Előre felvett videó volt a sanghaji drónos tűzijáték szilveszterkor

Szerző: Fekő Ádám
2020.01.03. 11:47

Kínában egy ilyen teljesen jelentéktelen dolgot is inkább meghamisítottak annak ellenére, hogy a helyszínen lévők azonnal látták, hogy valami nem stimmel.

Előre felvett videó volt a sanghaji drónos tűzijáték szilveszterkor

Bár a világ nagyrésze azt hitte december 31-én, hogy valami őrületesen újító dolgot lát a tévében Sanghajból, amikor a tűzijáték alternatívájának tartott világító drónok figuráit nézte, a helyszínen tartózkodóknak mégis lett némi hiányérzete: ők ugyanis az égvilágon semmit nem láttak ebből a produkcióból.

Ahogy azt kiderítette a BBC, ez nem véletlen: a 2000 drónnal ugyanis valójában nem január 1-én festették színesre Sanghaj egét, hanem december 28-án, és ezt adták el a kínaiak élő adásként.

Már az sokaknak gyanús volt, hogy az összeállításból egyik percről a másikra tűnnek el a drónok az égről, de az újság megkeresésére a Jihang Bailu névre hallgató cég be is vallotta, hogy a rész, amitől a világ egy emberként ájult el, valójában nem akkor lett felvéve, és a Shanghai Dragon tévécsatorna kérésére történt így azért, hogy tökéletes legyen az élő közvetítés.

Ennek fényében különösen vicces, hogy a hatóságok már december 30-án jelezték a sanghajiaknak, hogy idén nem lesz különösebb újévi parádé.

Ezzel sikerült Kínának átterelni egy különösen nagy áttörést a fake newsról szóló viták közé: a drónokból készült tűzijátékot a legtöbben a jövőnek tartják, amivel végre sikerülhet kiváltani a környezetszennyező, ráadásul az összes állatot megőrjítő durrogtatást, de erről csak jóval kevesebben beszélnek, miután egy ilyen jelentéktelen dologgal próbálták átverni a világot.

Persze nem ez az első hasonló eset: Dél-Koreában az olimpia megnyitóját hamisították meg kicsit 2018-ban, mivel a szervezők attól féltek, a drónok lefagynak a nagy hidegben, a pekingi olimpián is éltek hasonló eszközökkel. Ehhez képest Oroszország kicsit el is marad, hiszen ők csak a hazai közönséggel nem tudatták 2014-ben, hogy Szocsiban nem gyulladt ki az öt karikából az egyik.

FOTÓ: CCTV / Youtube

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek