+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2020. január 3. péntek, 09:29
Tavaly Nagy-Britanniának az elektromos, Dániának a teljes energiafelhasználásának fele származott karbonsemleges forrásokból.

A britek és a dánok igencsak impozáns évet tudhatnak a hátuk mögött: 2019-ben rekordot döntött mindkét ország a környezettudatosság terén.

 

Nagy-Britannia történetében úgymond a „legtisztább év” volt 2019: az ottani nemzeti áramszolgáltató, a National Grid adatai szerint

 

a brit háztartások és vállalatok elektromos energiafogyasztásának majdnem fele, 48,5 százaléka származott karbonsemleges forrásokból,

 

mint a szél-, víz- és naperőművekből, nukleáris reaktorokból, illetve karbonsemleges energiaimportból. Az áramfelhasználás 8,5 százaléka származott továbbá biomassza, és a maradék 43 százalék fosszilis anyagok elégetéséből.

 

Összehasonlítva, 1990-ben még az éves elektromos energiafelhasználás 75,5 százaléka jött a fosszilis égéstermékekből, és csupán 2,3 százalék az olyan megújuló energiaforrásokból, mint a szél-, a víz- vagy a naperőművek. 2019-re így a britek már fél úton tartanak, hogy a károsanyag-kibocsátásukat száz százalékkal csökkentsék az 1990-es szinthez képest. Ez utóbbit legkésőbb 2050-re szeretnék elérni, és ennek érdekében például a National Grid egy milliárd fontot, átszámolva közel 372 milliárd forintot különített el a 2025-ig tartó, ötéves költségvetésében karbonsemleges technológiák telepítésére és alkalmazására.

 

Hasonlóan büszke lehet magára Dánia is:

 

a skandináv ország 2019-ben a teljes energiaszükségletének kereken a felét állította elő szél- és napenergiából, az utóbbi a teljes felhasználás 47 százalékát biztosította.

 

Ezzel a dánok is megtették a fele utat, csak ők éppen afelé, hogy teljesen karbonsemlegesek legyenek.

 

Ezt az impozáns eredményt Dánia elég rapid módon hozta össze: 2017-ben még csak 35,7 százalék volt a megújuló energiaforrások aránya, ezt tornázták fel két év alatt 50 százalékra. Jelenleg az EU28-ak közül csak Svédország teljesít még ennél is jobban: az ő energiamixüknek 54,4 százalékát teszik ki a megújuló energiaforrások.

 

NYITÓKÉP: London fényárban úszik via Needpix.com

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás