A szétszakadó francia társadalmat bemutató játék lett az ünnepi szezon meglepetéssikere

Szerző: Pintér Bence
2020.01.01. 09:19

A gazdagok és szegények közötti egyre mélyebb szakadékot bemutató játékból mind a tízezer darab elment.

A szétszakadó francia társadalmat bemutató játék lett az ünnepi szezon meglepetéssikere

Macron nyugdíjreformja miatt forrong Franciaország, ami abban is megnyilvánul, hogy seperc alatt elfogyott két szociológus, Monique and Michel Pinçon-Charlot társasjátéka, a Kapital! – írja a francia közrádió és a France24.

A Monopoly és a Libajáték keverékeként leírt játékban

egy életet kell végigjátszani úgy, hogy az egy darab, gazdagnak kiválasztott játékosnak nem csak több pénze, de jóval több társadalmi. szimbolikus és kulturális tőkéje van, mint a többieknek.

Hogy ki lesz az adott játékban a gazdag, azt egyébként véletlenszerűen választják ki. Ezután az nyer, aki először ér el az „adóparadicsomba” – erre nyilván a gazdagként játszó játékosnak van a legnagyobb esélye. A játék alcíme egyébként az, hogy „Ki nyeri az osztályháborút?”, a készítők szerint azért, mert Macron Franciaországában már nem osztályharc, hanem osztályháború van.

A játékból eredetileg tízezer példányt készítettek, de az három hét alatt mind elfogyott, most még ötezret rendeltek be belőle. A készítők szerint egyértelműen a nyugdíjreform elleni tiltakozás segített az eladásokban.

FOTÓ:  Jacques Duplessy / Twitter

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek