+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Pintér Bence
2019. december 29. vasárnap, 07:50
A Trónok harca vége béna volt, a Bosszúállók: Végjáték korrekten lezárta a Marvel nagy évtizedét, az új Star Wars-trilógia utolsó darabja pedig olyan lett, mint az első kettő: közepes, cserébe zavaros. Januárban feltettünk pár popkult kérdést, decemberre majdnem minden választ megkaptunk!

Mint arra az év elején rámutattunk: rajongók millióit izgató kérdésekre születtek válaszok 2019-ben, mivel több népszerű filmes univerzum és sorozat is a végéhez, illetve komoly fordulópontjához ért.

 

Milyen válaszok születtek a januárban feltett kérdéseinkre?

 

1. Hogyan győzik le Thanost a Marvel szuperhősei, és mi köze ehhez Marvel kapitánynak?

 

Két részre bontott finálét kapott a Marvel-filmek (MCU) harmadik fázisa, ami az jelentette, hogy 2018-ban hatalmas kérdőjellel szakadt félbe az Bosszúállók: Végtelen Háború, hogy aztán idén a Végjátékban derüljön ki, hogyan győzik le hőseink a több film óta építkező főgonoszt, Thanost.

 

Előtte ráadásul megjelent a mozikban a Marvel első, női szuperhős főszereplésével készülő filmje, a Marvel Kapitány is – ami alapvetően egyébként nem lett több egy szokásos Marvel-filmnél  –, így sokan arra számítottak, hogy a kifejezetten erős szuperhős lehet a megoldás Thanos ellen.

 

De hát egy fenét, hiszen a megoldás az időutazás volt,

 

aminek, mint mindig, valójában most sem volt túl sok értelme, de a lényeg az, hogy akik porrá váltak az első film végén, azok feltámadtak, és persze volt egy gigantikus csata, ami után az MCU több ikonikus hősétől, így a Robert Downey Jr. alakította a Vasembertől, illetve a Chris Evans által játszott Amerika Kapitánytól is elbúcsúztunk valamilyen formában. A Scarlett Johansson által alakított Fekete Özvegy is meghalt, de neki még lesz most egy szólófilmje, ami korábban játszódik

 

A film korrekt lezárása volt az első évtizednek, amit a nagy, folytatásos filmes univerzumok határoztak meg – ezen belül is élen a Marvellel. Nagy kérdés azonban, hogy innen merre tud tovább lépni ez az egész dolog, meglesz-e ugyanaz a vonzereje a húszas években, mint amekkora sikere volt ebben az évtizedben. Hamarosan kiderül, ugyanis idén sem maradunk Marvel-filmek nélkül, bár csak kettő lesz belőlük. Cserébe lesznek új sorozatok a Disney új streaming-csatornáján

 

2. Ki nyeri a Trónok harcát és ki ül fel a vastrónra?

 

A képregényfilmek mellett az évtized másik nagy dobása az HBO fantasysorozata, a Trónok harca volt. A Gyűrűk Ura óta nem érdekelt ennyi embert fantasy, szóval a George R. R. Martin még befejezetlen könyvsorozatából készült adaptáció tényleg elég sokakat elkapott.

 

Arra azonban nem nagyon számított senki, hogy az utolsó évad ekkora csalódás lesz,

 

pedig a jelek már megvoltak korábban is arra nézve, hogy a könyveket lehagyó sorozat annak ellenére veszítette el a talajt a lába alól, hogy Martin nagy vonalakban instruálta a sorozat készítőit a megfelelő irányokkal kapcsolatban.

 

A vastrón tulajdonosa valaki olyan lett, akire nem nagyon számított senki, cserébe még a sorozaton belül is hülye döntésnek tűnik, a közönségkedvenc karakterek elég nagyokat szívtak és/vagy tök értelmetlenül haltak meg, és ami talán még nagyobb baj, hogy ez az elsietett befejezés nem nagyon mondott semmit semmiről.

 

Ezután lesz csak igazán érdekes, hogy George R. R. Martin hogy fejezi be a könyvsorozatot, aminek a hatodik kötetét várjuk ezer éve, de annak sincs egyelőre fix megjelenési dátuma. A sorozat nyomán azonban hirtelen mindenki fantasysorozatokat kezdett gyártani, jön a Witcher a Netflixen, jön A Gyűrűk Ura az Amazon gyártásában, és még a Trónok harca is kap egy előzménysorozatot az HBO-n.

 

3. Legyőzi-e a Netflixet a többi streaming-szolgáltatás?

 

Ez persze idén még nem dőlt el, de év közben is igyekeztem számot adni a fordulatokról. A trendszerű lényeg az, hogy a Netflix sikerén felbuzdulva boldog-boldogtalan streamingcsatornákat indít,

 

közülük a legsúlyosabb játékos persze a Disney+, amin vannak/lesznek saját gyártású Star Wars- és Marvel-sorozatok,

 

de azért A Gyűrűk Ura- és Alapítvány-sorozatot készítő Amazont sem szabad elfelejteni.

 

A végeredmény az, hogy most nem a tévében, hanem az interneten van egy csomó saját tartalmat kínáló csatorna, ahol fix műsor nincs, de ahol megszűnt az a jó világ is, ahol kevés helyre feliratkozva tényleg minden releváns sorozatot/filmet elért az ember.

 

4. Hogyan zárul a harmadik Star Wars-trilógia?

 

A harmadik Star Wars-trilógia megítélése valószínűleg örökre vitatott lesz: Az ébredő Erő című első darabjában J. J. Abrams tulajdonképpen újraforgatta a legelső (számozása szerint negyedik) filmet, aztán Az utolsó Jedikben Rian Johnson sorban leverte az Abrams által feldobott labdákat egy kicsit zavaros filmben, amiről azóta is vitatkoznak azok, akik szeretnek ilyesmiről vitatkozni.

 

A december 19-én debütált, ismét J. J. Abrams által rendezett harmadik darab,

 

a Skywalker kora aztán úgy oldotta meg ezt az egészet, hogy tulajdonképpen ignorálta a nyolcas részt,

 

tehát Abrams úgy csinált, mintha a fura középső rész nagyjából meg sem történt volna, és végigvitte az első filmmel megkezdett vízióját. A Skywalker-család történetét lezáró darab így önmagában nem is lenne rossz, de egyben nézve a trilógiát egy meglehetősen zavaros, semmitmondó történetet kapunk – sajnos.

 

De egyébként is tökmindegy, a lényeg az, hogy egy Star Wars-méretű fejőstehenet egyszerűen nem szabad hagyni meghalni, a Marvelhez hasonlóan várhatóan velünk lesz még mindenféle formában a következő évtizedekben is, mivel most úgy tűnik, hogy a popkultúrában semmi újat nem lehet kitalálni.

 

5. Sikerül-e kiadni a teljes Sandman-sorozatot magyarul?

 

Ez is nyitott kérdés, de nagyon jó jel, hogy a Fumax új, keménytáblás, gyűjteményes kiadása már a második kötettel túllépett azokon a történeteken, amelyeket már megismerhettünk magyarul 2009 és 2011 között a Cartaphilius gondozásában, puhakötésben.

 

A Sandman főszereplője Álom, avagy Morpheus, avagy Sandman, az Álmok Fejedelme,

 

aki a történet elején kiszabadul börtönéből, ahová a huszadik század elején véletlenül zárták okkultisták. Álom visszatér birodalmába, hogy bosszút álljon és visszaszerezze trónját, ez az eseménysor pedig a való világban is komoly hullámokat vet. Gaiman a Sandmannel rendkívül emlékezetes saját mitológiát teremtett, amivel örökre beírta magát a képregényirodalom és a fantasy történetébe.

 

Most év végén a második kötet jelent meg magyarul, ezen kívül még három van hátra, és a Fumaxot nem arról ismerjük, hogy félbehagyna egy ilyen sorozatot. Még azelőtt érdemes elmerülni benne, hogy a Netflix kihozza a készülő sorozatot, és hirtelen tényleg mindenki ezt fogja olvasni!

 

MONTÁZS: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az olasz külügyminiszter június közepétől megnyitná az összes belső európai határt. Június 3-tól az olaszokhoz már eleve lehet utazni, de ez nehézkes, mert az osztrák határszakaszon a beutazást Bécs nem engedi.

Montenegróban már május 5-e óta nem rögzítettek új megbetegedést, az aktív fertőzöttek száma pedig nulla: jövő hétfőtől a magyarok is beutazhatnak.

Az aktív esetszám kevéssel, de ismét csökkent, kórházi ápolásra 430, lélegeztetőgépes kezelésre 25 fő szorul csak.

A magyarok körében is 61 százalék gondolja ezt egy friss, 21 EU-tagállamban elvégzett közvélemény-kutatás szerint.

A főpolgármester szerint Budapestnek több tízmilliárdos bevételkiesést jelent a jövő évi költségvetés tervezete, ami nem indokolható a járvány okozta általános recesszióval.

És még véletlenül sem a Fideszről beszélünk: a máltai Munkáspárt a közelmúlt legnagyobb politikai botránya ellenére visz mindent a közvélemény-kutatásokban.

Voltak, akik kritizálták, hogy ezzel a határőrök az emberek magánéletében turkálnak: most már hivatalos nyilatkozatot kell tenni arról, hogy kapcsolatban vannak, így szabad a beutazás.

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás