Putyin a lengyelekre fogta a második világháborút, Varsóban behívták az orosz nagykövetet

Szerző: Pintér Bence
2019.12.28. 17:41

Az Európai Parlament elítélte a Molotov–Ribbentrop-paktumot, az orosz elnök berágott.

Putyin a lengyelekre fogta a második világháborút, Varsóban behívták az orosz nagykövetet

A lengyel PAP hírügynökség közlése szerint berendelte a lengyel külügy Oroszország varsói nagykövetét, miután az orosz elnök, Vlagyimir

Putyin az utóbbi időben meglehetősen alternatív értelmezéseket adott elő a második világháborúról,

illetve azon belül is Lengyelország szerepéről – írja a lengyel közrádió.

Putyin, illetve az orosz törvényhozás alsóházát vezető Vjacseszlav Vologyin ugyanis úgy keretezték az elmúlt időszakban a második világháború kitörését a BBC tudósítása szerint, mintha abban felelőssége lett volna annak a Lengyelországnak, amit a Molotov–Ribbentrop-paktum keretében baráti egytértésben rohant le, majd osztott fel a Szovjetunió és a náci Németország 1939 szeptemberében.

Az orosz elnök december 24-én antiszemita szemétláda disznónak nevezte Lengyelország akkori berlini nagykövetét egy találkozón a védelmi minisztériumban, majd két órával később megint felhozta a témát, mikor Vologyinnal találkozott, aki fel is szólította Lengyelországot a bocsánatkérésre.

Másnap Putyin üzletemberekkel találkozott, itt is hosszan beszélt a lengyelek szerepéről a világháború kitörésében az orosz Forbes szerint, és azt is megígérte, hogy cikket fog írni a témáról.

Az orosz elnököt az dühíthette fel, hogy az Európai Parlament szeptemberben határozatban mondta ki a náci Németország és a Szovjetunió felelősségét is a háború kirobbanásában,

miközben a későbbi szovjet részvétel, véráldozat és győzelem a nácik elleni harcban a mai napig az orosz nemzeti identitás fontos része.

A lengyel külügy erős ellenérzéseinek adott hangot a híradás szerint amiatt, hogy az orosz politikai vezetők a szovjet sztálinista propaganda narratíváit visszhangozzák az ügyben. Marcin Przydacz külügyminiszterhelyettes szerint ez az ügy is bizonyítja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy ne csak a náci, de a szovjet totalitarianizmust is elítélje a nemzetközi közösség.

FOTÓ: Kreml

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek