„Kinyomozzuk, ki adta ki a parancsot!”: Ukrajna jogi lépéseket fontolgat Irán ellen

Szerző: Illés Gergő
2020.01.13. 15:10

Kijev „a gyászoló nemzetek” külügyminisztereiből alakított csoportot, így mennének utána, pontosan ki is volt a felelős az ukrán utasszállító lelövéséért.

„Kinyomozzuk, ki adta ki a parancsot!”: Ukrajna jogi lépéseket fontolgat Irán ellen

Jogi lépéseket fontolgat Irán ellen az az öt ország, akiknek az állampolgárai a múlt hét szerdán meghaltak egy légikatasztrófában, miután az Ukraine International Teheránból Kijevbe tartó járatát iráni rakéták lőtték le – tudósít a Reuters.

Mit lépnek a gyászoló nemzetek?

A katasztrófában 167 utas, valamint a kilenc fős ukrán személyzet is életét vesztette, és bár Irán sokáig tagadta, hogy közük lenne a gép lelövéséhez, miután egyre több, Iránra nézve terhelő bizonyíték, köztük egy videofelvétel is előkerült az esetről, végül szombaton Teherán is kénytelen volt elismerni: véletlenül ugyan, de ők a felelősek az esetért. Akkor arról beszéltek,

a hadsereg „megbocsáthatatlan hibát vétett”, és a légvédelem rakétái semmisítették meg emberi hiba miatt a gépet.

A katasztrófa 176 áldozata közül 82-en iráni, 63-an kanadai, 11-en ukrán, 10-en svéd, négyen afgán, hárman-hárman pedig német, illetve brit állampolgárok voltak az ukrán hatóságok hivatalos közlése szerint. Miután az irániak magukra vállalták a felelősséget, Vagyim Prisztajko ukrán külügyminiszter hétfőn a Reutersnek bejelentette,

megalakították „a gyászoló nemzetek” külügyminisztereiből álló csoportot,

csütörtökön pedig Londonban személyesen is tárgyalnak majd arról, hogy milyen jogi lépéseket tegyenek és hogyan járjanak el Iránnal szemben.

A csoport Prisztajko közlése szerint az ukránokon felül Kanadából, Svédországból, Afganisztánból, valamint egy általa meg nem nevezett ötödik államból áll. Kanada már korábban bejelentette: a fent említett négy ország, valamint az Egyesült Királyság egy egyeztető csoportot is létrehoztak az áldozatok családjainak támogatására.

Letért az útról, mert eltalálta egy rakéta

A külügyminiszter ezen felül „nonszensznek” nevezte azt az iráni állítást, miszerint az ukrán gépet azért lőtték le, mert az közel repült egy érzékeny katonai bázishoz. Irán ugyanis a hiba elismerése után azt nyilatkozta, hogy a Boeing 737-es gépet egy „ellenséges célponttal” tévesztették össze, mikor az a Forradalmi Gárda egyik, Teherán közelében elhelyezkedő bázisa felé fordult.

„Ez nonszensz, mivel a repülőnk rögzített és megerősített módon a diszpécserek által is kiadott nemzetközi útvonalon haladt”

– válaszolt Prisztajko. A külügyér elmondta, a nyomozók szerint a pilóta utolsó szavai azok voltak, hogy „minden rendben a fedélzeten, bekapcsolom a robotpilótát”.

„Láttam a médiában ezt az információt, hogy a repülőnk letért az útról. Persze, hogy letért, hiszen eltalálta egy rakéta!” – nyilatkozott Prisztajko. A külügyminiszter még azt is hozzátette, nem szeretnék, ha valami alacsony rangú katonát tolnának előre felelősként, aki csak megnyomta a gombot, hiszen az eset az iráni kormány felelőssége.

„Ki kell nyomoznunk, ki adta a parancsot, és azt is, ki nyomta meg a gombot. Mindent. Ezeket az embereket pedig meg kell büntetni”

– mondta.

Prisztajko egyébként megerősítette: Irán ígérete szerint kiadják Kijevnek a gép fekete dobozait, habár nem tudják, pontosan ez mikor fog megtörténni. Hozzátette: a vizsgálatot az ukrán szakértők Franciaország és a Boeing közreműködésével fogják lefolytatni.

BORÍTÓKÉP: AJ+ / Twitter

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek