+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 12. vasárnap, 19:54
Márpedig a friss mérések szerint még mindig úgy néz ki, hogy egy magyar párt se jut be a szlovák parlamentbe.

Február 29-én választ Szlovákia, és az alapvetően is izgalmas versenyben külön fontos, legalábbis nekünk, hogy lesz-e magyar képviselet a pozsonyi parlamentben.

 

A legfrissebb, január 11-én ismertetett mérés szerint ugyanis sem a Híd, sem a többi magyar párt összefogását takaró Magyar Közösségi Összefogás nem áll jól,

 

bár az is igaz, hogy sok magyar még nem tudja, hogy kire fog szavazni, és a pártok támogatottsága legalább nő – írja a pozsonyi Új Szó.

 

Az AKO közvélemény-kutató intézet szerint a Híd 4,1 százalékot, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 2,5 százalékot kapott volna, ha a parlamenti választást január 7. és 9. között tartották volna, ami küszöb alatt van ,de jobb, mint amit legutóbb mért ez a cég. A Focus nevű cég tavaly decemberben egyébként 4,3-as támogatottságot mért a pártnak, illetve a pártszövetségnek, de az AKO és a Focus más módszerrel dolgozik, így nem érdemes számaikat nagyon összevetni.

 

„Durván a megkérdezett magyar nemzetiségűek 46 százaléka szavazott volna a kifejezetten őket megcélzó pártok valamelyikére

 

– mondta Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató intézet igazgatója a lapnak. Körülbelül 33 százalékuk választott volna más pártot, leginkább a volt államfő, Andrej Kiska által alapított Za ľudíra, a jobbközép OĽaNO-ra és talán kicsit meglepő módon a szélsőjobbos Kotleba-pártra szavaztak volna, a többiek pedig még nem tudták megmondani, mely pártot választanák. A két cég vezetője szerint nem valószínű, hogy mindkét magyar párt bejusson a parlamentbe, az is kérdés, hogy egy bejut-e.

 

Bugár Béla közben egy tévésműsorban nézői kérdésre elmondta, hogy ha nem jut be a Híd, lemond a pártelnökségről.

 

Az Új Szó által közölt hír szerint Bugár a műsorban továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte Robert Ficónak, a Smer elnökének távoznia kellene a politikából A kérdésre, hogy pártja a februári választásokat követően továbbra is együtt dolgozna-e a Smerrel, nemmel válaszolt.

 

A szlovákiai választásról korábban itt írtunk egy áttekintést.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz évtizedes sikerének két alapeleme terén is komoly kihívásokkal néz szembe a járvány miatt Orbán Viktor. A Paradigma Intézet az Azonnalin!

Aki eddig máshol követte őket, annak most megváltoznak a médiafogyasztási szokásai.

Mostantól december 24-ig minden egyes nap adunk egy karácsonyi ajándéktippet. Kreatívat, jót, webáruházmenteset.

Erről számolt be az ENSZ segélyezésért felelős vezetője, aki jövőre 35 milliárd dollárból akar segíteni a rászorulókon.

Plenković minden bizonnyal feleségétől kapta el a vírust, így most tíz napig karanténban lesz, de egyelőre jól érzi magát.

Ivan Korčok a Szlovákia melletti kiállást tartja a kötelességének, szerinte a V4-es partnereknek hozzá kell szokniuk, hogy Szlovákiának is lehet véleménye.

Az Azonnalinak nyilatkozó szakértő szerint Portugália nyíltan biztosan nem vállalja majd föl ezt az érdekeivel ellentétes álláspontot.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Twitter megosztás Google+ megosztás