+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 14. kedd, 19:40
Az osztrák társadalom rangkórságáról híres. A különféle titulusok azonban eddig a tanultak és befolyásosak neveit díszítették. Ezentúl a szakmunkások is megkapják ugyanezt a társadalmi elismerést.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

Noha Ausztriában 1919-ben felszámolták a nemesi címeket – és ezek hivatalos viselése esetén ma is büntetés jár, amint azt maga Habsburg Károly is megtapasztalhatta –, nyugati szomszédunk azért a szíve mélyén megőrizte a címkórságot.

 

Az ország teli van Herr Professorokkal, Herr Doktorokkal vagy Frau Magistrákkal,

 

és egykoron egy-egy címhez elég volt, ha az ember házastársa dolgozott meg érte. Így várhatta el az egyetemi tanár felesége is, hogy Frau Professornak szólítsák.

 

Ráadásul éppen a professzori címet Ausztriában nem csupán tudományos munkássággal, de egyéb társadalmi szerepvállalással is ki lehet érdemelni. Ha már nemesi rangot nem is adományozhat a köztársasági elnök, az arra méltóknak professzori címet adhat – ekként professzor például a magyar származású neves bécsi újságíró, Paul Lendvai is. De egyéb más rangok – mondjuk a Kommerzialraté, amit a gazdasági élet szereplőinek osztogatnak – szintén léteznek.

 

A rangkórsággal nincs egyedül Ausztria, ez egyfajta Habsburg-örökség, amely – talán valami kurucos ellenállás miatt – Magyarországon hat a legkevésbé az utódállamok közül. Cseh- vagy Horvátország ugyanis szintén teli van különféle címekkel, nem véletlen, hogy a horvátok „államalapító” elnökük, Franjo Tudjman kapcsán sem felejtik el a doktor előtagot sohasem.

 

A rangkórság egyrészről eleve sok vicc forrása, elvégre ha valami – amúgy elég sok minden más mellett –, akkor ez tényleg elválasztja egymástól a német és az osztrák társadalmat és mentalitást. Másrészről azért is bírálni szokás, mert gyakorlatilag

 

egyfajta republikánus nemességként hat: a rangok a társadalmi különbségeket hangsúlyozzák.

 

Az egyes rangok ugyanis a tanult vagy más szempontból eleve privilegizált rétegekhez kapcsolódnak – ezért merül fel időről időre az egész firlefranc eltörlése.

 

Én ezt mindig is elvetettem, és nem csak azért, mert ráadásul két doktorival, az osztrák közéletben igen hosszú (lenne) a megszólításom (már ha ragaszkodom hozzá, márpedig egyes helyeken, mondjuk ha az ember a bécsi Volkstheaterbe vesz jegyet interneten, meg kell jelölnie a titulusait) – hanem mert szerintem ezen rangkórság mögött igenis a teljesítmény és a tudás iránti tisztelet is megjelenik. Miért ne lehetne valakinek a neve előtt megjeleníteni azt, amiért – ellentétben a nemesi rangokkal – ő maga dolgozott meg?

 

Éppen ezért azon probléma kapcsán, hogy a mostani rangok túl elitisták, egy nagyon osztrákos kompromisszum született: nem lesznek a rangok kidobva, de a tanult munkásság – azaz a „szakik” rétege – is kap egy címet.

 

Aki leteszi a mestervizsgát valamilyen szakmában, az onnantól Herr Meisternak vagy Frau Meisterinnek szólítandó

 

– írásban rövidíve: Mst. vagy Mst.in.

 

A felállt konzervatív-zöld kormány tovább akarja erősíteni a szakmunkák elismerését. Miközben azonban az Oszrák Gazdasági Kamara (WKO) üdvözli a tervet, az egyetemi rektorok kritikusak, és – kissé elitista módon – azt hangsúlyozzák: ez semmiképpen sem egy akadémiai titulus, „emögött nincs felsőfokú tanulmány”. Azonban a Kurz-kormány éppen ezt a szemléletmódot akarná lazítani – de úgy, hogy közben

 

az osztrák rangkórság nem eltűnik, hanem annak áldásaiból egyre többen is részesülhetnek.

 

Az osztályharc is jóllakik, de a monarchista-barokkos osztrák lélek is megmarad. Mint amikor köztársaságot játszanak a Burgban Mária Terézia hatalmas portréja alatt.

 

Olvasnál még több cikket Techet Pétertől az Azonnalin? Ide kattints!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás