+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2020. január 6. hétfő, 14:06
Putyin eddig nem hitt az ember által okozott klímaváltozásban, most a miniszterelnök Medvegyev azt keresi, hogyan segíthet a felmelegedés az orosz közlekedésnek és mezőgazdaságnak.

Nemzeti cselekvési tervet hozott nyilvánosságra az orosz kormány az év elején a klímaváltozás kezelésére: a tizenhét oldalas dokumentum még tavaly decemberben íródott, és hivatalosan azt a célt szolgálja, hogy semlegesítse a klímaváltozás által okozott károkat, de egyúttal ki is használja az abban Oroszország számára rejlő lehetőségeket. A kormányfő,

 

Dmitrij Medvegyev által szignózott, 2020-2022-es időszakra szóló dokumentum egyúttal

 

elismeri a klímaváltozást az országot érintő problémaként, ami komoly elmozdulást jelent a Vlagyimir Putyin elnök által már többször is hangoztatott állásponttól, ő ugyanis nem hisz az ember okozta klímaváltozásban.

 

Putyin még tavaly decemberi éves sajtókonferenciáján fejtette ki, „senki nem ismeri a globális klímaváltozás eredetét”. „Tudjuk, hogy a Föld történetében voltak felmelegedési és lehűlési időszakok, ez pedig függhet az univerzumban végbemenő folyamatoktól is” – fejtegette az elnök, akinek kétségei vannak azzal kapcsolatban, hogy a klíma az emberi tevékenység miatt változna.

 

Az elnöknek nem ez az egyedüli megnyilvánulása a klímakérdésben: az APF tudósítása szerint a szélenergiával kapcsolatban is szkeptikus, miután az veszélyt jelent a madarakra és a földben élő kukacokra is.

 

De mégis milyen „új lehetőségekről” beszélnek az oroszok?

 

Természetesen elsősorban arról, hogy nem lenne olyan hideg: ez csökkenő energiafogyasztást jelent majd a fűtési szezon alatt, de jót tesz a mezőgazdaságnak is. A felmelegedéssel ugyanis kiterjedne a növények termesztésére alkalmas földterület, és kellő körültekintéssel még az állattenyésztés hatékonysága is növelhető.

 

Nem szabad elfeledni az Oroszország előtt megnyíló új hajózási útvonalak fontosságát sem: az olvadással ugyanis a sarkköri tengereken megnőnek az áruszállítási lehetőségek,

 

valamint az ország kontinentális területei is jobban megközelíthetővé válnak majd a Jeges-tengeren.

 

Persze a dokumentum kiemeli az Oroszországra nézve káros változásokat is

 

A klímaváltozás közegészségügyi kockázatot jelent, könnyebben terjedhetnek miatta a különböző fertőző és parazitikus betegségek, taglalják. Emellett egyes régiókban a szárazságok intenzívebbek és hosszabbak, máshol az esőzések extrémebbek lehetnek, az árvizek pedig a mezőgazdaságnak okozhatnak kárt. Emellett pedig felborul az ökológiai egyensúly, egyes fajokat mások fognak kiszorítani, megnő a tűzveszély az erdőkben, valamint a permafroszt, vagyis a tartósan fagyott talaj felolvadásával sok kommunikációs vonal és épület kerül veszélybe a sarkkörön túl, emlékeztet a dokumentum. Ettől érdemes is tartani, hiszen

 

a sarkkörön túli orosz területek infrastruktúrájának jelentős része a permafrosztra épül:

 

például az az eszméletlen pénzekből Csukcsföldön épülő kétezer kilométeres autópálya is, amelyről az Azonnalin is ejtettünk már szót.

 

Mindenesetre az akcióterv szerzői felhívják a figyelmet egy aggasztó tényezőre: Oroszországban az 1970-es évek kezdetétől kezdve napjainkig tízévente átlagosan 0,47 Celsius fokkal növekedett az átlaghőmérséklet,

 

ami a tízévenként 0,18 fokos növekedést mutató globális átlag két és félszerese.

 

„Ezen körülmények mellett a klímaváltozáshoz való alkalmazkodás szükséges annak kérdekében, hogy csökkentsük a károkat és kihasználjuk az előnyöket a jelenleg megfigyelt és a jövőbeli klímaváltozással kapcsolatban” – érvel a megjelentetett dokumentum.

 

Az oroszoknál sincs fehér karácsony

 

Az akcióterv ennek értelmében harminc meghozandó döntési javaslatot tesz: többek között a kormány szerint az iskolákban a klímaváltozásról új oktatási anyagokból kell tanulniuk a gyerekeknek, de Oroszországnak arra is oda kell figyelnie, hogy termékei ne váljanak versenyképtelenné a piacon és emellett feleljenek meg a klímavédelmi követelményeknek is.

 

A dokumentum még az orosz ortodox karácsony előtt jelent meg: az ünnepek alatt idén Oroszországban is szokatlanul enyhe az idő. Az orosz meteorológiai szolgálat például emlékeztetett:

 

az ország Urálon túli területein akár 10-16 fokkal is melegebb az idő idén karácsonykor a normálisnál, míg az európai területeken 4-8 fok a különbség.

 

BORÍTÓKÉP: A sarkkörön túli szibériai városka, Pevek kikötője / Wikipédia

 

 
comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás