+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 10. péntek, 16:29
„Átmeneti juttatásként” akár két éven át is igényelhetik majd busás képviselői fizetésüket. A parlamenti szabályok egyik legnagyobb nyertese nem más, mint Nigel Farage.

Még az Egyesült Királyság EU-kilépése után is egy rakás pénzt hozzávág majd a brit EP-képviselőkhöz az Európai Parlament, ráadásul még az utolsó hazaútjukat is fizeti – tudósít a Politico.

 

Van, aki a saját költségén még visszajár az EP-be

 

A brüsszeli szaklap csütörtökön belenézett egy belsős dokumentumba, amely az Egyesült Királyságban megválasztott EP-képviselők további státuszát firtatja. A dokumentum többek között arra is rávilágít, hogy a továbbiakban milyen pénzügyi és szociális juttatásokban részesülhetnek, illetve milyen teendőik vannak az EP által finanszírozott asszisztenseikkel kapcsolatban.

 

Ebből kiderül, hogy az Európai Parlament fizeti a brit képviselők utolsó hazaútját az Egyesült Királyságba „az utolsó regisztrált tartózkodásukról” Brüsszelből vagy Strasbourgból. Ezen felül a képviselők még három hónapon át hozzáférhetnek az európai parlamenti levelezésükhöz, valamint jogosultak a korábbi tagoknak szóló belépőkártya használatára. Ezzel hétfőtől péntekig

 

az épület nyitvatartási idejében az EP-ben tartózkodhatnak, igaz, például a plenáris üléseken már nem vehetnek részt, így döntési jogkörük sincsen.

 

Persze van, hogy ebben az Európai Parlament is megengedő: a bajor keresztényszociálisok ikonikus volt EP-képviselője, Bernd Posselt például annak ellenére, hogy 2014-ben először nem került be az Európai Parlamentbe, busás képviselői nyugdíján még visszajár az épületbe, sőt, még irodát és asszisztenseket is fenntart ott.

 

Az persze nem valószínű, hogy az EP másik hasonlóan ikonikus tagja, az Európai Parlamentben az EU-t 1999 óta ütlegelő Nigel Farage hasonlóképp cselekedne. Ugyanis a Brexit Párt vezetőjének – természetesen az összes brit kollégájával egyetemben – strasbourgi irodáját a jövő héten, brüsszeli székhelyét pedig február 7-ig ki kell ürítenie.

 

De a 73 brit képviselő cserébe egy rakás pénzzel vigasztalódhat

 

Ugyanis még a brexit most január 31-re tervezett dátuma után még három hónapig jogosultak lesznek a havi általános költségtérítésük (GEA) felére. A GEA a teljes jogú EP-képviselők esetében 4 416 eurót (kb. másfél millió forintot) jelent havonta, a britek tehát 2 208 eurót kaphatnak. Mindez nem összetévesztendő a képviselői fizetéssel, ugyanis a Parlament tagjai papíron ebből finanszírozzák irodáikat és egyéb kiadásukat, ugyanakkor az EP nem igazán ellenőrzi, hogy a képviselők végül mire is költik ezt a pénzt.

 

Ezen felül hivatali idejüktől függően

 

a britek a brexit után még legfeljebb két éven át jogosultak a havi maximum 8 611 eurós (kb. 2,9 millió forintnyi) átmeneti juttatás lehívására.

 

Mielőtt persze felhördülnétek: ilyen sokat nem kap akárki. Az átmeneti juttatást ugyanis az kaphatja meg, aki legalább egy évet dolgozott EP-képviselőként. Ennek összege a képviselői fizetéssel egyenértékű, és annyi időn át kapják kézhez a képviselők, ahány hónapig EP-képviselők voltak – de legfeljebb két évig. Erre a képviselők akkor jogosultak, ha a brexit dátuma után legalább húsz hónapig nem vállalnak köz- vagy parlamenti pozíciót. Ha többet szeretnél megtudni az EP-képviselői juttatásokról, itt egy remek összefoglaló.

 

Egyébként a Transparency International képviselői vagyonbevallások alapján készített felmérése nemrég kimutatta: az egész EP-n belül messze a brit brexitpártiak teszik zsebre a legtöbb pénzt a képviselői fizetéseiken felül vállalt másodállásokból, Nigel Farage is benne van a top10-ben a maga évi 360 000 euró (120 millió forint) körüli másodállásból hazahozott fizetésével. A több mint húsz éven át EP-képviselő

 

Farage ezen felül – amennyiben igénybe veszi az átmeneti juttatásokat – két év több mint 172 000 eurót (57,4 millió forintot) is hazavihet.

 

A briteknek kiosztott pénzek egyébként semmilyen egyedi jellemzővel nem bírnak: ugyanez minden, a hivatalát elhagyó EP-képviselőnek jár a szabályok szerint.

 

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Fotók: Európai Parlament

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás