+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2020. január 9. csütörtök, 16:17
Valahol Magyarországon lakik egy zseni, akinek eszébe jutott, mi történne akkor, ha új filmeket látna el a régi időket idéző szinkrontechnikával.

Felocsúdva kicsit az Orbán-sajtótájékoztató után maradt letargiából itt az ideje valami valóban fontos dologgal foglalkozni: a világ többi részéhez hasonlóan Magyarország is imád a rendszerváltás időszakán merengeni, amikor még ugyebár nem volt Facebook, a gyerekek az utcán fociztak mosolyogva, a férfi férfi volt, a nő meg nő. Na ezt hozza kicsit vissza a Nem Egészen Hollywood a számok alapján tragikusan alulértékelt, eddig három videót kihozott Youtube-csatorna: többek közt Quentin Tarantino tavalyi filmje, a Volt egyszer egy Hollywood trailerét szinkronizálták át.

 

Konkrétan hangalámondást kapott, ami nem csak a teljesen szenvtelen magyar szöveget kapta meg, de még a tompa zajokat, és a háttérben szóló német szinkront is!

 

 

Sajnos a képminőséget nem sikerült annyira szarrá tenni, amilyet az ezerszer másolt VHS-katikon kapott a néző, de az élmény így is meghatározó.

 

 

Az amerikai filmek hangalámondásáról egybként a legtöbben nem is tudják, hogy politikai haszna is volt: érdemes megnézni a témában az HBO román dokumentumfilmjét, a Chuck Norris a kommunizmus ellent: itt kiderül, hogy a szörnyű minőségű kazetták kulturálisan nagyban segítettek legyőzni a kommunistákat már azzal is, hogy a tévénézők láttak árukkal teli boltokat és menő ruhákat, miközben az ő állítólagos tökéletes rendszerükben ezekből semmi nem volt meg.

 

Persze a Volt egyszer egy Hollywood, a Wonder Woman és a Tenet előzetese ennyire biztos nem lesz hasznos, de annyira azért épp jó, hogy visítozzunk rajta kicsit.

 

FOTÓ: Zachary Presley / Twitter

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

Az SZFE hallgatói táncoltak és énekeltek, mialatt az Országgyűlés megszavazta egyetemük alapítványi kézbe vonását, a tüntetésen megjelent Karácsony Gergely is. Fotók!

Rögös út vezetett a jobbikos német nemzetiségű politikus, Brenner Koloman parlamenti alelnökké választásáig.
Mutatjuk a részleteket!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás