedd reggeli műsorában pedig már azt mondta: nem csak, hogy „széles egyetértés” övezi a tilalmat szerinte Ausztriában, de

 

„a következő lépés” a fejkendő tanárok közötti tilalma lehet.

 

Raab szavai azonnal vitát váltottak ki a friss kormányban. Werner Kogler, az ökopárt elnöke, alkancellár rögtön kijelentette: számára „elképzelhetetlen” a fejkendő-tilalom kiterjesztése. Amire Kurz kancellár csak annyit mondott: Koglernek „joga van ezt így látni”. Szerinte az a fontos, hogy az első lépés megtörtént. A kurzi szavak azt is jelentik persze: ha van első lépés, igenis lesz második is.

 

Legyen-e Magyarországon is fejkendőviselési tilalom? Szavazzatok!

 

FOTÓ: Die Grünen / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Dúró Dóráék jöttek, égettek, sepregettek, hazamentek az Erdéllyel való egyesülésről szóló román nemzeti ünnep napján.

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás