+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 7. kedd, 20:54
Jonathan Coe könyve, a brexitet feldolgozó Middle England vitte el idén a legjobb regényért járó Costa-díjat.

A következő években valószínűleg sok olyan mű kerül a könyvesboltokba az Egyesült Királyságban, ami a brexit témakörét dolgozza fel, hiszen ha sikerül is végül a kilépés, az évekig húzódó viták elég mély nyomot hagytak a brit társadalomban.

 

Ezeket a brexit okozta sebeket dolgozza fel tavalyi könyvében Jonathan Coe, amivel most elnyerte a Costa-díjat.

 

 

Az ismert kávézólánc által szponzorált Costát öt kategóriában osztják, Coe könyve, a Middle England a legjobb regényért járó díjat kapta meg. A könyv története 2008 és 2018 között játszódik, és több karakter, így például egy házaspár életén keresztül mutatja be a brexit problémáját – a házaspár egyik tagja maradás, a másik tagja viszont kilépéspárti. A díjat odaítélő zsűri egyik tagja szerint a könyv olyan érzékenyen mutatja be mindkét oldal álláspontját, hogy konkrétan hasznos lehet abban, hogy az évek óta vitázó felek elkezdjék betemetni az árkokat.

 

A kötet egyébként egy trilógia harmadik darabja, amelynek első, hetvenes években játszódó kötete Trógerek klubja címmel magyarul is megjelent 2001-ben az Ulpius gondozásában, a szerző tehát nem ismeretlen a hazai közönség számára sem.

 

A Costa legjobb első regényért járó díját Sara Collins, a legjobb életrajzért járó díját Jack Fairweather, a legjobb verseskötetért járó elismerését Mary Jean Chan, míg a legjobb gyerekkönyvnek járó díját pedig Jasbinder Bilan kapta. Az öt nyertes közül a zsűri ki fogja választani majd az év könyvét is, amely kötet szerzője tovább pénzdíjban részesül.

 

NYITÓKÉP: Amazon

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

Szerdán vették az első szállítmányt a szintetikus antitestet tartalmazó gyógyszerből. A kórházak kérhetik, elmondjuk, mi ez.

Ahhoz, hogy ezt el tudják dönteni, először átláthatóvá kéne a tenni a Diákváros területére tervezett kínai egyetemmel kapcsolatos kormányzati döntéseket.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás