Poznań összes rászorulójának főztek vacsorát Lengyelország legnagyobb karácsonyi vásárán

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.25. 14:27

December 24-én 1400 szegény és hátrányos helyzetű ember távozhatott tele hassal a karácsonyi jótékonysági rendezvényről.

Poznań összes rászorulójának főztek vacsorát Lengyelország legnagyobb karácsonyi vásárán

A poznańi nemzetközi vásár Lengyelország legnagyobb karácsonyi vására. Az ország nyugati felén fekvő városban évente megrendezett vásár története egészen 1921-ig nyúlik vissza, akkor rendezték meg azt először lengyel és kelet-pomerániai kereskedők. A vásár 1925-re nőtte ki magát nemzetközivé, amikor is több külföldi (például csehszlovák, francia vagy német) cég is képviseltette magát portékáival.

Mára a poznańi nemzetközi vásár azonban nem csupán a kereskedők és a vevők, hanem a rászorulók helyszíne is lett: a vásár keretein belül idén tizedik alkalommal tartott ugyanis jótékonysági összejövetelt a lengyel katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas Polska helyi leágazása, a Caritas Poznań. Ennek keretében

december 24-én 1400 szegény és hátrányos helyzetű embert vendégeltek meg a szervezők.

EGY EGÉSZ CSARNOKNYI RÁSZORULÓ LAKHATOTT JÓL KARÁCSONY ALKALMÁBÓL POZNAŃBAN. FORRÁS: CARITAS POZNAŃ / FACEBOOK

Mint azt a Caritas Poznań szóvivője, Łukasz Łukasik atya elmondta, az esemény rengeteg helyi étterem és mintegy ezer önkéntes segítségével jöhetett létre, akik között voltak a térségben állomásozó, amerikai katonák is.

A főzéshez közel négyszáz kilogramm pontyot, ugyanennyi savanyú káposztát és gombát, négyszázötven kilogramm krumplit, és majdnem ötszáz liternyi céklát használtak fel.

Az eseményen felszólalt Stanisław Gądecki érsek is, aki kifejtette, hogy szerinte az élet problémáival küzdő, hátrányos helyzetű embereknek sokszor megvan az a kiváltsága, hogy közelebb kerülhetnek a Megváltóhoz, mint a vagyonos társaik.

„A szegénység nyitottabbá teszi az embereket Isten felé”

– mondta az érsek.

NYITÓKÉP: Stanisław Gądecki érsekkel fotózkodik a jótékonysági esemény egyik résztvevője. Caritas Poznań / Facebook

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek