+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2020. január 8. szerda, 09:56
Rég nem láttunk ilyet: a győri polgármester-választási kampányban előkerültek a hosszabb-rövidebb programok!

 Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

 

A magyarok egy ideje hozzászokhattak ahhoz, hogy a választásokon nem programok, jövővíziók csapnak össze, hanem van a kormánypárt jelöltje, aki azt mondja, amit Orbán Viktor, és van a másik oldalon valami követhetetlen vita arról, hogy milyen felállásban induljanak el az ellenzéki pártok.

 

Ez volt a helyzet októberben még Győrben is, annyi különbséggel, hogy a tavaly őszi önkormányzati választásokra az ellenzék nagyjából mindenhol letisztázta, hogy közösen indul. De a város jövőjével foglalkozó programról, ötletelésről alig volt szó – az ellenzéknek volt néhány elképzelése, a Fidesz pedig elsősorban azzal foglalkozott, hogy minél jobban eldugja a szex- és korrupciós botrányba keveredő jelöltjét.

 

A január 26-i időközi polgármester-választásra a helyzet jelentősen megváltozott, hirtelen minden oldalról előkerültek a hosszabb-rövidebb programok.

 

Az ellenzék korábbi inkoherens, bizonytalan programtöredékei helyett egy többoldalas dokumentummal állt elő például Pollreisz Balázs, az ellenzék közös jelöltje, amiben szó esik az Audival való kapcsolattól kezdve a zöld ügyeken át a tömegközlekedésig egy sor dologról.

 

Úgy tűnik, hogy a Fidesz sem gondolja teljesen biztosnak győzelmét, hiszen jelöltjük, Dézsi Csaba András ugyan a fideszes szokásokhoz híven interjút nem ad, az általunk szervezett polgármester-jelölti vitára pedig nem jön el, viszont hirdetett programot – még ha annak nagy része olyan ígéretekből is áll, amit 2017-ben a Modern Városok Program keretén belül már egyszer megígértek Győrnek az Orbán-kormány részéről.

 

Emellett pedig a civileknek is van programja, Balla Jenő szerdán mutatja be részletesen az övét, de címszavakban már itt is olvasható, Kirchfeld Mária nyugalmazott egyetemi tanár pedig épp az imént küldte el nekem e-mailben a sajátját, miközben Hajnal János a weboldalára tölti fel a szórólapjait.

 

Ezek a programok mind azt jelzik, hogy a választási küzdelem itt és most nemcsak a szokásos törzsi törésvonalak mentén zajlik, hanem végre a város jövőjéről is szó van.

 

A legtöbb jelölt kiemelt helyen foglalkozik például a széteső győri közösségi közlekedéssel. És nem is csak a buszokról van szó, hanem például a VEKE javaslata nyomán azzal is, hogy a helyzet megoldása nem csak annyi, hogy a Volán a kampány idejére átszervez ide néhány véletlenül pont felszabaduló új buszt, hanem hogy egy város közösségi közlekedését komplexen kell megtervezni.

 

De ugyanígy előtérbe került a szeméthelyzet, vagy például az a nagyobb volumenű kérdés, hogy mit tud lépni a város egy olyan időszakban, amikor a teljes feldolgozóipar, és azon belül az autóipar is lassul.

 

Ezek pedig nagyon fontos kérdések, és olyan kérdések, amelyekről eddig nem volt nyilvános beszélgetés, gondolkodás a városban,

 

sőt mit több: egyáltalán nem látszott, hogy bármilyen területen nagyobb koncepciókban gondolkodva, valamiféle célt kitűzve maga elé haladna a Győr vezetése.

 

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődött a város, hiszen bárki rá tud mutatni egyes fejlesztésekre, megszépült utcákra, terekre, felépült játszóterekre és új lakóparkokra – ezek azonban az elmúlt években nem adódtak össze valami nagyobb egésszé, nem mutattak egy adott irányba.

 

A kép persze a prezentált elképzelések ellenére most sem tökéletes, hiszen mint arról már írtam, az erős helyi sajtó közel teljes leépülése miatt a programok rendes bemutatásának, megvitatásának nincsen igazi terepe. Eltünedeztek, elhallgattak azok a független értelmiségiek is, akik akár meglévő pártszimpátiájuk mellett is bátran elmondanák a véleményüket a város ügyeiről.

 

Mindezzel együtt remek dolog, hogy a mostani választás – a minden oldalon meglévő, szokásos adok-kapok mellett – a város jövőjével kapcsolatos ötletekről szól. Elsőre furcsa lehet ez a választóknak is, de ez lenne a demokrácia normális működési módja. Reméljük, bárki nyer, tartja magát ahhoz, ami több programban is szerepel: hogy kikéri a győriek véleményét a dolgokról megválasztása után is.

 

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Várj ki, amíg meg nem találod az igazit: ezzel kampányol hamarosan a brazil kormány, a cél a nem kívánt tiniterhességek számának csökkentése.

Egy jótékony célú árverésen ennyiért vette meg az elődje arcára formált tésztaszaggatót a főpolgármester. Ott voltunk.

A salgótarjáni Turcsány László lemondott, majd ezt visszavonta, de közölte: frakcióvezető semmiképp sem marad.

75 százalékkal csökkentené ennek mértékét az EU külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, és ami marad, annak a nagy része is a demokráciára és a jogállamiságra menne.

Olyasvalakit keresünk, aki tud szerkeszteni és újságot is írni, és ami legalább ennyire fontos: hogy az Azonnalit is jól ismeri.

Azt viszont még nem tudják, hogy milyen gyakran lesz meghallgatás, és elviszik-e szavazásig a dolgot, de szerintük nem a szankcionálás a lényeg.

Az igazi baj az a főpolgármester szerint, hogy a kormány nem tárgyal Budapesttel a fővárost érintő uniós források elosztásával kapcsolatban.

A hét kérdése

Még mindig nem tudja túltenni magát az ország Győr egykori polgármesterének horvátországi nyaralásán, úgyhogy biztos nem csak a mi fantáziánkat mozgatja Borkai sorsa. Itt a hét kérdése!

Azért ide elnéznénk

Január 20-án, hétfőn este a belvárosi Rába hotelben. Regisztráljatok!

Szakértők beszélik ki a helyzetet január 21-én Budapesten.

Az év legjobb bulija január 22-én szerdán. Reggeltől hajnalig!

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás