Új Star Wars: a Walt Disney saját magát cenzúrázza

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.25. 07:34

Egy leszbikus csókot vágott ki a Disney a szingapúri verzióból.

Új Star Wars: a Walt Disney saját magát cenzúrázza

A forgalmazó „kihagyott egy rövid jelenetet, amely a film besorolására vonatkozó iránymutatások szerint magasabb minősítést igényelne” – erősítette meg a szingapúri Infokommunikációs Médiafejlesztési Hatóság szóvivője, hogy a J.J. Abrams rendezte Star Wars: Skywalker korából a Disney kivágott egy részt.

Amúgy

a kis híján két és fél órás film egy nagyjából két másodpercet felölelő jelenetéről beszélünk, amiben elcsattan a Star Wars-univerzum első leszbikus csókja két mellékszereplő között.

Igen ám, csakhogy Szingapúrban nem nézik jó szemmel az azonos neműek közti romantikus viszonyt.

Példának okáért nem csupán az azonos nemű párok házassága tabu, még két év börtönt is kaphat az a férfi, akiről kiderül, hogy egy másik férfival szexelt. (Az erről szóló törvény a nők közötti szexuális viszonyra nem tér ki.)

A filmművészetben ennyire azért nem szigorú a szingapúri hatóság, de bármilyen LMBT-tartalmat mutató alkotást besorolhatnak a 18+-os kategóriába, sőt, ha egy film kifejezetten az LMBT-ügyekre koncentrál, arra a médiahatóság a 21+-os pecsétet is rányomhatja.

Annak köszönhetően, hogy a Disney önként kivette a leszbikus csókot, a Skywalker kora Szingapúrban csak 13+-os besorolást kapott,

azaz a film megtekintése 13 év alatt csak nagykorú felügyelete mellett ajánlott.

Az eset egyébként úgy tűnik, nem példa nélküli: számos dubaji néző jelezte, hogy az ottani mozikban sem mutatták a kérdéses jelenetet. Hogy ott a helyi hatóságok vágatták-e ki a csókot, vagy a Disney eleve az öncenzúrázott verziót küldte el, illetve hogy Dubajon kívül az Egyesült Arab Emírségek más városaiban látható-e a jelenet, még nem tisztázott. A Disney az ügyben egyelőre nem szólalt meg.

NYITÓKÉP: Star Wars / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek