+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2020. január 7. kedd, 10:10
Akkorát változott a jobboldali győzelmet hozó elnökválasztás óta a román pártok támogatottsága, hogy már az előrehozott választások kiírása is terítékre került. Ehhez azonban rengeteg bonyodalmat kell menedzselni.

2020 elején két romániai közvélemény-kutatás is sokkolta az ezekre vevő közönséget. Persze, az ottani pollok többnyire kevésbé megbízhatóak, mint mondjuk a magyarországi vagy ausztriai kutatások, mégis, amikor egyszerre két intézet is nagyjából ugyanazt hozza ki, az azért minimum elgondolkodtató. Mutatjuk mindkettőt!

 

KLAUS JOHANNIS ÁLLAMELNÖK ÉS LUDOVIC ORBAN MINISZTERELNÖK PÁRTJA, A NEMZETI LIBERÁLIS PÁRT (PNL) AZ ÉLRE TÖRT (AZ EP-VÁLASZTÁSON MÉG 27 SZÁZALÉKON ÁLLTAK). A SZOCDEM PSD TOVÁBBRA IS KICSIVEL 20 SZÁZALÉK FÖLÖTT, AZ ÚJHULLÁMOS USR LEMARADVA EP-VÁLASZTÁSI EREDMÉNYÉTŐL (22,36 SZÁZALÉK), VICTOR PONTA PRO ROMANIA PÁRTJA PEDIG MÉG ÉPP BEJUTNA A BUKARESTI PARLAMENTBE. AZ RMDSZ SZOKÁSOSAN AZ 5 SZÁZALÉKOS KÜSZÖB KÖRNYÉKÉN (NOHA AKKOR IS BEJUT, HA AZT NEM UGORJA MEG). 

 

EZ PEDIG A MÁSIK FELMÉRÉS: ITT A PSD-T JÓVAL ALACSONYABB TÁMOGATOTTSÁGÚNAK MÉRIK, AZ USR-PLUST PEDIG KICSIT MAGASABBRA. A TRENDEK VISZONT, MISZERINT A PNL SZÁRNYAL, A PSD PEDIG MÉLYÜTÉST KAPOTT, UGYANAZOK. AZ ALDE ÉS A BĂSESCU-FÉLE PMP KÜSZÖB ALATT, VICTOR PONTA GYENGÉLKEDŐ PÁRTJA SIMÁN BENT A PARLAMENTBEN.

 

Mint arra a Transindex rávilágít, ilyen támogatottsági adatok mellett kézenfekvő lenne a PNL részéről az előrehozott választások kiírása. A Romániát jelenleg kisebbségben kormányzó PNL ugyanis úgy került kormányra tavaly ősszel egy PSD elleni bizalmatlansági indítványnak köszönhetően, hogy a parlamentben továbbra is alapvetően baloldali többség van, azaz vagy a PSD, vagy a korábban velük kormányzó, minipárttá zsugorodott liberális ALDE, vagy a PSD-ből egyszerre kilépett és kizárt Victor Ponta exkormányfő vezette Pro Romania párt fogyatkozó képviselőire szükség van ahhoz, hogy átvihessenek egy törvényt. Meg persze szükség van arra, hogy a kormányt kívülről támogató pártok, mint az újhullámos-centrista USR, az erdélyi magyarságot képviselő RMDSZ és a konzervatív PMP is megszavazzák.

 

Noha az előrehozott választások követelése ősszel még az USR fő ötlete volt, emögé beállt mostanra teljes mellszélességgel a PNL is. Az országgyűlési választást az eredeti időrend szerint 2020 decemberében rendeznék, fél évvel a tavasz végi önkormányzati választás után. A PNL ötlete ezért most az, hogy tartsák nagyjából egyidőben a kettőt. Egy decemberi közvélemény-kutatás szerint a lakosság szűk többsége támogatja az előrehozott választás ötletét.

 

Csakhogy számos nehézség merül fel ezzel kapcsolatban, hiszen ahhoz, hogy új választást írjanak ki, a mostani kisebbségi kormánynak le kell mondania, majd el kell játszani azt a színdarabot, miszerint a parlament kétszer egymás után elutasítja az Orban-kormány helyére jelölt adminisztráció beiktatását. Előfordulhat, hogy egyes pártok, amelyek nem akarnak előrehozott választásokat (ilyen például az ALDE és a Pro Romania, de valamennyire a PSD is, amelyek elég rossz állapotban vannak, így határozottan nem érdekük egy új választás a következő félévben), csak azért is a kormány beiktatására szavaznak. 

 

Persze akár olyat is lehet, hogy a PNL kiprovokál egy bizalmatlansági indítványt maga ellen

 

mondjuk azzal, hogy megvalósítja az USR egyik ötletét, és kétfordulóssá teszi a helyhatósági választásokat. Ezzel a nemzeti liberálisok egyrészt több polgármesteri széket szereznének meg idén tavasszal, másrészt kivívnák a PSD és az RMDSZ azonnali haragját, ezzel a két párt által erre az esetre már beígért bizalmatlansági indítványt, a magyaroknak ezzel ugyanis kapásból kevesebb esélye lesz arra, hogy megszerezzék mondjuk Marosvásárhely vagy Szatmárnémeti polgármesteri székét. Csakhogy Kelemen Hunor RMDSZ-elnök elébement ennek, és a PNL-nek megüzente: csak akkor támogatják az előrehozott választásokat, ha nem piszkálnak bele a választási törvénybe.

 

A helyzetet külön bonyolítja a Johannis és az Orbán közti véleménykülönbség. Mint az Adevărul írja, az elnök a mielőbbi előrehozott választások pártján van, hogy kialakuljon egy stabil PNL-többség a parlamentben, és beköszöntsön végre a négy nyugodt év, amikor se parlamenti, se önkormányzati, se európai parlamenti választás nem lesz az országban, cserébe annál több reform.

 

Orban ezzel szemben a miniszterelnöki posztját félti, és attól tart, hogy ha lemond, a PSD és a Pro Romania – kihasználva, hogy alacsony támogatottságuk ellenére a parlamentben még ők vannak többségben – összehoz a háta mögött egy működő kormányt. A PSD érdeke persze nem ez, hanem az, hogy Orban kihúzza decemberig, amit román sajtóbeli források szerint maga a miniszterelnök is szeretne. Az első elnöki ciklusában alig valamit elérő, ezért most a másodikban erősen bizonyítani akaró Johannis pedig pont ettől tart, hiszen az új elnököt kapott, a Dragnea-érával leszámolni akaró PSD egy év alatt simán képes arra, hogy újjászülessen.

 

Vagyis a politika idén is izgalmas lesz Romániában.

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás