A szakszervezet szerint hétfőtől újra elszabadul a buszkáosz Győrben

Szerző: Pintér Bence
2020.01.03. 09:43

Hiába jönnek új buszok, újra tömegesen maradhatnak ki a járatok: a szakszervezet szerint a Volánbusz nem tudja kezelni a helyzetet.

A szakszervezet szerint hétfőtől újra elszabadul a buszkáosz Győrben

Győrben január 26-án polgármestert választanak, és bárki is legyen a győztes a hat jelölt közül, biztos, hogy az egyik első dolga a győri buszközlekedés rendbetétele lesz,

ugyanis a Volánbusz decemberi győzelmi jelentése ellenére nagyon nincs rendben a győri buszközlekedés a szakszervezet szerint.

Mint arról korábban írtunk, tavaly ősszel gyakorlatilag szétesett a győri tömegközlekedés, tömegesen maradtak ki járatok a sofőrhiány és a meglehetősen öreg buszok műszaki állapota miatt. December elején azonban a Volánbusz Ungár Péter LMP-s parlamenti képviselő (az Azonnali egyik tulajdonosa) kérdésére azt nyilatkozta: a helyzet rendeződött, a buszközlekedés helyreállt, sofőröket vezényeltek át és képeznek ki.

Emellett azt is bejelentették, hogy januárban 17, nyáron pedig 22 új busszal frissítik a győri járműparkot, amire tényleg ráfér egy alapos frissítés: a VEKE győri szekciójának statisztikái szerint még a januárban érkező buszokkal együtt is siralmas a győri buszpark állapota tulajdonképpen minden szempontból. Az új buszokon kívül ugyanis nincs például légkondis jármű a városban.

A 18 tagszervezetet és 5500 dolgozót tömörítő Közlekedési Dolgozók Szakszervezeteinek Szövetségének elnöke, Dobi István szerint ugyanis csak átmeneti megoldásnak bizonyult a győri városi autóbusz-közlekedéshez más területekről átvezényelt autóbuszvezetők győri foglalkoztatása, ami csak időlegesen és nem teljes körűen tudta kezelni a munkaerőhiány okozta problémákat.

A szakszervezet információi szerint csak a kevésbé forgalmas, ünnepi időszakban napi száz járat maradt ki, a helyzet pedig az iskolák nyitásával még súlyosabb lehet,

ugyanis 10-15 fordára (egy adott autóbusz egy napi menetprogramjára) a munkaerőhiány miatt nem tudnak autóbuszvezetőt vezényelni, tehát tovább növekszik a kimaradó járatok száma.

A kialakult helyzet ráadásul tovább növeli a még rendszerben dolgozó sofőrök terhelését, akik már amúgy is rendkívül leterheltek. Ha így marad minden, akkor gyakorlatilag szünet nélkül kell vezetniük a sofőröknek a városban. „Az autóbuszvezetőknél a folyamatosan fennálló maximális terhelés egészségügyi problémákat is okoz” – áll a közleményben.

„Az egyre nagyobb feszültség tovább generálja fluktuációt, mindennaposak a VOLÁNBUSZ Zrt-től leszámoló autóbuszvezetők. Egyértelmű, hogy Győrben is minimum 2000 forintos besorolási alapbért kellene az autóbuszvezetőknek biztosítani és ezzel az intézkedéssel a VOLÁNBUSZ  enyhíteni tudná a munkaerőhiányt” – írta Dobi.

A szakszervezeti vezetőt elértük telefonon is. Dobi elmondta: a Volánbusz nem mond igazat, ha azt állítja, hogy kezelni tudja a helyzetet.

Kerestük az ügyben a Volánbuszt is, ott azonban nincsen telefonon is elérhető sajtóosztály, a sajtókapcsolati e-mail-címről pedig november óta még egyszer sem kaptunk választ.

FOTÓ: Wikipedia

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek