+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2020. január 3. péntek, 19:53
A világ mozinézői tulajdonképpen eladták a lelküket a csak és kizárólag biztos pénzre hajtó Disneynek. De nem csak nekik köszönhető, hogy a 2019-ben legtöbb pénzt hozó húsz film közül összesen két előzmény nélküli forgatókönyv van.

Az nem kifejezetten új jelenség, hogy Hollywoodban lassan egy aranybányánál is többet ér egy eredeti ötlet, viszont a probléma soha nem kapott akkora figyelmet, mint 2019-ben: főleg a rendezőlegenda Martin Scorsese egészen váratlan kirohanása miatt a fél világ kezdett el rajta vitázni, hogy értékes filmek-e a Marvel-filmek például, vagy igaza van Scorsesének, aki a vidámparki szórakozáshoz hasonlítja az egészet a moziélmény helyett, de beszállt a vitába. Francis Ford Coppola is, akinek a neve szintén van annyira erős brand filmes körökben, mint a Vasemberé. Coppola szerint Scorsese még finoman is fogalmazott a Marvel-filmekről.

 

Az érintett filmekhez tartozó stábtagok persze próbáltak védekezni, de azért valljuk be, elég nehéz a filmtörténelem két legnagyobb alakjának kijelentéseivel vitázni úgy, hogy mögötted csak egy Galaxis őrzői vagy Bosszúállók van, mint nagy produkció.

 

Ne felejtsük el, hogy Scorsese bármekkora név is, összességében mégis csak arról van szó, hogy egy 77 éves legenda közli, hogy amit a fiatalok szeretnek, az szar, és az ő idejében minden jobb volt. Ráadásul úgy, hogy bevallottan nem látta a filmeket.

 

A tavaly Az ír című filmjét már a Netflixre vitt rendező második kirohanásában viszont már nem is csak a Marvel-filmek minőségét becsmérelte, hanem úgy általában a filmipart, kezdve a stúdiókkal egészen a mozitulajdonosokig: 

 

„Ez nem mozi, ez valami más, és nem kéne, hogy ilyenekkel árasszanak el bennünket. Ez egy komoly kérdés, és a mozitulajdonosoknak kéne lépniük, hogy a mozikban olyan filmeket vetítsenek, amik a történetre épülnek” – mondta Scorsese, hozzátéve, hogy az ő csupa színészlegendával ellátott produkciója iránt a hagyományos stúdiók nem is igazán mutattak már túl nagy érdeklődést, a Netflixnél viszont szabad kezet kapott.

 

Történetek nélkül nehéz is filmet csinálni

 

2019-ben persze kicsit megmosolyogtató azt várni, hogy művészi alapon döntenek a nagy stúdiók a tuti pénz helyett, az viszont vitathatatlan, hogy Scorsese egy számok alapján is simán kimutatható jelenségre hívta fel a figyelmet:

 

arra, hogy tavaly például egyetlen eredeti ötleten alapuló film sem került a tíz legtöbb pénzt hozó film listájára.

 

Illetve a Jokeren itt is lehet vitázni, mivel Batman legnagyobb ellenfelének eredettörténetét még senki nem mesélte el így, de az is egy képregényes univerzumhoz kapcsolódik, még ha szerencsére csak kevés szállal is. Így a legjobb húszba is összesen kettő bármiféle előzmény nélküli film jutott be, az Us című horror, és a Volt egyszer egy Hollywood. Mutatom a Wikipedia összegzését:

 

FORRÁS: WIKIPEDIA

 

2019 a moziban: szuperképességek, beszélő állatok

 

A listából nem is igazán a Marvel egyeduralma rajzolódik ki, hiszen igazából összesen három Marvel-szuperhős került rá (persze az igazsághoz tartozik, hogy az idei év első felében cserébe minden a harmadik Bosszúállók-filmről szólt), de még csak nem is feltétlenül a képregények egyeduralma (a három Marvel-film mellett két DC-film, a Shazam és a Joker tudott beférni), hanem ahogy már említettem, a folytatásoké, és még annál is erősebben a fantasztikumé.

 

A listán összesen három olyan film van, ami az általunk is ismert valóságban játszódik: a két már említett eredeti ötleten alapuló film mellett ott a John Wick harmadik része is.

 

Ezek azok a filmek, amikben egy főhősnek sincs szuperképessége, nem egy alternatív valóságban játszódik, nem egy félelemből élő bohóc akar unalmában megölni mindenkit, vagy mondjuk nem beszélő oroszlánok szerzik vissza a királyságukat. Illetve nyilván ott van még a Joker, akinek végül is nincs szuperképessége, de hát mégis csak Batman későbbi főellenségéről beszélünk.

 

Disney, Disney, Disney

 

A valóságtól teljesen elszakadt filmek uralkodása persze maximum Scorsese gondolatait igazolja a történetmesélés fontosságáról a vidámparki villogás helyett, de persze az évnek nem is egy műfaj volt a nyertese, hanem egy cég. Igen, a Disney.

 

Ahogy a listán is látszik, a legtöbb pénzt hozó hat film mögött ők állnak, és a Pókemberhez is van némi közük, tavaly a világ összes mozibevételének 38 százaléka náluk landolt.

 

Ráadásul november óta létezik a Disney+ streamingszolgáltató is, és bár még csak tizenkét országban érhető el, a cég kapacitásait ismerve rövid időn belül az egész világ hozzáférhet, hogy havidíjért cserébe ott nézze mondjuk a céghez tartozó Star Wars-sorozatot.

 

A cég nem csak azért hoz össze ennyi pénzt, mert kis túlzással minden értékes és örökké folytatható franchise-t megvásárolt, hanem azért is, mert igyekszik a legbiztosabbra menni: az előrejelzések szerint idén is érkezik a kötelező élőszereplős rajzfilmadaptáció (Mulan), a szokásos X-Men mellett, de lesz sztárokkal teletűzdelt szuperhős film is (Örökkévalók), rajzfilmek, és persze régi történetek leporolása (Halál a Níluson), és bár a sormintába nem illik teljesen, azért az is kijelenthető, hogy a West Side Story leforgatásával sem a zavarosban halászik az óriáscég.

 

Külön érdemes kiemelni, hogy rendes multiként a Disneyt a legkevésbé sem érdekli a például Scorsese által képviselt szakma: az Oroszlánkirály számítógépesített, egyébként az eredeti 1994-es rajzfilmhez képest nulla eltérést tartalmazó változata, vagy az Aladdin élőszereplős tragédiája úgy hozott felfoghatatlan pénzeket, hogy kis túlzással mindenki utálta az egészet. Mármint azok, akik cikket írtak róla, ugyanis a többség jól láthatóan mégis elment inkább a moziba nosztalgiázni kicsit a fiatalságán.

 

Nagyon úgy tűnik, hogy

 

a filmipar most szembesül vele, amit az irodalom már átélt: a sértett művész megírhatja a világ legérdekesebb történetét is, a nap végére úgysem az fogja vezetni a listákat, hanem Paulo Coelho aktuális remekműve.

 

Kérdés, hogy mit lehet ezzel kezdeni: a Netflix és pláne a szerencsére Európában is kimagaslóan jó tartalmakban utazó HBO miatt nem lehet azt mondani, hogy vége lenne a minőségi filmek idejének, de a monopolhelyzetben lévő multiplexek miatt a klasszikus moziélményt már jóval nehezebb megszerezni. És ezt nem is én mondtam, hanem Martin Scorsese:

 

„Az új technika elhozza nekünk, ami eddig elképzelhetetlennek tűnt, és ez nem csak a történeteket elbeszélő filmek számára hihetetlenül jó, de újra megmutatja, valójában mit is jelent a mozizás, ami olyannyira megváltozott az idők során. Az egyetlen, amit mindenképpen meg kell óvni, az a közösségi élmény, amit a legjobb azért egy moziban átélni.”

 

FOTÓ: Disney

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sikerült-e véget vetni a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja bevezetésével az erről szóló kultúrharcos vitáknak?

Arra kéri a koronavírus-gyanús helyeken járt dolgozóit az Európai Parlament, maradjanak otthon. Az Európai Bizottság viszont már kevésbé szívbajos.

Újabb négy politikus távozott, mert nem látnak már lehetőséget a konzervatív, jobboldali politizálásra.

Lesz-e hatással a Párbeszéd és az LMP közeledésére, hogy a DK éppen nagyban gyengíti az MSZP-t? Kik fognak tárgyalni minderről? Megkérdeztük!

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Mármint Kádár Barnabás, a momentumos jövőkutató. Február 26, Pannon Kincstár.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás