Hiába küldött Donald Trump szülinapi üdvözletet Kim Dzsongunnak, nem lesz újabb tárgyalás

Szerző: Hutter Marianna
2020.01.11. 10:07

Ugyan Kim Dzsongunnak személyesen jó érzései vannak Donald Trump felé, de nem ezek befolyásolják őt Észak-Korea vezetésekor – hangzott a reakció a szülinapi üdvözletre.

 Hiába küldött Donald Trump szülinapi üdvözletet Kim Dzsongunnak, nem lesz újabb tárgyalás

Kim Dzsongun és Donald Trump személyes kapcsolata nem elég ahhoz, hogy folytassák a tárgyalásokat – erről írt Észak-Korea hivatalos hírügynöksége a Reuters szerint annak kapcsán szombaton, hogy az országot vezető diktátornak születésnapi köszöntést küldött az amerikai elnök. Kim Dzsongun ugyanis január 8-án lett 36 éves.

A születésnapi jókívánságok küldése nem előzmény nélküli a két vezető között, tavaly júniusban Trump is kapott köszöntést 73. születésnapjára az észak-koreai vezetőtől.

Kim Kje Gvan észak-koreai külügyi tanácsadó szerint Kim Dzsongunnak ugyan személyesen jó érzései vannak Trump elnökkel kapcsolatban, de Észak-Koreát nem a személyes érzései alapján vezeti.

A tanácsadó hangsúlyozta: Észak-Korea nem fog nukleáris létesítményeiről lemondani akkor, ha csak részlegesen mentesítik őket az országot sújtó szankciók alól, és csak abban az esetben tér vissza a tárgyalóasztalhoz az USA-val, ha az engedményeket tesz. 

Donald Trump és Kim Dzsongun legutóbb 2019 februárjában találkozott a vietnámi Hanoiban, ám a tárgyalások megrekedtek, ami miatt a felek egymást okolták, ennek részleteiről itt írt korábban az Azonnali.

Érdekesség, hogy az Észak-Koreát sújtó nemzetközi szankciók része, hogy például luxustermékeket sem lehet oda szállítani, emiatt tavaly februárban kilencvenezer üveg, feltehetően odatartó vodkát foglaltak le Rotterdamban a holland hatóságok.

FOTÓ: The White House​ / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek