+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 8. szerda, 09:56
Rég nem láttunk ilyet: a győri polgármester-választási kampányban előkerültek a hosszabb-rövidebb programok!

 Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A magyarok egy ideje hozzászokhattak ahhoz, hogy a választásokon nem programok, jövővíziók csapnak össze, hanem van a kormánypárt jelöltje, aki azt mondja, amit Orbán Viktor, és van a másik oldalon valami követhetetlen vita arról, hogy milyen felállásban induljanak el az ellenzéki pártok.

 

Ez volt a helyzet októberben még Győrben is, annyi különbséggel, hogy a tavaly őszi önkormányzati választásokra az ellenzék nagyjából mindenhol letisztázta, hogy közösen indul. De a város jövőjével foglalkozó programról, ötletelésről alig volt szó – az ellenzéknek volt néhány elképzelése, a Fidesz pedig elsősorban azzal foglalkozott, hogy minél jobban eldugja a szex- és korrupciós botrányba keveredő jelöltjét.

 

A január 26-i időközi polgármester-választásra a helyzet jelentősen megváltozott, hirtelen minden oldalról előkerültek a hosszabb-rövidebb programok.

 

Az ellenzék korábbi inkoherens, bizonytalan programtöredékei helyett egy többoldalas dokumentummal állt elő például Pollreisz Balázs, az ellenzék közös jelöltje, amiben szó esik az Audival való kapcsolattól kezdve a zöld ügyeken át a tömegközlekedésig egy sor dologról.

 

Úgy tűnik, hogy a Fidesz sem gondolja teljesen biztosnak győzelmét, hiszen jelöltjük, Dézsi Csaba András ugyan a fideszes szokásokhoz híven interjút nem ad, az általunk szervezett polgármester-jelölti vitára pedig nem jön el, viszont hirdetett programot – még ha annak nagy része olyan ígéretekből is áll, amit 2017-ben a Modern Városok Program keretén belül már egyszer megígértek Győrnek az Orbán-kormány részéről.

 

Emellett pedig a civileknek is van programja, Balla Jenő szerdán mutatja be részletesen az övét, de címszavakban már itt is olvasható, Kirchfeld Mária nyugalmazott egyetemi tanár pedig épp az imént küldte el nekem e-mailben a sajátját, miközben Hajnal János a weboldalára tölti fel a szórólapjait.

 

Ezek a programok mind azt jelzik, hogy a választási küzdelem itt és most nemcsak a szokásos törzsi törésvonalak mentén zajlik, hanem végre a város jövőjéről is szó van.

 

A legtöbb jelölt kiemelt helyen foglalkozik például a széteső győri közösségi közlekedéssel. És nem is csak a buszokról van szó, hanem például a VEKE javaslata nyomán azzal is, hogy a helyzet megoldása nem csak annyi, hogy a Volán a kampány idejére átszervez ide néhány véletlenül pont felszabaduló új buszt, hanem hogy egy város közösségi közlekedését komplexen kell megtervezni.

 

De ugyanígy előtérbe került a szeméthelyzet, vagy például az a nagyobb volumenű kérdés, hogy mit tud lépni a város egy olyan időszakban, amikor a teljes feldolgozóipar, és azon belül az autóipar is lassul.

 

Ezek pedig nagyon fontos kérdések, és olyan kérdések, amelyekről eddig nem volt nyilvános beszélgetés, gondolkodás a városban,

 

sőt mit több: egyáltalán nem látszott, hogy bármilyen területen nagyobb koncepciókban gondolkodva, valamiféle célt kitűzve maga elé haladna a Győr vezetése.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődött a város, hiszen bárki rá tud mutatni egyes fejlesztésekre, megszépült utcákra, terekre, felépült játszóterekre és új lakóparkokra – ezek azonban az elmúlt években nem adódtak össze valami nagyobb egésszé, nem mutattak egy adott irányba.

 

A kép persze a prezentált elképzelések ellenére most sem tökéletes, hiszen mint arról már írtam, az erős helyi sajtó közel teljes leépülése miatt a programok rendes bemutatásának, megvitatásának nincsen igazi terepe. Eltünedeztek, elhallgattak azok a független értelmiségiek is, akik akár meglévő pártszimpátiájuk mellett is bátran elmondanák a véleményüket a város ügyeiről.

 

Mindezzel együtt remek dolog, hogy a mostani választás – a minden oldalon meglévő, szokásos adok-kapok mellett – a város jövőjével kapcsolatos ötletekről szól. Elsőre furcsa lehet ez a választóknak is, de ez lenne a demokrácia normális működési módja. Reméljük, bárki nyer, tartja magát ahhoz, ami több programban is szerepel: hogy kikéri a győriek véleményét a dolgokról megválasztása után is.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

Van még itt cikk a témában:
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás