+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. december 28. szombat, 17:41
Az Európai Parlament elítélte a Molotov–Ribbentrop-paktumot, az orosz elnök berágott.

A lengyel PAP hírügynökség közlése szerint berendelte a lengyel külügy Oroszország varsói nagykövetét, miután az orosz elnök, Vlagyimir

 

Putyin az utóbbi időben meglehetősen alternatív értelmezéseket adott elő a második világháborúról,

 

illetve azon belül is Lengyelország szerepéről – írja a lengyel közrádió.

 

Putyin, illetve az orosz törvényhozás alsóházát vezető Vjacseszlav Vologyin ugyanis úgy keretezték az elmúlt időszakban a második világháború kitörését a BBC tudósítása szerint, mintha abban felelőssége lett volna annak a Lengyelországnak, amit a Molotov–Ribbentrop-paktum keretében baráti egytértésben rohant le, majd osztott fel a Szovjetunió és a náci Németország 1939 szeptemberében.

 

Az orosz elnök december 24-én antiszemita szemétláda disznónak nevezte Lengyelország akkori berlini nagykövetét egy találkozón a védelmi minisztériumban, majd két órával később megint felhozta a témát, mikor Vologyinnal találkozott, aki fel is szólította Lengyelországot a bocsánatkérésre.

 

Másnap Putyin üzletemberekkel találkozott, itt is hosszan beszélt a lengyelek szerepéről a világháború kitörésében az orosz Forbes szerint, és azt is megígérte, hogy cikket fog írni a témáról.

 

Az orosz elnököt az dühíthette fel, hogy az Európai Parlament szeptemberben határozatban mondta ki a náci Németország és a Szovjetunió felelősségét is a háború kirobbanásában,

 

miközben a későbbi szovjet részvétel, véráldozat és győzelem a nácik elleni harcban a mai napig az orosz nemzeti identitás fontos része.

 

A lengyel külügy erős ellenérzéseinek adott hangot a híradás szerint amiatt, hogy az orosz politikai vezetők a szovjet sztálinista propaganda narratíváit visszhangozzák az ügyben. Marcin Przydacz külügyminiszterhelyettes szerint ez az ügy is bizonyítja, hogy komoly erőfeszítéseket kell tenni azért, hogy ne csak a náci, de a szovjet totalitarianizmust is elítélje a nemzetközi közösség.

 

FOTÓ: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

Eddig 2190 regisztrált gyógyult fertőzött van Magyarországon, és továbbra is csökkken az ismert aktív fertőzöttek száma.

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás