+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. december 27. péntek, 17:25
Január elejétől-közepétől feláll Ausztria új, konzervatív-zöld kormánya, jelentette be Bécsben Sebastian Kurz. Hogy pontosan kik alkotják majd, nem tudni még.

A zöldekkel való kormányzás lehetséges lesz, jelentette be Sebastian Kurz, Ausztria volt és leendő kancellárja december 27-én, pénteken Bécsben, miután pártja, a jobbközép Osztrák Néppárt (ÖVP) tárgyalódelegációja karácsony után ugyanott folytatta, ahol az ünnep előtt: koalíciós tárgyalásokon a zöldekkel. Kurz szerint egész hétvégén azon fognak dolgozni a Werner Kogler vezette ökopárt politikusaival, hogy átrágjanak minden témát, és megegyezzenek, a cél ugyanis az, hogy 2020 januárjának elejére, de legkésőbb közepére felálljon az új kormány.

 

Mi várható az új kormánytól? Konkrétumot erről sem tudni, és nem is mondanak, amíg folynak a tárgyalások, ahogy arról sem tudni semmit, kik alkotják majd Ausztria első türkiz-zöld kabinetjét – először legyen meg a program, aztán ahhoz rendelnek majd személyeket, mondják. Kurz pénteken újságíróknak azért azt elmondta, hogy

 

szerinte a pártjára azért szavaztak az osztrákok, hogy ne nőjön az államadósság, hogy csökkentsék az adókat, és hogy konzekvens politikát folytassanak az illegális migráció ellen,

 

a zöldekre pedig azért, mert a környezetvédelem és a transzparencia terén javulást várnak. A Die Presse a néppárti tárgyalódelegációtól úgy tudja, a megállapodásra rá kell majd még nyomnia a zöldek országos kongresszusának is az áment – ám erre nemhogy nem küldték még ki a meghívókat, egyelőre dátumot se tudni.

 

Ausztriában szeptember 29-én tartottak választásokat, miután az ibizai Strache-videó és annak következményei miatt felbomlott az ÖVP-FPÖ-koalíció, és ezt követően az ellenzékbe vonult FPÖ segítségével a szociáldemokrata SPÖ sikeres bizalmatlansági indítványt fogadtatott el a parlamentben. Ősszel Sebastian Kurz ÖVP-je 37,46 százalékkal futott be az első helyre, az SPÖ 21,18-cal második lett, az FPÖ óriásit bukva 16,17-tel harmadik, a Zöldek pedig visszatértek a parlamentbe 13,9 százalékos eredményükkel.

 

Hogy egy ÖVP-Zöldek-koalíció mennyire elképzelhetetlen volt még pár hónapja, amikor Ausztria alkancellárját még Heinz-Christian Strachénak hívták, az pont Strachénak köszönhető. Ha nincs az Ibiza-botrány, akkor maradt volna az ÖVP-FPÖ-koalíció. Az FPÖ előrehozott választáson való lecsúszásával pedig nem maradt alternatívája az ÖVP-zöld összeállásnak, hiszen a szocdemek bejelentették, nem kérnek Kurzból.

 

FOTÓ: Sebastian Kurz / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás