+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Bukovics Martin & Bakó Bea
2020. január 5. vasárnap, 21:25
Akire a horvátországi magyar politikusok tanácsolták nekik. Mutatjuk a drávaszögi eredményeket!

Óriási meglepetés történt a horvát elnökválasztás vasárnapi második fordulójában: nem a mindenki által befutónak vélt regnáló elnök, a konzervatív Kolinda Grabar-Kitarović, hanem szociáldemokrata kihívója, az országot 2011-től 2016-ig vezető Zoran Milanović nyert.

 

Az első fordulóban a harmadik helyre befutó szlavóniai énekes-üzletember Miroslav Škoro kicsivel maradt csak le a leköszönő elnökasszonytól. Az első körben Milanović Horvátország legfeljettebb részein, azaz Zágrábban, Isztriában, a Tengermelléken és a Muraközben nyert, Grabar-Kitarović Dalmáciában és Horvátország középső területein, míg az elitellenes Škoro a politikailag és gazdaságilag is elhanyagolt Szlavóniában futott be az első helyen – a második kört ezért lényegében az ő hívei döntötték el.

 

A második fordulóban mind Milanović, mind Grabar-Kitarović megőrizte erős bástyáit, Szlavóniában azonban ahelyett, hogy Škoro hívei automatikusan leszavaztak volna a jobboldalra, inkább otthon maradtak, így szorosabb lett a verseny. Igaz, így is a leköszönő jobboldali elnök nyert minden szlavóniai megyében.

 

Maga Škoro érvénytelen szavazásra buzdított.

 

A szavazatok területi megoszlása kapcsán beszédes, hogy Milanović elsöprő győzelmet aratott Isztriában (77 ezer szavazatott kapott, míg Grabar-Kitarović csak 18 ezret), Muraközben is háromszor annyi szavazatott szerzett, mint a regnáló elnök, valamint fölényesen nyerte Tengermelléket és Zágrábot is. Grabar-Kitarović ezzel szemben Dalmáciában erős: Dubrovniktól Senj-ig elvitte a tengerparti régiókat, bár jó pár nagyvárosban, például Splitben és Zadarban Milanović nyert. Az északi szlavóniai régióban – amely az első körben kiesett Miroslav Škoro hátországa – Grabar-Kitarović volt erősebb, de ezen megyékben viszont viszonylag magas, sokszor 5-6 százalék körüli volt az érvénytelen szavazatok aránya, ami talán annak is betudható, hogy Škoro egyik jelölt támogatására sem buzdított.

 

A nagyjából 14-20 ezernyi horvátországi magyar is itt, pontosabban főként a horvát Baranyaként is emlegetett Drávaszögben él, ami a szlavóniai Eszék-Baranya megye része.

 

A DRÁVASZÖG NEM ÖSSZETÉVESZTENDŐ A TÁGABB DRÁVAKÖZZEL: EZ A DRÁVA ÉS A DUNA FOLYÓK, VALAMINT A MAGYAR-HORVÁT HATÁR ÁLTAL HATÁROLT TERÜLET

 

Nézzük, kire szavaztak a magyarlakta területeken!

 

+ Az egyetlen magyar többségű járásban, a hercegszőlősiben (Kneževi Vinogradi) mindössze négy voks különbséggel nyert Kolinda Grabar-Kitarović. A leköszönő elnök 692 (48,56 százalék), a leendő elnök 688 voksot (48,28 százalék) kapott – a részvétel kifejezetten alacsony volt: a 3475 választópolgárnak csak 41,04 százaléka, 1425 ember érezte úgy, hogy bele akar szólni abba, hogy ki legyen a következő horvát elnök. 45-en érvénytelenül szavaztak, ez 3,16 százalékra jön ki.

 

+ A második legtöbb magyart számláló járásban, a bellyeiben (Bilje) egyértelmű győzelmet aratott Kolinda Grabar-Kitarović: az ő 1191 szavazatával (53,6 százalék) szemben szociáldemokrata kihívója 944-et kapott (42,48 százalék). A részvétel itt 48 százalékos volt. 86-an szavaztak érvénytelenül, ez 3,87 százalék.

 

+ A magyar-horvát-szerb hármashatárnál, a Duna mellett található darázsi járásban (Draž) 51,86 százalékos részvétel mellett fölényesen győzött a jobboldali jelölt. Grabar-Kitarović 707 voksot (61,9 százalék) kapott, kihívója 388-at (33,97 százalék). Érvénytelenül 47-en szavaztak, ez 4,12 százalék.

 

+ A magyar határ melletti kisvárosban, Pélmonostorban (Beli Manastir) 49 százalékos részvétel mellett Zoran Milanović nyert a maga 2006 szavazatával (51,8 százalék). A leköszönő elnökre 1734-en szavaztak (44,78 százalék). A tízezres városban a magyarok aránya 10 százalék alatti. 3,41 százalék az érvénytelen szavazatok aránya.

 

+ Eszék-Baranya megye központjában, Eszéken (Osijek), ahol Mészáros Lőrincé a helyi focicsapat, 54,99 százalékos részvétel mellett szintén a leendő baloldali elnök nyert, igaz, azért szorosan. Milanović 23 900 voksot kapott (48,27 százalék), a leköszönő elnök 22 944-et (46,33 százalék). Az érvénytelenül leadott szavazatok aránya itt szokatlanul magas, 5,35 százalék, ez 2646 voksot jelent.

 

A horvátországi magyarokat képviselő egyetlen párt, a konzervatív HDZ-vel és a magyarországi Fidesszel is jó kapcsolatot ápoló Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége egyébként arra kérte a drávaszögi magyarságot, hogy Grabar-Kitarovićra szavazzanak. Mint azt Hordósi Dániel, a HMDK politikusa az Azonnalinak adott interjújában elmondta, a győztes Zoran Milanović a menekültválság alatt horvát miniszterelnöként tett, a magyar kormány menekültpolitikáját minősíthetetlen stílusban bíráló kijelentései (mint például hogy Magyarország Európa vakbele) miatt nem alternatíva.

 

Nézd meg a helyszíni videónkat is a Drávaszögből!

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás