+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. január 10. péntek, 19:22
Az EP zöld és baloldali politikusai szerint egy EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezmény a mostanihoz hasonló tűzvészek kialakulását segítené Ausztráliában.

Az Európai Parlament zöld és baloldali képviselői szerint az EU globális kereskedelmi céljai és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló céljai ütik egymást, ezzel veszélyeztetnék a klímacélok elérését, számol be a Politico.

 

Az Ausztráliával tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás szerintük globálisan növelné a károsanyag-kibocsátást és csak tovább nőne az olyan tüzek kialakulásának az esélye, mint amilyen jelenleg is pusztít Ausztráliában, 

 

ahol jelenleg már 500 ezer hektáron tombol a tűzvész a szokatlanul forró és száraz, december-januári időszakban.

 

A globális kereskedelem nem segíti a környezetvédelmet

 

Maga a szabadkereskedelmi tervezet fenntarthatósági hatásvizsgálatnak összefoglalója is úgy fogalmaz, hogy egy ilyen ambiciózus kereskedelmi megállapodás negatívan hatna a klímára, és az újabb termőterületek bevonása a környezet további pusztításával járna. Az elemzés szerint a megállapodás hatására Ausztráliában 4,6 százalékkal nőne a marha- és birkatenyésztés, míg ezzel egyidőben Európában 1,4 százalékkal csökkenne. Ezzel a kettővel együtt pedig – ha a szállítmányozást is belevesszük – globálisan nőne a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátás mértéke, két olyan gázé, ami a Föld felmelegedéséért felelős.

 

Ezért most a zöld és baloldali politikusok egy része azt szeretné, hogy vagy ne is legyen ilyen megállapodás, vagy gondolják az egészet újra.

 

Anna Cavazzini, német zöldpárti EP képviselő szerint a tárgyalók óriási hibát követtek el, amikor a tárgyalás során eddig nem vették figyelembe klímaszempontokat. Szerinte ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon, drasztikusan kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, amin egyáltalán nem segítene, ha marha- és birkahúst szállítanánk a Föld egyik részéről a másikra.

 

Az ausztrál kormány eközben elégedett magával

 

Seb Dance, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának az alelnöke szerint a szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas próba elé állítaná az Európai Bizottság által kitűzött klímacélokat. Ezenkívül Dance azt is hozzátette, hogy a környezet védelme miatt minden szektort meg kellene reformálni, „különösen a mezőgazdaságot, az EU-ban és Ausztráliában egyaránt.”

 

Az ausztrál kormány nem aggódik emiatt, sőt,

 

a maguk részéről úgy vélik, hogy Ausztrália dicséretet is érdemelne, mivel a 2020-ra kitűzött károsanyagkibocsátás-csökkentési céljaikat elérték,

 

igaz – mint ahogy ebben a cikkünkben részletesen írtunk róla – kisebb csúsztatással.

 

Az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek el. Azokat viszont a jelenlegi tűzvész megakaszthatja, hiszen az Európai Bizottság azt szeretné, hogy az ausztrál kormány erősítse meg a 2016-os Párizsi Klímaegyezményben vállalt céljait, Franciaország pedig azért lobbizik, hogy a tárgyalóasztalnál a fenntarthatóság és a klímavédelem is fontos szerepet töltsön be.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Igor Matovičról kiderült, hogy forrásmegjelölés nélkül vett át egy csomó szöveget a szakdolgozatában. Most azt mondja: ha tényleg plagizált, „de facto tolvaj” lett belőle.

A bécsi magyar nagykövet szerint nem igaz, hogy a magyar kormány iszlámellenes lenne, valójában a keresztények érdekében lépnek fel.

Az eddigi tartományi szabályozás szerint a pártoknak ugyanannyi férfit és nőt kellett indítaniuk a tartományi választásokon. Most az AfD perelt, és nyert.

António Costa sem szeretné, ha jogállamisági feltételhez kötnék az EU új hitelprogramját, de egészen más miatt, mint Orbán Viktor: a portugál miniszterelnök szerint ugyanis az értékekkel nem szabadna kereskedni.

Müller Cecília tisztifőorvos dönthet arról a járványügyi adatok alapján mostantól, legyenek-e az egyébként fertőzöttként besorolt országokon belül alacsony esetszámúként, vagyis
zölddel megjelölt területek.

A hatóságok már meg is kezdték az ellenzéki „panaszkodók” letartóztatását.

Úgy tűnik, hajlunk a miniszterelnök javaslatára, és idén inkább Magyarországot fedezzük fel. A balatoni foglalások száma is nagyot nőtt még az elmúlt évihez képest is.

A hét kérdése

Jól összezavarta az idei vakációszezont a koronavírus, de aki akar, az bel- és külföldre is elég sok helyre tud utazni. És te merre mész idén nyáron? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Ehhez a nyárhoz épp illik!

A legintelligensebb magyar DJ újra toporgást rendez Budapesten júlis 18-án.

Kis koncertek lehetnek, például Entrópia Architektúra is!

Az egyik fideszes, a másik nem különösebben: Békés Márton vs Pető Péter.

Minden háztartás kedvenc lázadójáról lesz szó.

Ezt is szerettétek

Miért tüntetnek a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói? Mit mond a megválasztott, de a kormány által kinevezett rektor? És a politika? Körbejártuk.

Vajon a francia helyhatósági választásokon meglepő győzelmeket arató zöldeket meddig repítheti a siker?

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás