+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. december 30. hétfő, 19:04
Olaszország most ellenzékbe kényszerült egykori belügyminisztere szerint 2020-ban ő lesz a miniszterelnök, mert már mindenkinek elege van a baloldali kormánykoalícióból.

Matteo Salviniről magához képest kevesebbet hallani mostanában, de az augusztusban a saját manővere miatt ellenzékbe kényszerült populista politikussal azért így év végére lehozott egy interjút az olasz Libero, amiben egyrészt elárulta, mivel foglalatoskodik most, hogy nincsenek belügyminiszteri teendői, másrészt beavatta kicsit a világot a következő terveibe.

 

+ Szerinte a Liga megnyeri a következő választást, ő pedig miniszterelnök lesz 2020-ban. Ez azért érdekes, mert elvileg csak 2023-ban lesznek parlamenti választások Olaszországban.

 

+ Az ellenzékben töltött idejét a hálózatának bővítésére használja fel, és új szövetségeseket keresett.

 

+ Giuseppe Conte kormánya szerinte már így is túl sokáig élt. Ezt arra alapozza, hogy vállalkozókkal, gyári munkásokkal, fiatalokkal és bevándorlókkal is beszélt, és mindenkinek elege van a baloldali koalícióval.

 

+ Szeretné javítani a kapcsolatokat Németországgal és Franciaországgal, aminek segítségével változásokat érne el Brüsszelben.

 

+ Szövetkezne a majd újraválasztott Donald Trumppal, a brit Boris Johnsonnal, a brazil Jair Bolsonaróval és az izraeli Benjámín Netanjáhúval. Ők ugyanis “mind olyan vezetők, akiket a baloldal bűnösnek állít be, miközben országuk népének egyértelmű támogatását élvezik.”

 

+ A 2019 augusztusáig velük koalícióban kormányzó Ötcsillag Mozgalmat azért kritizálta, mert túl közeli kapcsolatban vannak Kínával: “Demokratikusan megválasztott elnököktől rettegnek az USA-ban vagy Nagy-Britanniában, de nem óvakodnak Hszi Csin-pingtől, Kína elnökétől.

 

+ A jövő hónapban megtartott helyközi választásokról is a saját szerepe jutott eszébe: “A szavazók az első adandó alkalommal dönteni fognak a jövőmről. Tanulok, hogy miniszterelnök lehessek.”

 

+ Orbán Viktorról nincs szó.

 

Salvini pártja egyébként továbbra is a legnépszerűbb Olaszországban: a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint 31,2 százalékon állnak, tehát nagyon sokkal vernék a 19,6 százalékra mért demokratákat, illetve a 16,1-en álló Ötcsillagot. Vacsorázni viszont elég kevesen akarnának Salvinivel, de ez valószínűleg kevéssé zavarja a politikust.

 

FOTÓ: Mtteo Salvini / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az alkotmánybíróság elnöke külön leszögezte: a szájmaszk kötelező viselete nem sérti senki szabadságát, az alkotmány nem ad jogot a megtagadására.

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás