+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 12. vasárnap, 19:54
Márpedig a friss mérések szerint még mindig úgy néz ki, hogy egy magyar párt se jut be a szlovák parlamentbe.

Február 29-én választ Szlovákia, és az alapvetően is izgalmas versenyben külön fontos, legalábbis nekünk, hogy lesz-e magyar képviselet a pozsonyi parlamentben.

 

A legfrissebb, január 11-én ismertetett mérés szerint ugyanis sem a Híd, sem a többi magyar párt összefogását takaró Magyar Közösségi Összefogás nem áll jól,

 

bár az is igaz, hogy sok magyar még nem tudja, hogy kire fog szavazni, és a pártok támogatottsága legalább nő – írja a pozsonyi Új Szó.

 

Az AKO közvélemény-kutató intézet szerint a Híd 4,1 százalékot, a Magyar Közösségi Összefogás pedig 2,5 százalékot kapott volna, ha a parlamenti választást január 7. és 9. között tartották volna, ami küszöb alatt van ,de jobb, mint amit legutóbb mért ez a cég. A Focus nevű cég tavaly decemberben egyébként 4,3-as támogatottságot mért a pártnak, illetve a pártszövetségnek, de az AKO és a Focus más módszerrel dolgozik, így nem érdemes számaikat nagyon összevetni.

 

„Durván a megkérdezett magyar nemzetiségűek 46 százaléka szavazott volna a kifejezetten őket megcélzó pártok valamelyikére

 

– mondta Václav Hřích, az AKO közvélemény-kutató intézet igazgatója a lapnak. Körülbelül 33 százalékuk választott volna más pártot, leginkább a volt államfő, Andrej Kiska által alapított Za ľudíra, a jobbközép OĽaNO-ra és talán kicsit meglepő módon a szélsőjobbos Kotleba-pártra szavaztak volna, a többiek pedig még nem tudták megmondani, mely pártot választanák. A két cég vezetője szerint nem valószínű, hogy mindkét magyar párt bejusson a parlamentbe, az is kérdés, hogy egy bejut-e.

 

Bugár Béla közben egy tévésműsorban nézői kérdésre elmondta, hogy ha nem jut be a Híd, lemond a pártelnökségről.

 

Az Új Szó által közölt hír szerint Bugár a műsorban továbbá azt is kifejtette, hogy szerinte Robert Ficónak, a Smer elnökének távoznia kellene a politikából A kérdésre, hogy pártja a februári választásokat követően továbbra is együtt dolgozna-e a Smerrel, nemmel válaszolt.

 

A szlovákiai választásról korábban itt írtunk egy áttekintést.

 

FOTÓ: Bukovics Martin / Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

Macron veszélyes játékot játszik, hiszen eddigi miniszterelnöke népszerűbb volt, mint ő maga. A friss kormánnyal újragondolhatja magát.

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

A túrák csütörtökön 16 órakor és vasárnap 14 órakor indulnak, a félórás körbevezetés rövid koncerttel zárul.

A Magyar Asztronautikai Társaság 1994 óta tartó táborát ezúttal online rendezik meg július 9-én. Jelentkezési határidő: július 3.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás