Végre olyan kampány folyik Győrben, ami a város jövőjéről szól

Pintér Bence

Szerző:
Pintér Bence

2020.01.08. 09:56

Rég nem láttunk ilyet: a győri polgármester-választási kampányban előkerültek a hosszabb-rövidebb programok!

 Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

A magyarok egy ideje hozzászokhattak ahhoz, hogy a választásokon nem programok, jövővíziók csapnak össze, hanem van a kormánypárt jelöltje, aki azt mondja, amit Orbán Viktor, és van a másik oldalon valami követhetetlen vita arról, hogy milyen felállásban induljanak el az ellenzéki pártok.

Ez volt a helyzet októberben még Győrben is, annyi különbséggel, hogy a tavaly őszi önkormányzati választásokra az ellenzék nagyjából mindenhol letisztázta, hogy közösen indul. De a város jövőjével foglalkozó programról, ötletelésről alig volt szó – az ellenzéknek volt néhány elképzelése, a Fidesz pedig elsősorban azzal foglalkozott, hogy minél jobban eldugja a szex- és korrupciós botrányba keveredő jelöltjét.

A január 26-i időközi polgármester-választásra a helyzet jelentősen megváltozott, hirtelen minden oldalról előkerültek a hosszabb-rövidebb programok.

Az ellenzék korábbi inkoherens, bizonytalan programtöredékei helyett egy többoldalas dokumentummal állt elő például Pollreisz Balázs, az ellenzék közös jelöltje, amiben szó esik az Audival való kapcsolattól kezdve a zöld ügyeken át a tömegközlekedésig egy sor dologról.

Úgy tűnik, hogy a Fidesz sem gondolja teljesen biztosnak győzelmét, hiszen jelöltjük, Dézsi Csaba András ugyan a fideszes szokásokhoz híven interjút nem ad, az általunk szervezett polgármester-jelölti vitára pedig nem jön el, viszont hirdetett programot – még ha annak nagy része olyan ígéretekből is áll, amit 2017-ben a Modern Városok Program keretén belül már egyszer megígértek Győrnek az Orbán-kormány részéről.

Emellett pedig a civileknek is van programja, Balla Jenő szerdán mutatja be részletesen az övét, de címszavakban már itt is olvasható, Kirchfeld Mária nyugalmazott egyetemi tanár pedig épp az imént küldte el nekem e-mailben a sajátját, miközben Hajnal János a weboldalára tölti fel a szórólapjait.

Ezek a programok mind azt jelzik, hogy a választási küzdelem itt és most nemcsak a szokásos törzsi törésvonalak mentén zajlik, hanem végre a város jövőjéről is szó van.

A legtöbb jelölt kiemelt helyen foglalkozik például a széteső győri közösségi közlekedéssel. És nem is csak a buszokról van szó, hanem például a VEKE javaslata nyomán azzal is, hogy a helyzet megoldása nem csak annyi, hogy a Volán a kampány idejére átszervez ide néhány véletlenül pont felszabaduló új buszt, hanem hogy egy város közösségi közlekedését komplexen kell megtervezni.

De ugyanígy előtérbe került a szeméthelyzet, vagy például az a nagyobb volumenű kérdés, hogy mit tud lépni a város egy olyan időszakban, amikor a teljes feldolgozóipar, és azon belül az autóipar is lassul.

Ezek pedig nagyon fontos kérdések, és olyan kérdések, amelyekről eddig nem volt nyilvános beszélgetés, gondolkodás a városban,

sőt mit több: egyáltalán nem látszott, hogy bármilyen területen nagyobb koncepciókban gondolkodva, valamiféle célt kitűzve maga elé haladna a Győr vezetése.

Természetesen ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődött a város, hiszen bárki rá tud mutatni egyes fejlesztésekre, megszépült utcákra, terekre, felépült játszóterekre és új lakóparkokra – ezek azonban az elmúlt években nem adódtak össze valami nagyobb egésszé, nem mutattak egy adott irányba.

A kép persze a prezentált elképzelések ellenére most sem tökéletes, hiszen mint arról már írtam, az erős helyi sajtó közel teljes leépülése miatt a programok rendes bemutatásának, megvitatásának nincsen igazi terepe. Eltünedeztek, elhallgattak azok a független értelmiségiek is, akik akár meglévő pártszimpátiájuk mellett is bátran elmondanák a véleményüket a város ügyeiről.

Mindezzel együtt remek dolog, hogy a mostani választás – a minden oldalon meglévő, szokásos adok-kapok mellett – a város jövőjével kapcsolatos ötletekről szól. Elsőre furcsa lehet ez a választóknak is, de ez lenne a demokrácia normális működési módja. Reméljük, bárki nyer, tartja magát ahhoz, ami több programban is szerepel: hogy kikéri a győriek véleményét a dolgokról megválasztása után is.

Olvasnál még Pintér Bencétől? Itt megteheted!

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől
Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek