A vádak szerint leromboltatta politikai ellenfele házát Gruevszki, most húzzák-halasztják a perét

Szerző: Illés Gergő
2020.01.13. 17:35

Hirtelen nyugdíjba vonult egy bírósági ülnök, mielőtt elítélhették volna Nikola Gruevszki volt északmacedón miniszterelnököt, aki amúgy menekültként él Magyarországon.

A vádak szerint leromboltatta politikai ellenfele házát Gruevszki, most húzzák-halasztják a perét

Semmisnek bizonyult a Nikola Gruevszki ellen hivatali visszaélés miatt indult eddigi büntetőeljárás bírósági szakasza, miután hétfőn kénytelen volt nyugdíjba vonulni Liljana Ivanovszka-Kocsovszka, a tárgyalás bírósági ülnöke. Így a tárgyalást teljesen újra kell indítani – tudósít a Balkan Insight.

Éppen ezért Ognen Stavrev bíró bejelentette: kedden új tárgyalást kell indítani a TNT kódnévre hallgató ügyben,

egyúttal felszólította a Gruevszkit védő ügyvédeket, hogy ne próbálják meg tovább halasztani a tárgyalást.

De Gruevszkit már elítélték, nem?

Igen, 2018-ban valóban két év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Mercedes-luxusautók jogellenes vásárlása miatt. A volt macedón miniszterelnök az ítélet elől menekült Magyarországra, itt pedig – a kormány migrációellenes harca ide, vagy oda – villámgyorsan menedékjogot kapott, azóta itt-ott többször ki is szúrták már Budapesten.

Ugyanakkor Gruevszki ellen nem csak ez az egy eljárás indult meg, a TNT-ügy holmi luxusautóknál jóval komolyabbnak tűnik ugyanis: az exkormányfőt itt azzal vádolják, hogy

bosszúból leromboltatott egy, a politikai ellenfele tulajdonában álló lakóházat.

A bizonyos lakóház Fijat Canovszki, egy EU-párti minipárt elnökének tulajdonában állt. Az Európai Jövőért Párt akkor koalícióban kormányozott Gruevszki VMRO-DPMNE-jével, ugyanakkor a 2011-es választások után Canovszkiék kiszálltak a koalícióból. Ekkor döntött úgy a vád szerint Gruevszki, hogy a házat leromboltatja arra hivatkozva, hogy annak építésekor a szabályozásokat figyelmen kívül hagyták.

Ebben a vádak szerint tettestársa volt Gruevszki közlekedési minisztere, Mile Janakieszki, valamint a főváros Szkopje érintett kerületének polgármestere, Toni Trajkovszki. A vádlottak padján ugyanakkor érthetően Gruevszki nem ülhetett ott, miután jelenleg Budapesten élvezi az életet, mindenesetre az ügyvédei tagadták, hogy védencük bármilyen törvénysértést elkövetett volna.

És mi köze ehhez a bírósági ülnöknek?

Közvetlenül természetesen semmi. De a fentebb is említett Ivanovszka-Kocskovszka az északmacedón szabályok szerint decemberben köteles lett volna nyugdíjba vonulni, mivel a bírák életkorát ott hatvan évben maximálták. A Statrev vezetésével összeülő bíróság ugyanakkor úgy gondolta, hogy Gruevszki hivatali visszaélésével kapcsolatos ügyét január 27-ig sikerül lezárni, mikor a bírákat irányító testület, a Jogi Tanács összeül és dönt a nyugdíjazásról.

Eddig azonban nem sikerült eljutni, ugyanis Ivanovszka-Kocskovszka a hétfői tárgyaláson meglepetésszerűen bejelentette nyugdíjba vonulását, ami egyúttal a tárgyalás végét jelentette, hiszen bírósági ülnök nélkül nem lehetett ítéletet hozni. A Balkan Insight szerint a Gruevszkit érintő ügyben a védelem már korábban is próbált nyomást gyakorolni a folyamatra, sőt, húzták-halasztották az ügyet:

decemberben volt, hogy a védelem vagy a vádlottak nem is jelentek meg a tárgyalásokon, így addig kellett újabb és újabb időpontokat kiírni, míg később arra nem hivatkozhattak, hogy Ivanovszka-Kocskovszka hivatali ideje már lejárt.

Az időhúzós taktika pedig egyelőre úgy tűnik, bevált.

Ehhez képest teljesen más nézőpontból közelítette meg a kérdést a Gruevszki-féle VMRO-DPMNE-hez hűséges Republika.mk portál: cikkük szerint „a jog győzedelmeskedett” azzal, hogy Ivanovszka-Kocskovszka végül nyugdíjba vonult, valamint azzal gyanúsították meg Ognen Statrev bírót, hogy az a kormányzó szociáldemokraták egyik leghűségesebb szövetségese a bíróságokon.

Sőt, a Republika.mk arról ír, hogy

Canoszki, akinek az épületét a vád szerint Gruevszki parancsára lerombolták, több százezer eurónyi kenőpénzt adott az észak-macedón Különleges Ügyészi Irodának (SPO),

hogy egyáltalán elindítsák az ügyet: a lap szerint Canoszki ezt azért tette, mert győzelem esetén mintegy negyvenmillió eurós állami kártérítést ítélnének meg a számára.

BORÍTÓKÉP: Európai Néppárt / Flickr

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek