+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. december 26. csütörtök, 08:50
Óriásit trollkodott Lukasenka belarusz elnök, aki szerint még háború is lehet abból, ha Oroszország csorbítani próbálná országa szuverenitását.

Aljakszandr Lukasenka belarusz elnök felé egyre sűrűsödnek azok a főként Oroszországból érkező hangok, melyek azt fejtegetik: országának, Belarusznak csatlakoznia kéne Oroszországhoz a szorosabb gazdasági és politikai integráció érdekében. A Belaruszt már huszonöt éve vasmarokkal irányító elnök ugyanakkor az Eho Moszkvi moszkvai független rádióadónak december 24-én adott interjújában felvetette:

 

mi lenne, ha megfordítanánk az orosz felvetést, és inkább Oroszország csatlakozna Belaruszhoz az integráció jegyében?

 

Nem tudnám eltemetni még a gyermekemet

 

„Én építettem fel a történelemben az első független belarusz kormányt. Hogyan is tudnám eltemetni a gyermekemet, miután én alkottam meg? Az egyenlőség egy tisztességes unió alapja... ezért az egyesült kormány tervének legegyszerűbb útja, ha Oroszország Belarusz részévé válik” – érvelt az interjúban az elnök.

 

Putyinnak nemcsak a beszélgetés ebben a részében igyekezett oda-odaszúrni Lukasenka, hiszen máshol kijelentette:

 

„A belaruszok nem szeretnének egyesülni, mert félnek attól, hogy Belarusz is oligarchikus országgá válik.”

 

„Oroszország pedig nem fog háborúzni Belarusszal. Nálunk az alkohol állami monopólium, emiatt nincs is licensz nélküli vodka”. Belaruszban a rendszerváltás után nemcsak szimbólumok szintjén maradt fenn a szocializmus, de a gazdaságban sem szűnt meg az állami kontroll: így bár a belarusz gazdaság még az oroszhoz képest is versenyképtelen – hiszen a magánberuházásokat az állami kontroll elfojtja – klasszikus értelemben vett oligarchák, mint például Oroszországban, nem tudtak kinőni a földből, erre is utalt az elnök az interjúban.

 

Még háború is lehet az orosz közeledésből

 

„Oroszországgal az a baj, hogy önök nem értik, micsoda is a mai Belarusz. Ha egyesülni hívnak minket, akkor ne rontsák a helyzetünket minden egyes évben. Önöknek Orszországban folyton azt kell mondogatniuk, hogy a belaruszok paraziták, Lukasenka meg szeszélyes. Kész vagyok alternatívát találni az orosz olajra és gázra. Egyszer meg is mondtam Putyinnak, hogy

 

»Tudják, én megértem, hogy Belaruszt elveszíteni rosszabb, mint elveszíteni Oroszország egy részét«”.

 

Itt a belarusz elnök országa gazdaságának orosz energiafüggőségére utal: Belarusz kedvezményes áron kap nyersolajat és energiát Oroszországból, melyet belarusz üzemekben finomítanak. Megesett olyan is, hogy a kedvezményesen kapott energia finomítása után azt többszörös áron adták tovább Európa felé, így a haszon nagy részét Belarusz kaparintotta meg: orosz nézőpontból ezért is tartják Belaruszt, ahogy az elnök fogalmazott, parazitának.

 

Mikor pedig Belarusz elvesztéséről beszélt, nyilvánvalóan geopolitikai játékot játszott: Oroszország szövetségeseinek száma még a posztszovjet térségben is megfogyadkozott, de Minszkre egészen sokáig biztosan számíthatott. Azonban a 2014-es ukrán válság után a belaruszok is hintapolitikába kezdtek, egyre jobb kapcsolatokat építettek ki a nyugattal, amely ezért cserébe elnézett nekik egy-két emberi jogsértést.

 

Ezért Lukasenka még a háborús kártyát is előkapta, ha Belarusz szuverenitásának védelméről van szó: „Ha Oroszország megpróbálná megsérteni a szuverenitásunkat, tudják, hogy fog reagálni a globális közösség: belerántják őket egy háborúba.”

 

„A nyugat és a NATO nem tolerálná ezt, hiszen azt fenyegetésként fognák fel. Ebben az értelemben igazuk is lenne”.

 

A Kreml állítja, nem sértődött meg

 

Oroszország és Belarusz között 1997 óta úgynevezett unióállam működik, melynek elmélyítése azonban az azóta eltelt több mint húsz évben sem sikerült túlságosan. Az ukrán válság óta azonban egyre komolyabb az orosz nyomás a belaruszokon, hogy ezen változtassanak: egy nagyszabású, és Belarusz szuverenitását komolyan korlátozó kétoldalú terv még szeptemberben szivárgott ki az orosz sajtóban (erről az Azonnali itt írt bővebben), Putyin pedig az unióállamban való előrehaladáshoz kötötte a Belarusznak adandó, további gázkedvezményeket. A belarusz helyzetet az Azonnali is igyekszik figyelemmel követni, novemberben Vital Rimaseuszki belarusz kereszténydemokrata ellenzéki politikussal készítettünk interjút, aki a Lukasenka-rendszerről és az oroszokhoz való viszonyról is beszélt nekünk.

 

A Kreml Lukasenka csípős megszólalásait szerdán kommentálta, és úgy fogalmazott, azokat nem értékelték ellenségesnek Oroszországgal szemben, hiszen bár lehetnek nézeteltérések, de ez az összképet nem rontja el.

 

FOTÓ: Kreml.ru

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Keményen beszólt Tóth
Bertalan a DK-ba igazoló polgármestereinek és a DK-nak is, kijelentve: senki nem tekintheti az MSZP-t a
saját lábtörlőjének!

A lengyel politikus a legmagasabb szintű kitüntetést kapta a Románia Csillagán belül, Tőkéstől a legalacsonyabbat vették korábban el.

Mikor lesz így kormánya Írországnak? Vagy inkább jöhetnek az előrehozott választások? Elmagyarázzuk!

Bár a Fundacja Pro plakátja egyértelműen jelzi, hogy a homoszexuálisok gyerekeket fognak szerintük molesztálni, a bíróság szerint ez nem bántó, hanem oktató jellegű üzenet.

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás