+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő & Bakó Bea
2020. január 5. vasárnap, 18:56
Papírformaszerű jobbos győzelemnek indult, de végül szocdem győzelem lett belőle: a konzervatív Kolinda Grabar-Kitarović nem tudott újrázni, Zoran Milanovićé a horvát elnöki szék.

Megnyerte a horvát elnökválasztás most vasárnap tartott második fordulóját a szociáldemokrata Zoran Milanović, míg a regnáló államfő, a konzervatív Kolinda Grabar-Kitarović alulmaradt ellenfelével szemben. 

 

Milanović 52,6 százalékot, Grabar-Kitarović 47,3 százalékot kapott,

 

ez százezernél valamivel nagyobb szavazatkülönbséget jelent.

 

A szavazatok területi megoszlása kapcsán beszédes, hogy Milanović elsöprő győzelmet aratott Isztriában (77 ezer szavazatott kapott, míg Grabar-Kitarović csak 18 ezret), Muraközben is háromszor annyi szavazatott szerzett, mint a regnáló elnök, valamint fölényesen nyerte Tengermelléket és Zágrábot is. Grabar-Kitarović ezzel szemben Dalmáciában erős: Dubrovniktól Senj-ig elvitte a tengerparti régiókat, bár jó pár nagyvárosban, például Splitben és Zadarban Milanović nyert.

 

AZ EREDMÉNYEK MEGYEI BONTÁSBAN. GRAFIKA: EUROPE ELECTS

 

Az északi baranyai-szlavóniai régióban – amely az első körben kiesett Miroslav Škoro hátországa – Grabar-Kitarović volt erősebb, de ezen megyékben viszonylag magas, sokszor 5-6 százalék körüli volt az érvénytelen szavazatok aránya, ami talán annak is betudható, hogy Škoro egyik jelölt támogatására sem buzdított. Hogy a Drávaszögben, a magyarok által lakott járásokban hogyan alakultak az eredmények, azt ebben a cikkben szedtük össze.

 

Milanović nagy meglepetésre megnyerte a választás decemberi első fordulóját is, és bár sokan hitték, hogy az összességében decemberben még több szavazatot szerző jobboldal fordítani tud majd,

 

végül a szocdemek mozgósítottak jobban, a választási részvétel pedig igen alacsony maradt.

 

Škoro szélsőjobbosai döntötték el a meccset

 

A december 22-én tartott első kört ugyanis Milanović a szavazatok 29,55 százalékát megszerezve húzta be, míg mögötte a függetlenként futó, de a kereszténydemokrata HDZ (Horvát Demokratikus Közösség) támogatását élvező Grabar-Kitarović futott be 26,55 százalékkal. Azért csak ennyivel, mert a jobboldal elég megosztott volt: tőle nem sokkal lemaradva, 24,45 százalékkal végzett ugyanis Miroslav Škoro nacionalista énekes és borász (és korábbi pécsi horvát konzul), aki kampányát egy elitellenes platformra építette fel.

 

A második fordulóba végül a papírformának megfelelően a szocdem és kereszténydemokrata jelölt került be, ők gyűjtötték ugyanis a két legtöbb szavazatot.

 

A nagy kérdőjel azonban a most vasárnap megtartott második fordulóban az volt, hogy hova szavaznak majd az első fordulóban a szlavóniai Miroslav Škorot választók:

 

maga az énekes nem szólította fel híveit senki támogatására: bár magától értetődő lenne a HDZ-s jelölt támogatása, Škoro jelölése is egyfajta fricska az egyre inkább mérsékelt irányba haladó HDZ-nek, míg a szocdemekre leadott szavazatra a nacionalista jelölt nyilván nem buzdítana.

 

A nyugat a baloldalé, a tengerpartot és Szlavóniát vitte a jobboldal

 

Így a HDZ jobbszárnyához sorolható Grabar-Kitarović abban bízhatott, hogy az elitellenességen felül ideológiailag jobboldali énekes támogatói Milanovićtól, a szocdemek visszatérésétől (vagy ahogy HDZ-s körökben lefestették, a titóistáktól) tartva leszavaznak rá, míg Milanović reménykedhetett benne, hogy a škoroisták inkább otthon maradnak, ő pedig megtartja az előnyét.

 

Végül inkább a Milanović által favorizált forgatókönyv következett be, ugyanis

 

az exit poll alapján Milanović a szavazatok 53,25, míg az immáron leköszönő elnökasszony pedig 46,75 százalékát szerezte meg.

 

Ezzel pedig nem tudott újrázni, 2015-ös győzelme után a horvátok nem szavaztak neki bizalmat újabb öt évre. Igaz, Grabar-Kitarovićnak öt éve sem volt könnyű dolga, akkor a szintén szocdem Ivo Josipovićot kellett legyőznie, és a második fordulóban végül alig másfél százalékpontnyi különbség, valamint alig több, mint 30 ezer szavazat döntötte el a meccset Grabar-Kitarović javára.

 

És mi fog most történni?

 

Elsősorban: kényelmetlen politikai helyzetbe kerül a HDZ. Ugyanis könnyedén lehet az eredményt úgy értelmezni, hogy a jobboldali választók ajtót mutattak a párt Andrej Plenković kormányfő által képviselt mérsékelt-szoftkonzi irányvonalának. Az első fordulóban megkérdőjelezhetetlenül többen voltak a jobbra, mint a balra szavazók, mégis, a második fordulóban főleg a Škoro által képviselt tömegek úgy dönthettek, hogy nem kérnek a HDZ-ből, s inkább otthon maradnak.

 

A Plenković elleni protesztszavazásnak viszont pont az ideológiailag Škorohoz közel álló, leköszönő elnökasszony esett áldozatául.

 

Szakpolitikai szinten viszont nem sok minden fog változni: Milanović erőt mutatott és visszahozta a baloldalt a HDZ-vel szemben, ugyanakkor a horvát elnöki jogkörök igen szűkösek, így tényleges szerephez aligha jut majd. Ahogy az Azonnalinak adott interjújában Hordósi Dániel horvátországi magyar politikus is mondta, a köztársasági elnöki feladatokat lényegében még egy fikusz is elláthatná.

 

A mérsékelt kormányfőről sokan rebesgették, hogy még jobban örülne Milanovićnak, hiszen a balközép politikus sok tekintetben áll közelebb hozzá, mint a HDZ jobbszárnyához tartozó Grabar-Kitarović. A horvát politika állóvizét mindenesetre a választás teljesen felkavarhatja.

 

De kire szavaztak a horvátországi magyarok és miért? Az Azonnali természetesen elment a Drávaszögbe a második forduló előtt megkérdezni őket erről, videó alább:

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás