Ki lesz Trump kihívója? Felsorakoztak a rajtvonalhoz a demokrata elnökjelöltek

2020.01.03. 07:00

Egy hónap múlva a világ szeme újra Iowára fog szegeződni, ahol a demokrata párttagok összeülnek, és ezzel elkezdődnek az előválasztások Amerikában.

Ki lesz Trump kihívója? Felsorakoztak a rajtvonalhoz a demokrata elnökjelöltek

Egy hónap múlva megkezdődnek az előválasztások az Egyesült Államokban, ahol elsőként február harmadikán, Iowában gyűlnek össze a helyi demokrata párttagok, és eldöntik, ki legyen pártjuk elnökjelöltje a jelenleg regnáló republikánus Donald Trump ellen. Ezt követi New Hampshire, Nevada és Dél-Karolina, majd a többi állam (az őrület idén március 3-án, az úgynevezett szuperkedden fog majd tetőzni, amikor tizenöt állam fog egyszerre előválasztásokat tartani).

Elvtársi hűség

2020 elejére a 18 jelölttel induló demokrata előválasztási kampány viszonylag letisztultabb, azaz négyosztatú lett. A jelöltek közül kiemelkedik Barack Obama volt alelnöke, Joe Biden, a 2016-ban berobbanó demokratikus szocialista Bernie Sanders, és az ideológiailag kettejük között elhelyezkedő, de azért szociálpolitikai kérdésekben elég baloldali szenátor, Elizabeth Warren.

Míg utóbbi két jelölt támogatottságát a 18-25 százalékos tartományban mérik, a jól ismert és beágyazott Joe Biden stabilan és magabiztosan teljesít az országos felmérésekben, ahol rendszeresen 30 százalék fölött mérik a közvélemény-kutatók. (Ha valaki az olvasók közül szereti a számokat és a politikát, figyelmébe ajánlom a fivethirtyeight.com-ot, ez a közvélemény-kutatások atyaúristenének, Nate Silvernek a projektje). Mivel Warren és Sanders programja sok tekintetben nagyon hasonló – nem véletlen: 2016-ban Ellizabeth Warren még teljes mellszélességgel kampányolt Bernie mellett, és régóta személyes jóbarátok – egy hallgatólagos, bajtársi megnemtámadási szerződés van érvényben köztük, például elnökjelölti vitákon nem, vagy csak alig támadják egymást. Izgalmas lesz figyelni, meddig tart ki ez a tűzszünet, mert ahhoz, hogy valamelyikőjük meg tudja előzni Bident, a másik szavazótáborából lesz a legkönnyebb átcsábítani a választókat.  

AZ AZONNALI OTT VOLT ELIZABETH WARREN EGYIK NEW YORKI KAMPÁNYGYŰLÉSÉN, TECHET PÉTER MEG IS ÍRTA NEKTEK, MI MINDENT LÁTOTT ÉS HALLOTT. FOTÓ: TECHET PÉTER

Bernie Sanders 2.0

Szürke lóként indult, de Bernie Sanders 2016-os mutatványát ismételte meg a 37 éves Pete Buttigieg, aki az indianai South Bend polgármestereként, teljesen ismeretlenül küzdötte fel magát a közvéleménykutatások negyedik helyére, és tette ismertté a nevét országos szinten. Ezen a hasonlóságon kívül ketten nem is lehetnének különbözőbbek: míg Buttigieg a verseny legfiatalabb, addig Bernie a legöregebb versenyzője, és amíg Bernie Sanders Amerikában emberemlékezet óta nem látott mértékben baloldali (európai szemmel nézve egészséges jobbközép) programmal versenyez, Buttigieg inkább a centrumot próbálja elfoglalni, csakhogy ott Joe Biden van – nem is tudott eddig kitörni az 5-11 százalékos sávból, két tagállam, Iowa és New Hampshire kivételével. 

Utolsóból az első

A demokrata párton belüli erőviszonyokat még átrendezhetik az elsőnek előszavazó államok demográfiai összetételéből fakadó torzítások – Iowában túlsúlyban vannak a diplomás fehérek, akik Buttigieg választói magját képezik –

így könnyen lehet, hogy az országosan negyedik helyen mért Buttigieg vezet Iowában, és jó esélye van, hogy megnyerje azt február 3-án.

 

Aki az elsőnek szavazó államot behúzza, az nagyobb médiafigyelmet kap (pozitívat és negatívat egyaránt), több emberhez jut el a programja, győztesként szerepel az országos hírekben – plusz a választóknál létezik a győzteshez húzás, mint pszichológiai jelenség.

Ha ez bekövetkezne, az nagyon sokat segítene Buttigieg kampányának, ám valószínűleg nem lenne elég az elnökjelöltséghez, mert a következő három előszavazó állam, Dél-Karolina, New-Hampshire és Nevada már jóval reprezentatívabban képviseli a Demokrata Párt szavazóközönségét. Nevadában és Dél-Karolinában Biden esélyes, míg New-Hampshire-ben még nyitott a verseny, és a többi demokrata elnökjelölt-jelölt aktivistái sem tétlenkednek. Vagyis teljesen nyitott még a verseny, annak ellenére, hogy Joe Biden magabiztosan vezet – egy Buttigieg-, Sanders- vagy Warren-győzelem valamelyik februárban előszavazó államban tudna akkora meglepetést okozni, hogy az megnehezítse Bidennek a jelöltség megszerzését. 

EGÉSZ RUHÁS KIÁLLÁS BERNIE SANDERS MELLETT AZ ELNÖKJELÖLT-JELÖLT NEW YORKI GYŰLÉSÉN, AMIRŐL TECHET PÉTER TUDÓSÍTOTT NEKTEK. FOTÓ: SZINTÉN Ő

A demokrata párt sorsa is hosszú évekre eldől

A demokraták útkeresésének mindenképpen mérföldköve lesz, hogy a demokratikus szocialista Sanders vagy Warren, vagy a centrista, hetvenes évek bipartizán megoldásait kereső Biden, esetleg Buttigieg nyeri-e el végül a jelöltséget.

Azok után, hogy 2016-ban a várt plusz húsz hely helyett csak hatot szereztek meg a kongresszusi választásokon, és így mindkét ház republikánus kézen maradt, ráadásul Hillary Clinton is veszített Donald Trump ellen, a párt baloldalán felmerült a kérdés: lehet, hogy elveszítette a kapcsolatot a fehér munkásokkal a köreikben hagyományosan erős Demokrata Párt?

Az Azonnali ott lesz az iowai előválasztásnál, és a helyszínről tudósítunk majd nektek a világ legnagyobb kampányáról.

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek