+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 28. szombat, 17:41
Az Európai Parlament elítélte a Molotov–Ribbentrop-paktumot, az orosz elnök berágott.

A lengyel PAP hírügynökség közlése szerint berendelte a lengyel külügy Oroszország varsói nagykövetét, miután az orosz elnök, Vlagyimir

 

Putyin az utóbbi időben meglehetősen alternatív értelmezéseket adott elő a második világháborúról,

 

illetve azon belül is Lengyelország szerepéről – írja a lengyel közrádió.

 

Putyin, illetve az orosz törvényhozás alsóházát vezető Vjacseszlav Vologyin ugyanis úgy keretezték az elmúlt időszakban a második világháború kitörését a BBC tudósítása szerint, mintha abban felelőssége lett volna annak a Lengyelországnak, amit a Molotov–Ribbentrop-paktum keretében baráti egytértésben rohant le, majd osztott fel a Szovjetunió és a náci Németország 1939 szeptemberében.

 

Az orosz elnök december 24-én antiszemita szemétláda disznónak nevezte Lengyelország akkori berlini nagykövetét egy találkozón a védelmi minisztériumban, majd két órával később megint felhozta a témát, mikor Vologyinnal találkozott, aki fel is szólította Lengyelországot a bocsánatkérésre.

 

Másnap Putyin üzletemberekkel találkozott, itt is hosszan beszélt a lengyelek szerepéről a világháború kitörésében az orosz Forbes szerint, és azt is megígérte, hogy cikket fog írni a témáról.

 

Az orosz elnököt az dühíthette fel, hogy az Európai Parlament szeptemberben határozatban mondta ki a náci Németország és a Szovjetunió felelősségét is a háború kirobbanásában,

 

miközben a későbbi szovjet részvétel, véráldozat és győzelem a nácik elleni harcban a mai napig az orosz nemzeti identitás fontos része.

 

A lengyel külügy erős ellenérzéseinek adott hangot a híradás szerint amiatt, hogy az orosz politikai vezetők a szovjet sztálinista propaganda narratíváit visszhangozzák az ügyben. Marcin Przydacz külügyminiszterhelyettes szerint ez az ügy is bizonyítja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy ne csak a náci, de a szovjet totalitarianizmust is elítélje a nemzetközi közösség.

 

FOTÓ: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás