+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 10. péntek, 16:29
„Átmeneti juttatásként” akár két éven át is igényelhetik majd busás képviselői fizetésüket. A parlamenti szabályok egyik legnagyobb nyertese nem más, mint Nigel Farage.

Még az Egyesült Királyság EU-kilépése után is egy rakás pénzt hozzávág majd a brit EP-képviselőkhöz az Európai Parlament, ráadásul még az utolsó hazaútjukat is fizeti – tudósít a Politico.

 

Van, aki a saját költségén még visszajár az EP-be

 

A brüsszeli szaklap csütörtökön belenézett egy belsős dokumentumba, amely az Egyesült Királyságban megválasztott EP-képviselők további státuszát firtatja. A dokumentum többek között arra is rávilágít, hogy a továbbiakban milyen pénzügyi és szociális juttatásokban részesülhetnek, illetve milyen teendőik vannak az EP által finanszírozott asszisztenseikkel kapcsolatban.

 

Ebből kiderül, hogy az Európai Parlament fizeti a brit képviselők utolsó hazaútját az Egyesült Királyságba „az utolsó regisztrált tartózkodásukról” Brüsszelből vagy Strasbourgból. Ezen felül a képviselők még három hónapon át hozzáférhetnek az európai parlamenti levelezésükhöz, valamint jogosultak a korábbi tagoknak szóló belépőkártya használatára. Ezzel hétfőtől péntekig

 

az épület nyitvatartási idejében az EP-ben tartózkodhatnak, igaz, például a plenáris üléseken már nem vehetnek részt, így döntési jogkörük sincsen.

 

Persze van, hogy ebben az Európai Parlament is megengedő: a bajor keresztényszociálisok ikonikus volt EP-képviselője, Bernd Posselt például annak ellenére, hogy 2014-ben először nem került be az Európai Parlamentbe, busás képviselői nyugdíján még visszajár az épületbe, sőt, még irodát és asszisztenseket is fenntart ott.

 

Az persze nem valószínű, hogy az EP másik hasonlóan ikonikus tagja, az Európai Parlamentben az EU-t 1999 óta ütlegelő Nigel Farage hasonlóképp cselekedne. Ugyanis a Brexit Párt vezetőjének – természetesen az összes brit kollégájával egyetemben – strasbourgi irodáját a jövő héten, brüsszeli székhelyét pedig február 7-ig ki kell ürítenie.

 

De a 73 brit képviselő cserébe egy rakás pénzzel vigasztalódhat

 

Ugyanis még a brexit most január 31-re tervezett dátuma után még három hónapig jogosultak lesznek a havi általános költségtérítésük (GEA) felére. A GEA a teljes jogú EP-képviselők esetében 4 416 eurót (kb. másfél millió forintot) jelent havonta, a britek tehát 2 208 eurót kaphatnak. Mindez nem összetévesztendő a képviselői fizetéssel, ugyanis a Parlament tagjai papíron ebből finanszírozzák irodáikat és egyéb kiadásukat, ugyanakkor az EP nem igazán ellenőrzi, hogy a képviselők végül mire is költik ezt a pénzt.

 

Ezen felül hivatali idejüktől függően

 

a britek a brexit után még legfeljebb két éven át jogosultak a havi maximum 8 611 eurós (kb. 2,9 millió forintnyi) átmeneti juttatás lehívására.

 

Mielőtt persze felhördülnétek: ilyen sokat nem kap akárki. Az átmeneti juttatást ugyanis az kaphatja meg, aki legalább egy évet dolgozott EP-képviselőként. Ennek összege a képviselői fizetéssel egyenértékű, és annyi időn át kapják kézhez a képviselők, ahány hónapig EP-képviselők voltak – de legfeljebb két évig. Erre a képviselők akkor jogosultak, ha a brexit dátuma után legalább húsz hónapig nem vállalnak köz- vagy parlamenti pozíciót. Ha többet szeretnél megtudni az EP-képviselői juttatásokról, itt egy remek összefoglaló.

 

Egyébként a Transparency International képviselői vagyonbevallások alapján készített felmérése nemrég kimutatta: az egész EP-n belül messze a brit brexitpártiak teszik zsebre a legtöbb pénzt a képviselői fizetéseiken felül vállalt másodállásokból, Nigel Farage is benne van a top10-ben a maga évi 360 000 euró (120 millió forint) körüli másodállásból hazahozott fizetésével. A több mint húsz éven át EP-képviselő

 

Farage ezen felül – amennyiben igénybe veszi az átmeneti juttatásokat – két év több mint 172 000 eurót (57,4 millió forintot) is hazavihet.

 

A briteknek kiosztott pénzek egyébként semmilyen egyedi jellemzővel nem bírnak: ugyanez minden, a hivatalát elhagyó EP-képviselőnek jár a szabályok szerint.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Fotók: Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az egyik legöldöklőbb elnökválasztási küzdelem folyt Lengyelországban. Izraelezés, oltásellenesség, Varsó kiárusítása és még sok más az elnökválasztási őrület utolsó napjaiban. Fotóriport Varsóból!

Gyurcsány önfeledt hughgrantezése, Jakab mackónacis moonwalkja, vagy Orbán lassúzása? Legyen tánc!

Prostituáltak tüntettek szombaton Hamburg piroslámpás negyedében, hogy újranyithassanak a munkahelyeik, amelyeket a koronavírus-járványra hivatkozva zártak be.

A budapesti főpolgármester nem áll bele a miniszterelnök-jelölti küzdelembe, pedig Márki-Zay nemrég még erre kérlelte. Karácsony azt is mondta: a fővárosi korrupcióellenes bizottság a saját koalíciós partnereinek is okozhat kellemetlen pillanatokat.

Legalábbis annál, mint amit eredetileg beismertek: a statisztikai hivatal teljesen új adatokat közöl erről a most kiadott jelentésében.

A tömeg az elhallgatott járványhelyzettel, a rossz egészségüggyel és az autoriter politikával elégedetlen; széljobbosok viszont újságírókra támadtak.

Belgrádban folytatódnak a rendszerellenes tiltakozások: a tüntetők „a vírus és a rezsim áldozataiért“ imádkoznak.

A hét kérdése

Vége a parlamenti szezonnak, vége a járvány durvábbik részének, és már rendeleti kormányzásra való felhatalmazása sincs Orbánnak, ideje hát megnézni, profitált-e ebből bármelyik párt. Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Duda vs. Trzaskowski: a párharcot többek közt Pál Benedek, az Azonnali szerzője is értékeli július 14-én délután!

Az egyik legszebb pincesoron nyit ki a Planina borház július 31-én este. Vigyázat, sokac temperamentum + jó borok!

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás