+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 12. vasárnap, 19:54
Márpedig a friss mérések szerint még mindig úgy néz ki, hogy egy magyar párt se jut be a szlovák parlamentbe.

Február 29-én választ Szlovákia, és az alapvetően is izgalmas versenyben külön fontos, legalábbis nekünk, hogy lesz-e magyar képviselet a pozsonyi parlamentben.

 

A legfrissebb, január 11-én ismertetett mérés szerint ugyanis sem a Híd, sem a többi magyar párt összefogását takaró Magyar Közösségi Összefogás nem áll jól,

 

bár az is igaz, hogy sok magyar még nem tudja, hogy kire fog szavazni, és a pártok támogatottsága legalább nő – írja a pozsonyi Új Szó.

 

Az AKO közvélemény-kutató intézet szerint a Híd 4,1 százalékot, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 2,5 százalékot kapott volna, ha a parlamenti választást január 7. és 9. között tartották volna, ami küszöb alatt van ,de jobb, mint amit legutóbb mért ez a cég. A Focus nevű cég tavaly decemberben egyébként 4,3-as támogatottságot mért a pártnak, illetve a pártszövetségnek, de az AKO és a Focus más módszerrel dolgozik, így nem érdemes számaikat nagyon összevetni.

 

„Durván a megkérdezett magyar nemzetiségűek 46 százaléka szavazott volna a kifejezetten őket megcélzó pártok valamelyikére

 

– mondta Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató intézet igazgatója a lapnak. Körülbelül 33 százalékuk választott volna más pártot, leginkább a volt államfő, Andrej Kiska által alapított Za ľudíra, a jobbközép OĽaNO-ra és talán kicsit meglepő módon a szélsőjobbos Kotleba-pártra szavaztak volna, a többiek pedig még nem tudták megmondani, mely pártot választanák. A két cég vezetője szerint nem valószínű, hogy mindkét magyar párt bejusson a parlamentbe, az is kérdés, hogy egy bejut-e.

 

Bugár Béla közben egy tévésműsorban nézői kérdésre elmondta, hogy ha nem jut be a Híd, lemond a pártelnökségről.

 

Az Új Szó által közölt hír szerint Bugár a műsorban továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte Robert Ficónak, a Smer elnökének távoznia kellene a politikából A kérdésre, hogy pártja a februári választásokat követően továbbra is együtt dolgozna-e a Smerrel, nemmel válaszolt.

 

A szlovákiai választásról korábban itt írtunk egy áttekintést.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

New Yorkból nézve az évtized legfontosabb jelensége, hogy egyre több minden választ el minket egymástól, miközben a klímaválság ügye mégis nemzetközi tüntetéshullámot tudott kiváltani.

Elvileg Gyurcsány, majd a Pesti Srácok Youtube-csatornája letiltása miatt akár egy platformra is kerülhetnének, de a DK szóvivője eloszlatta a nagykoalíció reményét.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Az új bevándorlási szabályok első részletei alapján egy egész magyar iparág fog megszűnni, a britek pontrendszert találtak ki ahhoz, kit engednek be magukhoz dolgozni.

Milanović elnöki beszédében az egységet hangsúlyozta, bár korábban Horvátország minden szomszédjával sikeresen összeveszett. Milyen elnök lesz?

Már nem arról beszél a magyar kormányfő, hogy milyen közel volt a Fidesz az EPP-ből való kilépéshez, inkább egy nagyszabású belső vitát kezdeményezne a jobbközép pártok európai családjában.

Írtak is egy nyílt levelet arról, hogy mennyire veszélyes a Fidesz-közeli háttéremberek szlovéniai médiaterjeszkedése, valamint Orbán legnagyobb szlovén szövetségesének hatalomra kerülése.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás