+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 12. vasárnap, 09:28
Friss megjelenések, fontos újrakiadások és hamarosan érkező adaptációk alapművei Könyves Kálmán gyűjtésében.

Január a könyvipar holtszezonja, hiszen véget ért a karácsony, messze van még a tavaszi Könyvfesztivál, ráadásul mindenki azokat a könyveket olvassa, amelyeket karácsonra kapott. Azért persze jelennek meg könyvek itthon és külföldön is, másrészt pedig van pár olyan mű, amire az adaptáció miatt érdemes még most felkészülni.

 

Szerintünk a következő könyvekbe és képregényekbe érdemes belelapozni januárban:

 

Philip K. Dick: Ubik (Agave Könyvek)

 

Van még magyarul kiadatlan könyv Philip K. Dick életművében, de ezek pótlása mellett a legfontosabb alapműveket évek óta új kiadásban hozza az Agave Könyvek. Az Ubik klasszikus Dick-regény, a története szerint a jövőben vannak pszionikus képességekkel rendelkező emberek, akik ellen anti-pszionikus erőkkel rendelkező embereket vetnek be, tehát például egy jövőt látó prekog ellen valakit, aki blokkolni tudja ezt a képességet.

 

Egy csapat anti-pszít most a Holdra hívnak, ahol megtámadják őket, és megölik főnöküket.

 

A Földre visszatérve azonban egyre furcsább dolgokat tapasztal a csapat, és egyre inkább világos lesz: valami egyáltalán nincs rendben velük és a világgal. De mi történt pontosan, és hol vannak, ha nem a való világban? Az Ubikban feltűnik az összes klasszikus Dick-toposz, és a tavalyi újraolvasáskor rájöttem, hogy egyébként lehet a fogyasztói társadalom egyfajta izgalmas kritikájaként is olvasni a szöveget.

 

Lisa Tuttle: A Nest of Nightmares (Valancourt Books)

 

Ez egy 1986-os novelláskötet, amit fillérekért vesztegetnek az Amazonon, de most végre hosszú idő után printben is megjelent a remek Valancour Books horrorponyvákat újraközlő Paperbacks from Hell nevű sorozatában. Lisa Tuttle-nek nem sok műve jelent meg itthon, egyébként hosszú pályája alatt írt például közös regényt George R. R. Martinnal, de ez a novelláskötet önmagában elég hozzá, hogy beleszeressünk a könyveibe.

 

A fő témákat a különféle női szerepek adják az eléggé rémisztő kötetben,

 

kiemelt helyen az anyaság különböző kérdései; aztán a nem működő, széteső vagy már szétesett párkapcsolatok; a nemi erőszak témája; ezeken túl pedig a boldog vagy kevésbé boldog gyerekkor, az abból való kitörés, az akkori félelmek ilyen vagy olyan újrafelfedezése. Itt írtam róla bővebben.

 

Oyinkan Braithwaite: Hugicám, ​a sorozatgyilkos​ (Athenaeum)

 

Amikor egy este a húga, Ayoola kétségbeesett telefonja szakítja félbe a vacsoráját, Korede már tudja, mit várnak tőle: fehérítőszert, gumikesztyűt, kötélidegzetet és erős gyomrot.

 

Ayoola ugyanis immár a harmadik pasiját intézte el „önvédelemből”, így Korede immár harmadszor takaríthat az ő halálosztó kishúga után.

 

Alighanem a rendőrséghez kéne fordulnia, hiszen ezt diktálja a nigériai férfinép jól felfogott érdeke, de hát ő szereti a húgát, és, ahogy mondani szokás, első a család. Legalábbis addig, amíg Ayoola össze nem jön az orvossal, akivel Korede nővér együtt dolgozik a kórházban. Hiszen Korede már régóta szerelmes a doktorba, és nem szeretné úgy viszontlátni, hogy kés áll ki a hátából. De ha az egyiket meg akarja menteni, a másikat fel kell áldoznia…

 

 

William Gibson: Agency

 

Elkészült a mű, amit a cyberpunk apostola, William Gibson háromszor írt át, egyszer azért, mert Trump nyerte a 2016-os választást, pedig nála ez egy spekulatív elem lett volna.

 

A regény mostani verziójában szerepel egy olyan 2017, ahol Clinton nyert,

 

de van egy történetvonal, ami a 22. században játszódik. A regény a 2014 A periféria folytatása egyébként, a fülszöveg egyelőre részletesen csak Verityről szól, aki egy „alkalmazás-suttogó”, akit egy San Fransisco-i startup bérel fel, hogy aztán kapcsolatba kerüljön egy elég fejlett mesterséges intelligenciával.

 

A könyvet magyarul majd az Agave Könyvek adja ki, várhatóan a Könyvfesztiválra, de angolul január 20-án jön.

 

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Kulcs ​a zárját 1-3. (Fumax)

 

Nem friss megjelenés, hiszen a képregénysorozat mind a három kötete tavaly jelent meg a Fumaxnál, az aktualitást viszont az adja, hogy februárban érkezik a sorozat a Netflixre, aki tehát szereti előbb olvasni az eredetit, mint megnézni a feldolgozást, annak itt van még az egész január.

 

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba.

 

Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk.

 

A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

 

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt rettenetes eseményeit, felfedezi Kulcsház titkait is. A legsötétebb rejtély azonban még várat magára: a ház alatt, a mélyben egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, s nem nyughat, amíg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait…

 

Nincs mit olvasnod? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti főpolgármester immár hivatalosan is bejelentkezett az ellenzék miniszterelnök-jelöltségéért.

Noha a Varga Mihály-féle új adócsomag célja az adócsökkentés és az adóegyszerűsítés, az leginkább kommunikációs húzásként értelmezhető. Elemzés!

A számok alacsonyabbak a hivatalos adatoknál, de a kórházba kerültek körében a halálozási arány magas.

Az eset miatt Skóciában többen is azt követelik, hogy legyen saját bevándorláspolitikájuk.

Néhány kivétel azért marad: a piacokon, a zsúfolt helyeken és a busz- és vonatállomásokon még kell majd a maszk, máshol azonban nem. Június elsejétől pedig újabb enyhítések jönnek.

Szijjártó Péter Pozsonyban azt mondta: nem hagyják, hogy az ügy lekerüljön a napirendről.

A párt küldöttgyűlése döntött így. Karácsony szombatra nagy bejelentést ígért.

A hét kérdése

2022-ben még a választás előtt a parlament új államfőt fog megszavazni, aki ha akar, akár fontos ember is lehet majd. De ki legyen az? Van pár opció.

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Az első nyári hétvégén, június 5-én sörkóstolási és vásárlási lehetőség Budapesten és több vidéki helyszínen is.

Ezt is szerettétek

Meddig adminisztratív hiba az állam részéről, ha nem küldi valakinek az igazolásokat, és honnan súlyosabb mulasztás?

Manek Gábor számos budapesti étterem tulajdonosaként is építi a fővárosi gasztronómiát. Vele beszélgettünk az éttermek újranyitásáról, a Lärm jövőjéről, valamint a nyári fesztiváltervekről. Podcast!

Magyarország egyik legkeresettebb színésze az Azonnalinak elmondta, mi a kelet-magyarországi identitás lényege, milyen az HBO-val dolgozni, de az is kiderül, mi van a Bödőcs Tibor könyvéből az ő főszereplésével készülő monodrámával. Podcast!

Németországban ősszel szövetségi választásokat tartanak, eldől, ki lesz Angela Merkel utódja. Kik azok, akik vállalnák a feladatot? Techet Péter és Bukovics Martin kielemezték. Podcast!

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás