+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 12. vasárnap, 09:28
Friss megjelenések, fontos újrakiadások és hamarosan érkező adaptációk alapművei Könyves Kálmán gyűjtésében.

Január a könyvipar holtszezonja, hiszen véget ért a karácsony, messze van még a tavaszi Könyvfesztivál, ráadásul mindenki azokat a könyveket olvassa, amelyeket karácsonra kapott. Azért persze jelennek meg könyvek itthon és külföldön is, másrészt pedig van pár olyan mű, amire az adaptáció miatt érdemes még most felkészülni.

 

Szerintünk a következő könyvekbe és képregényekbe érdemes belelapozni januárban:

 

Philip K. Dick: Ubik (Agave Könyvek)

 

Van még magyarul kiadatlan könyv Philip K. Dick életművében, de ezek pótlása mellett a legfontosabb alapműveket évek óta új kiadásban hozza az Agave Könyvek. Az Ubik klasszikus Dick-regény, a története szerint a jövőben vannak pszionikus képességekkel rendelkező emberek, akik ellen anti-pszionikus erőkkel rendelkező embereket vetnek be, tehát például egy jövőt látó prekog ellen valakit, aki blokkolni tudja ezt a képességet.

 

Egy csapat anti-pszít most a Holdra hívnak, ahol megtámadják őket, és megölik főnöküket.

 

A Földre visszatérve azonban egyre furcsább dolgokat tapasztal a csapat, és egyre inkább világos lesz: valami egyáltalán nincs rendben velük és a világgal. De mi történt pontosan, és hol vannak, ha nem a való világban? Az Ubikban feltűnik az összes klasszikus Dick-toposz, és a tavalyi újraolvasáskor rájöttem, hogy egyébként lehet a fogyasztói társadalom egyfajta izgalmas kritikájaként is olvasni a szöveget.

 

Lisa Tuttle: A Nest of Nightmares (Valancourt Books)

 

Ez egy 1986-os novelláskötet, amit fillérekért vesztegetnek az Amazonon, de most végre hosszú idő után printben is megjelent a remek Valancour Books horrorponyvákat újraközlő Paperbacks from Hell nevű sorozatában. Lisa Tuttle-nek nem sok műve jelent meg itthon, egyébként hosszú pályája alatt írt például közös regényt George R. R. Martinnal, de ez a novelláskötet önmagában elég hozzá, hogy beleszeressünk a könyveibe.

 

A fő témákat a különféle női szerepek adják az eléggé rémisztő kötetben,

 

kiemelt helyen az anyaság különböző kérdései; aztán a nem működő, széteső vagy már szétesett párkapcsolatok; a nemi erőszak témája; ezeken túl pedig a boldog vagy kevésbé boldog gyerekkor, az abból való kitörés, az akkori félelmek ilyen vagy olyan újrafelfedezése. Itt írtam róla bővebben.

 

Oyinkan Braithwaite: Hugicám, ​a sorozatgyilkos​ (Athenaeum)

 

Amikor egy este a húga, Ayoola kétségbeesett telefonja szakítja félbe a vacsoráját, Korede már tudja, mit várnak tőle: fehérítőszert, gumikesztyűt, kötélidegzetet és erős gyomrot.

 

Ayoola ugyanis immár a harmadik pasiját intézte el „önvédelemből”, így Korede immár harmadszor takaríthat az ő halálosztó kishúga után.

 

Alighanem a rendőrséghez kéne fordulnia, hiszen ezt diktálja a nigériai férfinép jól felfogott érdeke, de hát ő szereti a húgát, és, ahogy mondani szokás, első a család. Legalábbis addig, amíg Ayoola össze nem jön az orvossal, akivel Korede nővér együtt dolgozik a kórházban. Hiszen Korede már régóta szerelmes a doktorba, és nem szeretné úgy viszontlátni, hogy kés áll ki a hátából. De ha az egyiket meg akarja menteni, a másikat fel kell áldoznia…

 

 

William Gibson: Agency

 

Elkészült a mű, amit a cyberpunk apostola, William Gibson háromszor írt át, egyszer azért, mert Trump nyerte a 2016-os választást, pedig nála ez egy spekulatív elem lett volna.

 

A regény mostani verziójában szerepel egy olyan 2017, ahol Clinton nyert,

 

de van egy történetvonal, ami a 22. században játszódik. A regény a 2014 A periféria folytatása egyébként, a fülszöveg egyelőre részletesen csak Verityről szól, aki egy „alkalmazás-suttogó”, akit egy San Fransisco-i startup bérel fel, hogy aztán kapcsolatba kerüljön egy elég fejlett mesterséges intelligenciával.

 

A könyvet magyarul majd az Agave Könyvek adja ki, várhatóan a Könyvfesztiválra, de angolul január 20-án jön.

 

Joe Hill – Gabriel Rodriguez: Kulcs ​a zárját 1-3. (Fumax)

 

Nem friss megjelenés, hiszen a képregénysorozat mind a három kötete tavaly jelent meg a Fumaxnál, az aktualitást viszont az adja, hogy februárban érkezik a sorozat a Netflixre, aki tehát szereti előbb olvasni az eredetit, mint megnézni a feldolgozást, annak itt van még az egész január.

 

A Locke-család egy iszonyatos tragédia után kénytelen hazaköltözni felmenőik ódon birtokára a massachusettsi Lovecraftba.

 

Kulcsház azonban nem egy mindennapi otthon: a kastélyszerű, öreg házban hemzsegnek a különös erővel bíró kulcsok és a hozzájuk tartozó ősi kapuk.

 

A vakmerőt, aki átlép rajtuk, a küszöbön túl a teljesen ismeretlen és egy hétköznapi ésszel felfoghatatlan másfajta valóság várja.

 

Miközben a három testvér, Bode, Tyler és Kinsey a maga módján próbálja feldolgozni a közelmúlt rettenetes eseményeit, felfedezi Kulcsház titkait is. A legsötétebb rejtély azonban még várat magára: a ház alatt, a mélyben egy gyűlölettel teli, kíméletlen lény lakozik, s nem nyughat, amíg szélesre nem tárja a legfélelmetesebb ajtó szárnyait…

 

Nincs mit olvasnod? Könyves Kálmán segít!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A koronavírus-járvány terjedésének lassulásával a vakcinalicit kezdődik a nagyhatalmak között.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, míg öten elhunytak. Mutatjuk a hétfői számokat!

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

21 ember gyógyult fel Magyarországon az új típusú koronavírusból, és öt új halálozásról érkezett hír.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás