Már a spanyol állami jogtanácsos szerint is el kell engedni a bebörtönzött katalán EP-képviselőt

Szerző: Illés Gergő
2019.12.31. 08:51

Oriol Junquerast tizenhárom évre ítélték, de még a jogerős ítélet előtt mandátumot nyert az EP-be. Most ő lehet a spanyol kormányválság megoldásának kulcsa.

Már a spanyol állami jogtanácsos szerint is el kell engedni a bebörtönzött katalán EP-képviselőt

Engedélyezni kellene a katalán Oriol Junquerasnak, a zendülés miatt tizenhárom év letöltendő börtönbüntetésre ítélt EP-képviselőnek azt, hogy Brüsszelbe utazva felvegye a mandátumát – szólította fel a spanyol legfelsőbb bíróságot az ország állami jogtanácsosa hétfőn az El País közlése szerint.

Rá is vonatkozott a mentelmi jog

Így megoldódhat az a helyzet, hogy három katalán függetlenségpárti politikus eddig nem ülhetett be az Európai Parlamentbe: a fentebb is említett Junquerason felül ugyanis Carles Puigdemont volt katalán elnök és Toni Comín, a volt katalán kormány egészségügyi minisztere sem tudta eddig felvenni a mandátumát: Junqueras a katalán népszavazás megszervezése (zendülés) és hűtlen kezelés miatt ugyanis börtönben ült, Puigdemont és Comín pedig elhagyták Spanyolországot. Ahogy arról az Azonnali is beszámolt, a Belgiumban menedéket kapó politikusok az Európai Bíróság decemberi ítélete értelmében végül felvehették mandátumukat, így hivatalosan is EP-képviselők lettek, míg Junqueras esetében a megoldás csak most kezd körvonalazódni.

A spanyol szabályok szerint ahhoz ugyanis, hogy valakiből EP-képviselő válhasson, Spanyolország területén fel kell esküdnie az alkotmányra. Ezt a három függetlenségpárti ha akarta, sem tudta volna megtenni: az akkor még előzetesben ülő Junquerast nem engedték ki, Puigdemontot és Comínt pedig minden bizonnyal letartóztatás várta volna hazatérésük esetén. A helyzetet végül az Európai Bíróság ítélete oldotta meg.

A döntés értelmében ugyanis

a parlamenti képviselőkre vonatkozó mentelmi jog az EP-választások eredményének véglegesítésétől fogva vonatkozik a képviselőkre.

Ekkor Junqueras még csak előzetesben ült, de a spanyol hatóságoknak el kellett volna engedniük, hogy felvehesse mandátumát. Ugyanis az Európai Bíróság kimondta, hogyha a spanyol bíróságok szükségesnek tartják az előzetes letartóztatás fenntartását Junquerassal kapcsolatban, akkor a lehető leghamarabb kell kérvényezniük az Európai Parlamentnél a mentelmi jog felfüggesztését.

Kelleni fognak a katalán szavazatok

Fontos ugyanakkor megjegyezni, hogy a spanyol állami jogtanácsos hétfőn nem szólított fel Junqueras szabadon bocsájtására, csupán arra, hogy a politikus Brüsszelbe utazhasson, és felvehesse mandátumát. Ezt követően pedig

Junquerasnak vissza kell térnie a börtönbe, a spanyol fél pedig „minél hamarabb” kérvényezni fogja mentelmi jogának felfüggesztését az EP-től,

nyilatkozott az állami jogtanácsos.

A döntés ugyanakkor mégis egy politikai gesztus lehet a katalánok felé, ennek pedig a spanyol kormányalakítás szempontjából van nagy jelentősége. Pedro Sánchez, a spanyol szocialista PSOE elnöke ugyanis egyelőre csak ügyvivő miniszterelnökként vezeti az országot április óta, hiszen mivel nem volt parlamenti többsége, a kormányalakításról egészen eddig nem tudott megállapodni. Immár koalíciós megállapodást is kötött a szélsőbaloldali Podemossal, de parlamenti többségük még így sincsen, a koalíción kívül is szüksége lesz az igenlő szavazatokra.

A megoldás kulcsa pedig a függetlenségpárti Katalán Republikánus Baloldal (ERC) pártja lehet, mely, ha tartózkodna az új kormányról szóló bizalmi szavazáson, akkor már épp felállhatna az új kormány.

Egy gond van csupán: a börtönben ülő Junqueras is az ERC politikusa.

A tartózkodást az ERC már Junqueras októberi elítélése előtt is felajánlotta a szocialistáknak, csak akkor még nem kért semmit cserébe. A függetlenségpárti politikusok bebörtönzése ugyanakkor megváltoztatta a katalán közhangulatot, így az ERC már egy sor követeléssel lépett elő a szocialisták elé, többek között azt kérte, hogy legyen koalíciós tárgyalás Barcelonában is, Sánchez használja a „politikai válság” kifejezést a katalán helyzettel kapcsolatban, míg az utolsó követelés az állami jogtanácsos a legfelsőbb bíróságnak küldött mostani levele volt.

Adóemelés a gazdagoknak az új kormányprogramban

Sánchez minden követelést teljesített, most pedig már az El País azt jósolja, hogy nagyon valószínű az ERC tartózkodása a szavazáson, mellyel felállhat az új Sánchez-kormány. Amely egyébként

egy markánsan baloldali programot tervez majd megvalósítani hivatalba lépése esetén, hiszen:

+ Az évi 130 ezer euró (43 millió forint) felett keresők jövedelemadója két százalékponttal nő majd, az évi 300 ezret (99 millió forintot) keresőké pedig négy százalékponttal;

+ A tőkenyereség-adó 27 százalékra nő majd a jelenlegi 23-ról 140 ezer euró felett;

+ A társasági adó minimumértéke 15 százalékos lesz, míg a bankok és energiacégek 18 százalékot fizetnek majd;

+ A koalíciós pártok pedig eltörölnék azt a törvényt, mely a munkáltatóknak lehetővé teszi, hogy a betegszabadságukat töltő munkavállalókat kirúgják

+ A minimálbér akár hatvan százalékkal is emelkedhet, így 1200 euróra nőhet.

A PSOE, a Podemos és az ERC közötti együttműködés a jövő év első napjaiban megszülethet, vagyis az újév új kormányt is hozhat Spanyolországnak.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali. Középen Carles Puigdemont katalán exelnök, balra tőle Toni Comín volt egészségügyi miniszter, jobbra pedig Oriol Junqueras korábbi alelnök.

 
Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek