+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 10. péntek, 16:29
„Átmeneti juttatásként” akár két éven át is igényelhetik majd busás képviselői fizetésüket. A parlamenti szabályok egyik legnagyobb nyertese nem más, mint Nigel Farage.

Még az Egyesült Királyság EU-kilépése után is egy rakás pénzt hozzávág majd a brit EP-képviselőkhöz az Európai Parlament, ráadásul még az utolsó hazaútjukat is fizeti – tudósít a Politico.

 

Van, aki a saját költségén még visszajár az EP-be

 

A brüsszeli szaklap csütörtökön belenézett egy belsős dokumentumba, amely az Egyesült Királyságban megválasztott EP-képviselők további státuszát firtatja. A dokumentum többek között arra is rávilágít, hogy a továbbiakban milyen pénzügyi és szociális juttatásokban részesülhetnek, illetve milyen teendőik vannak az EP által finanszírozott asszisztenseikkel kapcsolatban.

 

Ebből kiderül, hogy az Európai Parlament fizeti a brit képviselők utolsó hazaútját az Egyesült Királyságba „az utolsó regisztrált tartózkodásukról” Brüsszelből vagy Strasbourgból. Ezen felül a képviselők még három hónapon át hozzáférhetnek az európai parlamenti levelezésükhöz, valamint jogosultak a korábbi tagoknak szóló belépőkártya használatára. Ezzel hétfőtől péntekig

 

az épület nyitvatartási idejében az EP-ben tartózkodhatnak, igaz, például a plenáris üléseken már nem vehetnek részt, így döntési jogkörük sincsen.

 

Persze van, hogy ebben az Európai Parlament is megengedő: a bajor keresztényszociálisok ikonikus volt EP-képviselője, Bernd Posselt például annak ellenére, hogy 2014-ben először nem került be az Európai Parlamentbe, busás képviselői nyugdíján még visszajár az épületbe, sőt, még irodát és asszisztenseket is fenntart ott.

 

Az persze nem valószínű, hogy az EP másik hasonlóan ikonikus tagja, az Európai Parlamentben az EU-t 1999 óta ütlegelő Nigel Farage hasonlóképp cselekedne. Ugyanis a Brexit Párt vezetőjének – természetesen az összes brit kollégájával egyetemben – strasbourgi irodáját a jövő héten, brüsszeli székhelyét pedig február 7-ig ki kell ürítenie.

 

De a 73 brit képviselő cserébe egy rakás pénzzel vigasztalódhat

 

Ugyanis még a brexit most január 31-re tervezett dátuma után még három hónapig jogosultak lesznek a havi általános költségtérítésük (GEA) felére. A GEA a teljes jogú EP-képviselők esetében 4 416 eurót (kb. másfél millió forintot) jelent havonta, a britek tehát 2 208 eurót kaphatnak. Mindez nem összetévesztendő a képviselői fizetéssel, ugyanis a Parlament tagjai papíron ebből finanszírozzák irodáikat és egyéb kiadásukat, ugyanakkor az EP nem igazán ellenőrzi, hogy a képviselők végül mire is költik ezt a pénzt.

 

Ezen felül hivatali idejüktől függően

 

a britek a brexit után még legfeljebb két éven át jogosultak a havi maximum 8 611 eurós (kb. 2,9 millió forintnyi) átmeneti juttatás lehívására.

 

Mielőtt persze felhördülnétek: ilyen sokat nem kap akárki. Az átmeneti juttatást ugyanis az kaphatja meg, aki legalább egy évet dolgozott EP-képviselőként. Ennek összege a képviselői fizetéssel egyenértékű, és annyi időn át kapják kézhez a képviselők, ahány hónapig EP-képviselők voltak – de legfeljebb két évig. Erre a képviselők akkor jogosultak, ha a brexit dátuma után legalább húsz hónapig nem vállalnak köz- vagy parlamenti pozíciót. Ha többet szeretnél megtudni az EP-képviselői juttatásokról, itt egy remek összefoglaló.

 

Egyébként a Transparency International képviselői vagyonbevallások alapján készített felmérése nemrég kimutatta: az egész EP-n belül messze a brit brexitpártiak teszik zsebre a legtöbb pénzt a képviselői fizetéseiken felül vállalt másodállásokból, Nigel Farage is benne van a top10-ben a maga évi 360 000 euró (120 millió forint) körüli másodállásból hazahozott fizetésével. A több mint húsz éven át EP-képviselő

 

Farage ezen felül – amennyiben igénybe veszi az átmeneti juttatásokat – két év több mint 172 000 eurót (57,4 millió forintot) is hazavihet.

 

A briteknek kiosztott pénzek egyébként semmilyen egyedi jellemzővel nem bírnak: ugyanez minden, a hivatalát elhagyó EP-képviselőnek jár a szabályok szerint.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Fotók: Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Fidesz központi e-mailcíme áll az Azonnali videóját ellopó trolloldal mögött, derítették ki.

A' HétköznaPITSAlódások punkus-banda musikálása után a' bohótz kopaszok által rútúl megveretett. De vajjon e' história ennyiben marad-é?

Hiába hív össze az ellenzék rendkívüli ülést a járványkezelésről, a fideszeseket semmi nem kötelezi arra, hogy azon meg is jelenjenek.

Eltökélt szándékuk, hogy megmentik Szlovákiát a liberálisoktól és a korrupciótól.

A firenzei jogászprofesszornak jó esélye van elkerülni az előrehozott választásokat.

Szabó már kétszer nyert Csepelen, legutóbb a fideszes Németh Szilárdot verte meg.

Csak ajánlani tudja az EU a térségen belüli nem létfontosságú utazások korlátozását, megtiltani nem. A harmadik országokból való belépésre viszont kialakíthat egységes szabályokat.

A hét kérdése

Minden nap járványparáztató cikkek tucatjait termeli ki magából a magyar média, de van-e ezzel egyáltalán baj?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Twitter megosztás Google+ megosztás