+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2020. január 6. hétfő, 10:18
A baloldali fiatalokat akarja megszólítani az MSZP-ből kilépő tapasztalt politikus. De miért hiszi azt, hogy hinnének neki?

Twitteren jelenetette be Szanyi Tibor, az MSZP korábbi EP-képviselője, elnökségi tagja és alelnöke, hogy kilép a pártból. Pár ponton meglehetősen titokzatos üzenetében még arról írt: „A magyar baloldalon szervezeti űr van, s ennek belakásával kívánok foglalkozni. Aki ott van ott van, aki nincs nincs. A barátság örök.”

 

Később az Indexnek nyilatkozva fejtette ki bővebben terveit. Elmondta:

 

szerinte „őrületes baloldali vákuum keletkezett Magyarországon, jelenleg nincs egyetlen valódi baloldali tömörülés sem, csak neoliberális pártok működnek,

 

holott ebben a társadalomban ma is sokan, sok fiatal is kifejezetten baloldali érzelmekkel és meggyőződéssel bír, így joggal igényli ezek hiteles politikai képviseletét.” Ennél is részletesebben kifejtette aztán álláspontját Facebookon.

 

Telefonon értük el Szanyi Tibort, akit arról kérdeztük, hogy sok évtized után miért éppen most vette észre, hogy az MSZP valójában neoliberális. Szanyi szerint ő azért elég láthatóan kritizálta pártja irányvonalát jó ideje, és igyekezett az MSZP-t balra fordítani, mostanra azonban be kellett látnia, hogy ez nem sikerült. Az utolsó csepp az egyébként is teli pohárban az volt számára, hogy a párt láthatóan nem akar tanulságokat levonni abból, hogy 2006 óta bukdácsol.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy szerinte miért lenne éppen ő hiteles politikus a baloldali fiataloknak. Kérdésünkre Szanyi elmondta: évek óta különféle írásaiban, megnyilatkozásaiban következetesen baloldali, rendszerkritikus álláspontot képvisel, egy olyan álláspontot, ami egyébként hiányzik a magyar pártokból, miközben ha más nem, a klímaválság jelzi, hogy a a kapitalista rendszer kritikája manapság a legsürgetőbb dolog.

 

Rákérdeztünk arra is, hogy ő szeretne-e lenni a magyar Bernie Sanders vagy Jeremy Corbyn,

 

hiszen mind az amerikai, mind a brit politikus hosszú évtizedekig politizált, mielőtt éppen a fiatal baloldaliak emelték pajzsukra őket mindkét országban. Szanyi elmondta: látja a párhuzamot és el is fogadja azt, de nem szeretne egyébként a generációk között konfliktusokat generálni.

 

Pártot egyelőre nem alapít, Igen nevű ökoszocialista mozgalma sem válik párttá, hiszen ott elmondása szerint főleg tehetséges harmincasok vannak ugyan, de nem mind akarnának pártként működni. Van, aki igen, emellett

 

egy sor baloldali szellemi műhely és kisebb párt van Szanyi szerint, amelyeket jó lenne egybefogni, ehhez tenné hozzá ő a tapasztalatát,

 

de azt egyelőre nem akarta részletezni, hogy melyik pártokra, szellemi műhelyekre gondol.

 

FOTÓ: Szanyi Tibor / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újságírónk egyik riportalanya elmondta a történetét a Kisalföldnek is, de a megyei napilap nem fektetett túl sok energiát az anyag megírásába: a cikk nagy részét az Azonnali riportjából másolták át.

Azt azért megtudhattuk a kormányinfón, hogy jövőhét szerdáig nem várhatóak további járványügyi szigorítások.

November végén már véget is ért volna a határzár, de a magyar kormány másképp döntött, így idén biztosan nem utazhatunk rendesen külföldre.

Az elzászi nagyváros idegenforgalma keményen megszenvedi emiatt a koronavírus-válságot, érvel a francia kormány. Az EP vezetését mindez irritálja.

Igazi ritkaságot kaptak lencsevégre Délnyugat-Románia egyik erdejében. A szakemberek is csak ámulnak, és azt gyanítják, hogy az állat tőlünk szökhetett át Romániába.

Szerinte ezeket a vitákat nem az unós polgárok millióinak a kárára kellene lefolytatni.

Továbbra sem lehet pontosan tudni, mit akar pontosan Budapest a jogállamisági mechanizmussal kapcsolatban. Merkel bízik a megállapodásban, a lengyel miniszterelnök csütörtökön Budapesen tárgyal.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

November 29-én több hónapra leállítják a budapesti közbringa-rendszert. Kísérd el az utolsó útjukra a robosztus bringákat!

Ott laksz, és ott is parkol a kocsid? Az önkormányzattal megvitathatod az egészet december 2-án este 6-tól.

December 16-án délután 4-től, szigorúan online, regisztrálni is kell hozzá. Érdemes.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás