+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 10. péntek, 16:29
„Átmeneti juttatásként” akár két éven át is igényelhetik majd busás képviselői fizetésüket. A parlamenti szabályok egyik legnagyobb nyertese nem más, mint Nigel Farage.

Még az Egyesült Királyság EU-kilépése után is egy rakás pénzt hozzávág majd a brit EP-képviselőkhöz az Európai Parlament, ráadásul még az utolsó hazaútjukat is fizeti – tudósít a Politico.

 

Van, aki a saját költségén még visszajár az EP-be

 

A brüsszeli szaklap csütörtökön belenézett egy belsős dokumentumba, amely az Egyesült Királyságban megválasztott EP-képviselők további státuszát firtatja. A dokumentum többek között arra is rávilágít, hogy a továbbiakban milyen pénzügyi és szociális juttatásokban részesülhetnek, illetve milyen teendőik vannak az EP által finanszírozott asszisztenseikkel kapcsolatban.

 

Ebből kiderül, hogy az Európai Parlament fizeti a brit képviselők utolsó hazaútját az Egyesült Királyságba „az utolsó regisztrált tartózkodásukról” Brüsszelből vagy Strasbourgból. Ezen felül a képviselők még három hónapon át hozzáférhetnek az európai parlamenti levelezésükhöz, valamint jogosultak a korábbi tagoknak szóló belépőkártya használatára. Ezzel hétfőtől péntekig

 

az épület nyitvatartási idejében az EP-ben tartózkodhatnak, igaz, például a plenáris üléseken már nem vehetnek részt, így döntési jogkörük sincsen.

 

Persze van, hogy ebben az Európai Parlament is megengedő: a bajor keresztényszociálisok ikonikus volt EP-képviselője, Bernd Posselt például annak ellenére, hogy 2014-ben először nem került be az Európai Parlamentbe, busás képviselői nyugdíján még visszajár az épületbe, sőt, még irodát és asszisztenseket is fenntart ott.

 

Az persze nem valószínű, hogy az EP másik hasonlóan ikonikus tagja, az Európai Parlamentben az EU-t 1999 óta ütlegelő Nigel Farage hasonlóképp cselekedne. Ugyanis a Brexit Párt vezetőjének – természetesen az összes brit kollégájával egyetemben – strasbourgi irodáját a jövő héten, brüsszeli székhelyét pedig február 7-ig ki kell ürítenie.

 

De a 73 brit képviselő cserébe egy rakás pénzzel vigasztalódhat

 

Ugyanis még a brexit most január 31-re tervezett dátuma után még három hónapig jogosultak lesznek a havi általános költségtérítésük (GEA) felére. A GEA a teljes jogú EP-képviselők esetében 4 416 eurót (kb. másfél millió forintot) jelent havonta, a britek tehát 2 208 eurót kaphatnak. Mindez nem összetévesztendő a képviselői fizetéssel, ugyanis a Parlament tagjai papíron ebből finanszírozzák irodáikat és egyéb kiadásukat, ugyanakkor az EP nem igazán ellenőrzi, hogy a képviselők végül mire is költik ezt a pénzt.

 

Ezen felül hivatali idejüktől függően

 

a britek a brexit után még legfeljebb két éven át jogosultak a havi maximum 8 611 eurós (kb. 2,9 millió forintnyi) átmeneti juttatás lehívására.

 

Mielőtt persze felhördülnétek: ilyen sokat nem kap akárki. Az átmeneti juttatást ugyanis az kaphatja meg, aki legalább egy évet dolgozott EP-képviselőként. Ennek összege a képviselői fizetéssel egyenértékű, és annyi időn át kapják kézhez a képviselők, ahány hónapig EP-képviselők voltak – de legfeljebb két évig. Erre a képviselők akkor jogosultak, ha a brexit dátuma után legalább húsz hónapig nem vállalnak köz- vagy parlamenti pozíciót. Ha többet szeretnél megtudni az EP-képviselői juttatásokról, itt egy remek összefoglaló.

 

Egyébként a Transparency International képviselői vagyonbevallások alapján készített felmérése nemrég kimutatta: az egész EP-n belül messze a brit brexitpártiak teszik zsebre a legtöbb pénzt a képviselői fizetéseiken felül vállalt másodállásokból, Nigel Farage is benne van a top10-ben a maga évi 360 000 euró (120 millió forint) körüli másodállásból hazahozott fizetésével. A több mint húsz éven át EP-képviselő

 

Farage ezen felül – amennyiben igénybe veszi az átmeneti juttatásokat – két év több mint 172 000 eurót (57,4 millió forintot) is hazavihet.

 

A briteknek kiosztott pénzek egyébként semmilyen egyedi jellemzővel nem bírnak: ugyanez minden, a hivatalát elhagyó EP-képviselőnek jár a szabályok szerint.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Fotók: Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Szigorúbb korlátozások várnak azokra, akik nem vesznek részt a tömeges tesztelésen.

Noha Budapesten és Dél-Tirolban is elmaradnak idén a karácsonyi vásárok, Ausztria fővárosa ragaszkodik hagyományaihoz.

A koronavírus mikrorészecskéi az arcpajzsnak lényegében minden oldaláról bejuthatnak az ember szájába és orrába, az ugyanis nem zár szorosan.

A szokásos ellenzéki tüntetés mellett a hétvégén a rezsim mellett is lesz egy tüntetés.

A zoknik azonban kevesebb, mint 2000 eurót értek.

A hét kérdése

Európa egyre több országában vezetnek be korlátozásokat a növekvő esetszámok miatt, emiatt elképzelhető, hogy lassan Magyarország is szigorítani fog. Te milyen korlátozásokat vállalnál be?

Azért ide elnéznénk

Ha vannak megunt ruhadarabjaid, akkor most elcserélheted őket. A gazdátlanul maradt ruhákat jótékony célokra ajánlják majd fel. Október 24, Auróra.

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Twitter megosztás Google+ megosztás