Magyarok is szavazhatnak a horvát elnökválasztáson. De kire ikszelnek és miért?

2020.01.04. 08:03

Az újrázásra készülő Kolinda-Grabar Kitarović mögött álló HDZ elvileg jóban van a Fidesszel, de elég-e ez ahhoz, hogy rá szavazzanak a horvátországi magyarok? Mi szólhat számukra a szocdem Zoran Milanović mellett? Egyáltalán mik a főbb problémáik a drávaszögi magyaroknak és ígér-e rájuk megoldást a horvát politika? Videó!

Vasárnap tartják a horvát elnökválasztás második fordulóját, amely a jelenleg is regnáló HDZ-s Kolinda Grabar-Kitarović és a korábbi szocdem miniszterelnök, Zoran Milanović között fog eldőlni. Az előrejelzések szerint szoros lesz a verseny, bár az Azonnali Techet Pétere inkább Milanović győzelmére fogadna.

Horvátországban él legalább tizennégyezer magyar is, úgyhogy elnéztünk a magyarok által legsűrűbben lakott Drávaszögbe, a határtól mindössze húszperces autóútra lévő hercegszőlősi járásba, hogy megtudjuk: mi a tétje az ottani magyarok számára az elnökválasztásnak.

Fontos-e nekik, hogy milyen lesz a horvát-magyar diplomáciai viszony? Remélik-e a helyi problémák megoldását az elnöktől? Mi alapján döntik el, hogy kire szavaznak?

Legyen az elnök jóban Orbán Viktorral, vagy az a fontosabb, hogy ne csapja rájuk a telefont az állam ügyintézője?

Lényegesnek tartják-e, hogy ki az elnök, akire ugyan közvetlenül lehet szavazni, de kábé akkora hatalma van, mint itthon Áder Jánosnak? Mit kellene megköszönniük a horvátoknak a magyaroknak? A videóból kiderül!

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek