+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 13. hétfő, 11:37
Az éppen negyvenéves német Zöldek ma nemcsak Európa legnagyobb ökopártja, mutatják a jövőt is: a Zöldek a polgári közép pártja lettek. De nem mindig világos, mit is jelent ez konkrétan.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A konyhámban a Zöldek legendás kreuzbergi egykori egyéni képviselőjének, Christian Ströbelének egy pár évvel ezelőtti plakátja lóg kint. Még olyan, amilyennek a Zöldeket számos német jobboldali ma is féli: esetleges, szélsőbaloldali, össze-vissza. A rajzolt plakáton emberkék vonulnak fel szivárványos és vörös zászlóval, Marx-képpel, bank- és autóellenes, pacifista jelszavakkal, sok-sok virággal, és még békegalamb is repked felettük.

 

Ströbele még a régi generáció tagja: a Vörös Hadsereg Frakció (RAF) egykori ügyvédje, aki több cikluson keresztül képviselte közvetlenül választott képviselőként Berlin Kreuzberg negyedét. Kreuzbergben persze ma is csak azért volt esélyük a Zöldeknek, mert 2017-ben Ströbele utódjaként egy török származású és radikális baloldali politikust indították. De az, ami sokaknak annyira „tipikus zöld” – balos programmal nyerni Berlin alternatív negyedét –, mára

 

talán ugyanolyan múzeumi emlék csak, mint Joschka Fischer tornacipője, amiben 1985-ben letette környezetvédelmi miniszteri esküjét a hesseni tartományi parlamentben.

 

Az elmúlt negyven év alatt megváltozott Németország. Újraegyesült, Európa gazdasági és politikai motorja lett. A jobboldal középre húzott, a baloldal beomlott, megjelent újra a parlamenti szélsőjobb (de még annál is nagyobb erővel a társadalmi ellenállás). Kreuzberg pedig újraegyesült Friedrichshainnal, és mára ott sem olcsók a lakások. Egykor Kreuzbergnek azért volt zöld az egyéni képviselője, mert ott éltek a szegény egyetemisták és művészek. Ma pedig azért, mert egyre inkább már csak a zöld jópolgárság tudja magának a kerületet megengedni.

 

A német Zöldek negyven éve szélsőbaloldali, de a pedofiloktól a nácikig mindenféle embert beengedő pártként jöttek létre. Eltartott hosszú ideig, amíg megtanulták, mit jelent pártként működni, kompromisszumokat kötni, eközben ők is megkedvelték a hatalmat. Ezen generáció mintapéldánya Joschka Fischer, aki hatvannyolcas szélbalosból lett a koszovói NATO-beavatkozást (amúgy nagyon helyesen) támogató öltönyös (sőt: öltönyös-mellényes) külügyminiszter, aki ma már a globális nyugati elit részeként képviseli a transzatlantizmust vagy a liberális eszmeiséget.

 

Noha Joschka Fischert még festékbombával is megdobta pártbeli ellenzéke, a mai Zöldek Fischer örökösei – csak a szélbalos múlt terhe nélkül. Robert Habeck és Annalena Baerbock – a párt két társelnöke – polgáremberekként léptek a politika színpadára, elvégre amennyire irtózva nézte a német elit és közvélemény 1980-ban a Zöldek megjelenését, annyira lettek mára ők a német elitté és mértékadó közvéleménnyé.

 

A Zöldek ma a tanult, felvilágosult, jómódú, városi polgárság pártja – azon polgáré, aki azonban

 

nemcsak a kifinomult ízlést, a zenei műveltséget és a parkettás belvárosi lakást, hanem a szolidaritást és a környezetvédő életmódot is a polgárság kellékei közé sorolja.

 

Nem véletlen, hogy ma a német startuposok majdnem fele – negyvennégy százaléka – a Zöldeket ikszelné. A liberálisnak, kreatívnak és individualistának számító szcéna az ugyanezen jelzőkkel leírt FDP-t jóval kevésbé szereti. A Zöldek az új liberálisok?

 

De eközben, ha belelapozunk a Zöldek pártprogramjába, továbbra is egyértelmű: egy alapvetően baloldali párttal van dolgunk, amely erős állami szerepvállalást, jelentős újraelosztást akar. A párt kész akár a Die Linkével is együttműködni (eleddig ilyen kormány csak Berlinben és Türingiában van és volt),

 

a szocdemekhez képest azonban frissebbnek, a kommunistákhoz képest meg kompromisszumkészebbeknek hatnak.

 

A Zöldek az új baloldal? Ha viszont ránézünk már most a német politikai térképre, azt láthatjuk, hogy az eddigi egyetlen zöld tartományi miniszterelnök, a sváb konzervatív Winfried Kretschmann a CDU-val kormányoz közösen, és további négy tartományban vannak még a Zöldek kormányon a CDU-val együtt. De nagyon-nagyon ez volt a vágyuk 2018 őszén Bajorországban is, ahol a helyi Zöldek szomorúan látták végül: a CSU hiába zöldül, még nem őket választotta koalíciós partnernek. Majd talán 2021 őszén Berlinben! A Zöldek az új jobboldal?

 

A német Zöldek sikerének egyik oka értelemszerűen a klímaválság. Ma két félelem mozgatja a németek egy jelentős részét: a kulturális félelem az idegenektől az AfD-nek, az ökológiai pánik pedig a Zöldeknek kedvez.

 

A párt balos programja, egyre liberálisabb szavazóbázisa és a jobbözép felé nyitott mozgása újszerű együttállás:

 

a Zöldek meghaladhatják a hagyományosnak gondolt törésvonalakat, kategóriákat. Hogy ez a párt felhígulását, beszürkülését, vagy az egész német politikai paletta bezöldesülését eredményezi, azt ma még nem látni.

 

De egy biztos: soha nem voltak ennyire azonosak a Zeitgeist-tal a német Zöldek, mint most.

 

Olvass még Techet Pétertől az Azonnalin!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Jobboldali-liberális, vagy baloldali-nacionalista vezetése lesz Szlovákiának? Lesz-e továbbra is magyar képviselet? Szlovákia szombaton eldönti mindezt, mi pedig mutatjuk, melyik párt hogyan kampányol.

Ki képviselje a felvidéki magyarokat? Szavazz!

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás