+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 9. csütörtök, 09:59
A jelek arra mutathatnak, hogy Orbán előremenekülne a néppárti kizárás elől, és átülne a konzervatív pártcsaládba.

Már az EP-választás előtt is szó volt róla, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz átülhetne a konzervatív európai pártcsaládba, most azonban egyre több jel mutat arra, hogy a Fidesz előremenekülhet, és nem várja meg, amíg mostani pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt esetleg kizárja. Mi több, Orbán Viktor ezt akár csütörtökön is bejelentheti, hiszen 11 órától sajtótájékoztatót tart, amire a teljes magyar sajtót elhívta, és amit az Azonnali is percről percre fog közvetíteni.

 

Az egyik jel, hogy Orbán szerdán Varsóban járt, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőivel tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről.

 

A PiS adja a konzervatív EP-frakció (ECR) egyik fő erejét a brit konzervatívok mellett, akik azonban – ha minden a tervek szerint megy – a brexit nyomán távoznak az Európai Parlamentből. Arról csak találgatni lehet, hogy pontosan miről kellett ilyen sürgősen tárgyalniuk, hiszen alapvetően elég nagy általánosságokat adtak meg témaként – derül ki az Euractiv cikkéből.

 

A Fidesz és a Néppárt viszonya már jó ideje mélyponton van. Bár a Fideszt végül nem zárták ki, illetve a Fidesz sem lépett ki a legnagyobb európai pártcsaládból, szavazati jogát azonban felfüggesztették, és a Néppárt háromtagú bizottságot bízott meg, hogy készítsen jelentést a Fideszről, hogy betartja-e a pártcsalád értékeit. Ez a jelentés a Népszava szerint elkészült, ennek alapján dönt a párt további sorsáról majd a Néppárt, de lehet, hogy ezt a Fidesz nem várja ki.

 

Eközben az – egyébként korábban szintén a Népártból kivált – ECR-ben tárt karokkal várják a Fideszt, ez már tavalyelőtt is világos volt, amikor a pártcsalád csúcsjelöltjével, Jan Zahradillal interjúztunk, aki egyébként most is azt írta Twitteren, hogy tárt karokkal várják a Fideszt, és így nyilatkozott az Azonnalinak Zdzisław Krasnodębski, a PiS EP-képviselője is.

 

Szerinted bejelenti a kormányinfón Orbán, hogy kilép a Néppártból? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás