+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2020. január 12. vasárnap, 18:54
Donald Trump amerikai elnök perzsa (farszi) nyelven állt ki twitterjén a Teheránban lezajlott kormányellenes tüntetés mellett. Több ezren vonultak utcára Iránban a legfőbb vallási vezető lemondását követelve, miután az iszlamista állam bevallotta: ők lőttek le egy ukrán civil repülőgépet.

Miután Irán hivatalosan is elismerte: „tévedésből“ az iszlamista állam lőtte le az ukrán légitársaság egyik gépét, mert amerikai katonai támadásnak hitte, szokatlan módon jelent meg a kormányellenesség az iráni főváros egyik külvárosi egyeteménél.

 

Irán ugyan diktatúra, mert az iszlamizmust és a vallás vezetőt, Ali Khameneit nem lehet bírálni – de ezen szűkös keretek között azért lehetséges a politikai vita. Ezért indulhatnak – persze csak ha elnyerik a vallási vezető támogatását – többen is az államfői posztért és a parlamenti helyekért. A két fő tábor, a konzervatívok és a liberálisok se vonják azonban kétségbe a rezsim lényegét.

 

A korlátozott szabadság miatt ezért csak részben meglepő, hogy tegnap több ezren vonultak utcára Iránban – ellenzéki tüntetések, amíg azok nem nyíltan a rendszer ellen irányulnak, eddig is voltak. Most azonban

 

a tüntetők egyenesen a vallási vezető Khamenei lemondását követelték.

 

A teheráni Amirkabir Egyetem hallgatói vonultak tegnap utcára, és többek között azt ordibálták: „halál a diktátor Khameineire”, „takarodj, Khamenei”. A fiatalok szerint az iráni vezetés szégyent hozott az országra, amikor lelőtt egy polgári utasszállító repülőgépet.

 

Ráadásul miközben Irán vezetése az amerikaiak által meggyilkolt Szulejmáni tábornokot mártírként gyászolja – és több százezres tömeg vonult fel a napokban Irán-szerte Trump ellen –, az általa lelőtt ukrán repülőgépen 142 iráni tartózkodott (valamint több tucatnyian taposták eleve halálra egymást a Szulejmáni-párti tüntetéseken is).

 

A konzervatív körökhöz közelálló Fars hírügynökség szerint a tüntetők „destruktív” jelszavakat kiabáltak – a rendőrség is ennek megfelelően lépett fel, és oszlatta fel nagy erőkkel a tüntetést, de sérültekről egyelőre nincs hír.

 

Donald Trump amerikai elnök azonban szolidaritását fejezte ki a teheráni egyetemistákkal. Twitterjén közzétett üzenetét nem csak angolul, de perzsa (farszi) nyelven is megírta:

 

„a szenvedő, jó iráni népnek” azt üzente az Egyesült Államok elnöke, hogy „elnökségem elejétől mellettetek álltam”,

 

valamint hogy „bátorságotok inspiráló”.

 

Vasárnap délben már majdnem háromszázezren lájkolták – főként perzsa felhasználók – Trump üzenetét, amivel az amerikai elnök tweetje a perzsa nyelvű internet eddigi legolvasottabb és legkedveltebb bejegyzése lett.

 

Szaed Gaszeminedzsád iráni származású neokonzervatív politikai elemző elmondta: Trump bejegyzésének népszerűsége is mutatja, hogy – miközben a nyugati világban is többen bírálják Trumpot iráni akciója miatt – helyben,

 

a perzsák között sokan éppen az amerikai elnök kemény fellépését üdvözlik.

 

NYITÓKÉP: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A szolidaritási alapból részesülhet Azerbajdzsán, Belarusz, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna is, igaz, inkább politikai gesztus ez, mintsem óriási segítség.

A demokratikus szocialista Bernie Sanders szerdán bejelentette, felfüggeszti kampányát és kiszáll a 2020-as demokrata előválasztási versenyből. Vagyis Joe Biden lesz a demokraták elnökjelöltje.

A rendőrség statisztikái alapján az illegális határátlépésre készülők elég fegyelmezettek a járvány miatti válsághelyzet óta.

A jelenlegi korlátozások fenntartását kérte Karácsony Gergely és Szita Károly a kormánytól a maratoni késést és nagyon kevés konkrétumot felmutató sajtótájékoztatón.

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás