Brexitről szóló könyv nyerte az idei Costa-díjat

Szerző: Pintér Bence
2020.01.07. 20:54

Jonathan Coe könyve, a brexitet feldolgozó Middle England vitte el idén a legjobb regényért járó Costa-díjat.

Brexitről szóló könyv nyerte az idei Costa-díjat

A következő években valószínűleg sok olyan mű kerül a könyvesboltokba az Egyesült Királyságban, ami a brexit témakörét dolgozza fel, hiszen ha sikerül is végül a kilépés, az évekig húzódó viták elég mély nyomot hagytak a brit társadalomban.

Ezeket a brexit okozta sebeket dolgozza fel tavalyi könyvében Jonathan Coe, amivel most elnyerte a Costa-díjat.

Az ismert kávézólánc által szponzorált Costát öt kategóriában osztják, Coe könyve, a Middle England a legjobb regényért járó díjat kapta meg. A könyv története 2008 és 2018 között játszódik, és több karakter, így például egy házaspár életén keresztül mutatja be a brexit problémáját – a házaspár egyik tagja maradás, a másik tagja viszont kilépéspárti. A díjat odaítélő zsűri egyik tagja szerint a könyv olyan érzékenyen mutatja be mindkét oldal álláspontját, hogy konkrétan hasznos lehet abban, hogy az évek óta vitázó felek elkezdjék betemetni az árkokat.

A kötet egyébként egy trilógia harmadik darabja, amelynek első, hetvenes években játszódó kötete Trógerek klubja címmel magyarul is megjelent 2001-ben az Ulpius gondozásában, a szerző tehát nem ismeretlen a hazai közönség számára sem.

A Costa legjobb első regényért járó díját Sara Collins, a legjobb életrajzért járó díját Jack Fairweather, a legjobb verseskötetért járó elismerését Mary Jean Chan, míg a legjobb gyerekkönyvnek járó díját pedig Jasbinder Bilan kapta. Az öt nyertes közül a zsűri ki fogja választani majd az év könyvét is, amely kötet szerzője tovább pénzdíjban részesül.

NYITÓKÉP: Amazon

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek