+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Karóczkai Balázs
2020. január 10. péntek, 19:22
Az EP zöld és baloldali politikusai szerint egy EU-Ausztrália szabadkereskedelmi egyezmény a mostanihoz hasonló tűzvészek kialakulását segítené Ausztráliában.

Az Európai Parlament zöld és baloldali képviselői szerint az EU globális kereskedelmi céljai és a károsanyag-kibocsátás csökkentéséről szóló céljai ütik egymást, ezzel veszélyeztetnék a klímacélok elérését, számol be a Politico.

 

Az Ausztráliával tárgyalt szabadkereskedelmi megállapodás szerintük globálisan növelné a károsanyag-kibocsátást és csak tovább nőne az olyan tüzek kialakulásának az esélye, mint amilyen jelenleg is pusztít Ausztráliában, 

 

ahol jelenleg már 500 ezer hektáron tombol a tűzvész a szokatlanul forró és száraz, december-januári időszakban.

 

A globális kereskedelem nem segíti a környezetvédelmet

 

Maga a szabadkereskedelmi tervezet fenntarthatósági hatásvizsgálatnak összefoglalója is úgy fogalmaz, hogy egy ilyen ambiciózus kereskedelmi megállapodás negatívan hatna a klímára, és az újabb termőterületek bevonása a környezet további pusztításával járna. Az elemzés szerint a megállapodás hatására Ausztráliában 4,6 százalékkal nőne a marha- és birkatenyésztés, míg ezzel egyidőben Európában 1,4 százalékkal csökkenne. Ezzel a kettővel együtt pedig – ha a szállítmányozást is belevesszük – globálisan nőne a metán és a dinitrogén-oxid kibocsátás mértéke, két olyan gázé, ami a Föld felmelegedéséért felelős.

 

Ezért most a zöld és baloldali politikusok egy része azt szeretné, hogy vagy ne is legyen ilyen megállapodás, vagy gondolják az egészet újra.

 

Anna Cavazzini, német zöldpárti EP képviselő szerint a tárgyalók óriási hibát követtek el, amikor a tárgyalás során eddig nem vették figyelembe klímaszempontokat. Szerinte ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon, drasztikusan kell csökkenteni a károsanyag-kibocsátást, amin egyáltalán nem segítene, ha marha- és birkahúst szállítanánk a Föld egyik részéről a másikra.

 

Az ausztrál kormány eközben elégedett magával

 

Seb Dance, az Európai Parlament Környezetvédelmi Bizottságának az alelnöke szerint a szabadkereskedelmi megállapodás hatalmas próba elé állítaná az Európai Bizottság által kitűzött klímacélokat. Ezenkívül Dance azt is hozzátette, hogy a környezet védelme miatt minden szektort meg kellene reformálni, „különösen a mezőgazdaságot, az EU-ban és Ausztráliában egyaránt.”

 

Az ausztrál kormány nem aggódik emiatt, sőt,

 

a maguk részéről úgy vélik, hogy Ausztrália dicséretet is érdemelne, mivel a 2020-ra kitűzött károsanyagkibocsátás-csökkentési céljaikat elérték,

 

igaz – mint ahogy ebben a cikkünkben részletesen írtunk róla – kisebb csúsztatással.

 

Az EU és Ausztrália közötti szabadkereskedelmi tárgyalások 2018 júniusában kezdődtek el. Azokat viszont a jelenlegi tűzvész megakaszthatja, hiszen az Európai Bizottság azt szeretné, hogy az ausztrál kormány erősítse meg a 2016-os Párizsi Klímaegyezményben vállalt céljait, Franciaország pedig azért lobbizik, hogy a tárgyalóasztalnál a fenntarthatóság és a klímavédelem is fontos szerepet töltsön be.

 

FOTÓ: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás