+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 9. csütörtök, 09:59
A jelek arra mutathatnak, hogy Orbán előremenekülne a néppárti kizárás elől, és átülne a konzervatív pártcsaládba.

Már az EP-választás előtt is szó volt róla, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz átülhetne a konzervatív európai pártcsaládba, most azonban egyre több jel mutat arra, hogy a Fidesz előremenekülhet, és nem várja meg, amíg mostani pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt esetleg kizárja. Mi több, Orbán Viktor ezt akár csütörtökön is bejelentheti, hiszen 11 órától sajtótájékoztatót tart, amire a teljes magyar sajtót elhívta, és amit az Azonnali is percről percre fog közvetíteni.

 

Az egyik jel, hogy Orbán szerdán Varsóban járt, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőivel tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről.

 

A PiS adja a konzervatív EP-frakció (ECR) egyik fő erejét a brit konzervatívok mellett, akik azonban – ha minden a tervek szerint megy – a brexit nyomán távoznak az Európai Parlamentből. Arról csak találgatni lehet, hogy pontosan miről kellett ilyen sürgősen tárgyalniuk, hiszen alapvetően elég nagy általánosságokat adtak meg témaként – derül ki az Euractiv cikkéből.

 

A Fidesz és a Néppárt viszonya már jó ideje mélyponton van. Bár a Fideszt végül nem zárták ki, illetve a Fidesz sem lépett ki a legnagyobb európai pártcsaládból, szavazati jogát azonban felfüggesztették, és a Néppárt háromtagú bizottságot bízott meg, hogy készítsen jelentést a Fideszről, hogy betartja-e a pártcsalád értékeit. Ez a jelentés a Népszava szerint elkészült, ennek alapján dönt a párt további sorsáról majd a Néppárt, de lehet, hogy ezt a Fidesz nem várja ki.

 

Eközben az – egyébként korábban szintén a Népártból kivált – ECR-ben tárt karokkal várják a Fideszt, ez már tavalyelőtt is világos volt, amikor a pártcsalád csúcsjelöltjével, Jan Zahradillal interjúztunk, aki egyébként most is azt írta Twitteren, hogy tárt karokkal várják a Fideszt, és így nyilatkozott az Azonnalinak Zdzisław Krasnodębski, a PiS EP-képviselője is.

 

Szerinted bejelenti a kormányinfón Orbán, hogy kilép a Néppártból? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás