+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 9. csütörtök, 09:59
A jelek arra mutathatnak, hogy Orbán előremenekülne a néppárti kizárás elől, és átülne a konzervatív pártcsaládba.

Már az EP-választás előtt is szó volt róla, hogy az Orbán Viktor vezette Fidesz átülhetne a konzervatív európai pártcsaládba, most azonban egyre több jel mutat arra, hogy a Fidesz előremenekülhet, és nem várja meg, amíg mostani pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt esetleg kizárja. Mi több, Orbán Viktor ezt akár csütörtökön is bejelentheti, hiszen 11 órától sajtótájékoztatót tart, amire a teljes magyar sajtót elhívta, és amit az Azonnali is percről percre fog közvetíteni.

 

Az egyik jel, hogy Orbán szerdán Varsóban járt, ahol a lengyel kormánypárt, a PiS vezetőivel tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről.

 

A PiS adja a konzervatív EP-frakció (ECR) egyik fő erejét a brit konzervatívok mellett, akik azonban – ha minden a tervek szerint megy – a brexit nyomán távoznak az Európai Parlamentből. Arról csak találgatni lehet, hogy pontosan miről kellett ilyen sürgősen tárgyalniuk, hiszen alapvetően elég nagy általánosságokat adtak meg témaként – derül ki az Euractiv cikkéből.

 

A Fidesz és a Néppárt viszonya már jó ideje mélyponton van. Bár a Fideszt végül nem zárták ki, illetve a Fidesz sem lépett ki a legnagyobb európai pártcsaládból, szavazati jogát azonban felfüggesztették, és a Néppárt háromtagú bizottságot bízott meg, hogy készítsen jelentést a Fideszről, hogy betartja-e a pártcsalád értékeit. Ez a jelentés a Népszava szerint elkészült, ennek alapján dönt a párt további sorsáról majd a Néppárt, de lehet, hogy ezt a Fidesz nem várja ki.

 

Eközben az – egyébként korábban szintén a Népártból kivált – ECR-ben tárt karokkal várják a Fideszt, ez már tavalyelőtt is világos volt, amikor a pártcsalád csúcsjelöltjével, Jan Zahradillal interjúztunk, aki egyébként most is azt írta Twitteren, hogy tárt karokkal várják a Fideszt, és így nyilatkozott az Azonnalinak Zdzisław Krasnodębski, a PiS EP-képviselője is.

 

Szerinted bejelenti a kormányinfón Orbán, hogy kilép a Néppártból? Szavazz!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A jobbikos, de a többi ellenzéki párt által is támogatott Kálló Gergely magabiztos győzelemmel hozta a Fejér megyei 4. választókerületet.

Ha vasárnap, akkor coubhíradó, Feri Poterrel, kézcsókolgató Orbánnal és szürke Bayerrel!

A gyöngyöspatai cigányok kötelező, elitgimiben való továbbtanulását? Magyar György rabosítását? Esetleg a saját lemondását Rácz Zsófi javára?

Marokkó homokkal fedett részében töltöttünk egy éjszakát, ami még a nyilvánvaló kényelmetlenségek és a túlgondolt turistaműsorok ellenére is varázslatos úticél.

Újra itt a Helyzet, az Azonnali heti podcastje, ezúttal az Európai Parlamentből: Deutsch Tamást kérdeztük a Fidesz és európai pártcsaládja, a jobbközép Európai Néppárt sagájáról.

Nem kap elég olajat az oroszoktól, ezért az Európát ellátó Barátság vezetékből csapolna magának Belarusz: tovább folytatódik a Putyin és Lukasenka közti szkander.

A Fidesz által is támogatott Smer már csak hibahatáron belül vezet, jelentősen feljött rá Igor Matovič populista OĽaNO-ja. A magyar indulók közül Bugár orrhosszal vezet, de a másik magyar listát sem szabad leírni.

A hét kérdése

A filmipar legfontosabb díja idén megint robbantott, és a történelem során először nem amerikai film nyerte meg a legjobb filmnek járó szobrot. De te egyet is értesz vele? Egy szavazással eldöntheted!

Azért ide elnéznénk

Február 20-án Szántó Rita filozófus tart előadást az Aurórában, hogyan is használható ma az ókori sztoikus filozófia.

Történelmi diarómák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Könyvbemutató február 18-án, kedden a magyar-szlovén bilateriális kisebbségvédelmi megállapodásról a TK Kisebbségkutató Intézetében.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás