Miért nem örülnek ezek a finnyás értelmiségiek, ha a szegény ember pénzt kap?

Ésik Sándor

Szerző:
Ésik Sándor

2020.01.11. 12:43

Ne jusson eszünkbe, hogy az a falu harminc év elcseszett vidékpolitikája miatt néptelenedik el. Ne jusson eszünkbe, hogy olyan út vezet oda, hogy a KrAZ is csak lépésben megy rajta. Ne jusson eszünkbe, hogy a faluban majd mindenki a polgármester jobbágya 47 ezer forint nyomorbérért cserébe.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A közelmúltban az Igazságügyminiszter Asszony bejelentette, hogy hatszáz (HACCÁ’!!!) millió forintot fognak áldozatsegítő központokra költeni. Aztán jött a Miniszterelnök Úr, aki majd jól felszámolja a kórházak adósságát. Pénteken pedig a Múzsán egy G7-cikk megosztása kapcsán estek nekünk a kommentelőink, hogy nem örülünk annak, hogy vagy 15-20 milliárd forintot ki akarnak szórni a falusi kisboltok megmentésére.

Hát micsoda nihilista alakok vagyunk mi, hogy nem örülünk annak, hogy végre nem a Mészáros Lőrinc FC kapja a pénzt, hanem költenek a szegény ám becsületes emberekre is.

Igazolt balliberális kommentelők csóválják a fejüket, hogy a jó lépéseket igazán nem kéne kritizálni.

De kell, mert ezek rossz lépések. Lehetne őket egyenként is kritizálni, megemlítve, hogy az áldozatsegítésre szánt 600 millió forint az körülbelül arra elegendő, hogy megyénként felvegyenek még egy embert. Ja, abba a közigazgatásba, amelyikből az elmúlt években ezerszám zavarták el azokat, akik értették hozzá, és szerették csinálni.

A műsor a népnek szól

Ezek a lépések és a rájuk adott reakció azt mutatja, hogy Magyarországon még sajnálatos módon nem halt ki az etatizmusba vetett hit (jön a Miniszterelnök Úr, és megoldja, elrendeli államilag), és kurrens termék az akcionizmus. Akcionizmus alatt most nem a száz évvel ezelőtti művészeti irányzat értendő, hanem az a politikai módszer, hogy kiáll a Főnök, és bejelenti, hogy meg lesz oldva, és X összeg lesz rá elkülönítve. 

Az, hogy a nép ennek örül, azt értem, a műsor nekik szól. Képzeld Marikám, most már haccámillárd lesz itten ráköltve az izére, ilyen a komenyisták alatt nem volt, csak Kádár alatt! Az már sokkal kétségbeejtőbb, hogy azok, akik maguknak, gondolom, szeretnek azzal hízelegni, hogy ők Marikámnál tudnak összetettebben gondolkozni, lépre mennek. 

Semmi sem lesz jobb attól, hogy valamire rádobnak 15-20 milliárd forintot.

A kisboltos példánál maradva, annak az lesz az eredménye, hogy esetleg pár dolog néhány hónapig olcsóbb lesz. De a fő eredmény az lesz, hogy a járadéklesésben világbajnok magyarok, most éppen a boltosok, ki fogják találni, hogy lehet ebből a sok pénzből a lehető legtöbbet magánvagyonba kicsatornázni.

Ugyanúgy, mint hogy a növekedési hitelből mindenkinek haszonjárműként vizsgáztatható pickup kocsija lett. Hallottam olyan kereskedésről, amelyik kifizette a támogatást felvevő Bt-t megalapító ügyvéd költségét, csak nála vegyenek támogatott autót a népek. Azóta is élvezzük a pickupok okozta lendületes GDP-növekedést.

Na de Sanyikám, azt a pénzt el is lophatnák, így meg legalább jut valamennyi! Hát persze, úgy tűnik el is felejtkeztünk már Lenin elvtársról, aki jóságos mosollyal visszadobta Szerjózsának az elgurult labdát. Pedig főbe is lövethette volna. 

Az a boltos jár jól, aki tudja, hogy kell viselkedni

De akkor is, 15 milliárd forint aprófalvak támogatására, hát az rengeteg! Na ja, 15 milliárd forint még ilyen árfolyam mellett is sokat ér, ha nekem lenne ennyim, akkor tavasszal és ősszel Berlinben laknék a koncertek miatt, télen és nyáron pedig különböző egzotikus úticélokat keresnék fel. És mindezt csak ezen összeg kamataiból.

Na de aprófalvak. Mielőtt minden olvasót sorozatos orgazmusok érnek az összeg hallatán, számoljon már utána. Az ország nyomorkörzetei nagyrészt egybeesnek az aprófalvas környékekkel, kivétel Zala megye osztrák határ menti részei. De Somogy, Baranya, BAZ és SZSZB megyékben találhatók ezek a kisfalusi kisboltok, körülbelül ezer kicsi faluban. Egyszerű osztással is odajutunk, hogy boltonként 15 millió. Mire elég ez? Semmire.

Közvetlen ártámogatást elvileg nem lehet adni, valamiféle fejlesztés lehet ebből, amelynek a kétharmadát legalább el szokás lopni. Mit csináltunk tehát? Vettünk a boltosnak egy autót.

Nyilván csak annak a boltosnak, amelyik tudja, hogy kell viselkedni, például teleplakátolja a boltot (magánterület, azt csinál, amit akar) a Miniszterelnök Úr plakátjaival. Ennél olcsóbban nehéz ennyire jó targetmarketinget csinálni.

Könyöradományok a proletariátus jóindulatáért

De tapsoljunk! Ne jusson eszünkbe, hogy az a falu harminc év elcseszett vidékpolitikája miatt néptelenedik el. Ne jusson eszünkbe, hogy olyan út vezet oda, hogy a KrAZ is csak lépésben megy rajta. Ne jusson eszünkbe, hogy a faluban majd mindenki a polgármester jobbágya 47 ezer forint nyomorbérért cserébe. 

Örüljünk, mert a Miniszterelnök Úr ad erre most pénzt, és megoldjuk! Hát örüljön neki a tambovi farkas, mi nem fogunk. Pedig mi még nem is vagyunk baloldaliak.

Ha én most szocdem, netán radikálbalos lennék, mármint igazi, akkor azért magasra szaladna bennem a pumpa, ha látnám, ahogy az uralkodó osztály könyöradományokkal vásárolja meg a proletariátus jóindulatát.

Nem is értem, hogy ha magát valaki balosnak tartja, hogy örülhet. De még nagyon sok dolgot nem értek, valahogy majd csak megleszek ezzel is.

Ésik Sándor cikke megjelent a Diétás Magyar Múzsán is.

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek