+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. december 25. szerda, 14:27
December 24-én 1400 szegény és hátrányos helyzetű ember távozhatott tele hassal a karácsonyi jótékonysági rendezvényről.

A poznańi nemzetközi vásár Lengyelország legnagyobb karácsonyi vására. Az ország nyugati felén fekvő városban évente megrendezett vásár története egészen 1921-ig nyúlik vissza, akkor rendezték meg azt először lengyel és kelet-pomerániai kereskedők. A vásár 1925-re nőtte ki magát nemzetközivé, amikor is több külföldi (például csehszlovák, francia vagy német) cég is képviseltette magát portékáival.

 

 

Mára a poznańi nemzetközi vásár azonban nem csupán a kereskedők és a vevők, hanem a rászorulók helyszíne is lett: a vásár keretein belül idén tizedik alkalommal tartott ugyanis jótékonysági összejövetelt a lengyel katolikus jótékonysági szervezet, a Caritas Polska helyi leágazása, a Caritas Poznań. Ennek keretében

 

december 24-én 1400 szegény és hátrányos helyzetű embert vendégeltek meg a szervezők.

 

EGY EGÉSZ CSARNOKNYI RÁSZORULÓ LAKHATOTT JÓL KARÁCSONY ALKALMÁBÓL POZNAŃBAN. FORRÁS: CARITAS POZNAŃ / FACEBOOK

 

Mint azt a Caritas Poznań szóvivője, Łukasz Łukasik atya elmondta, az esemény rengeteg helyi étterem és mintegy ezer önkéntes segítségével jöhetett létre, akik között voltak a térségben állomásozó, amerikai katonák is.

 

A főzéshez közel négyszáz kilogramm pontyot, ugyanennyi savanyú káposztát és gombát, négyszázötven kilogramm krumplit, és majdnem ötszáz liternyi céklát használtak fel.

 

Az eseményen felszólalt Stanisław Gądecki érsek is, aki kifejtette, hogy szerinte az élet problémáival küzdő, hátrányos helyzetű embereknek sokszor megvan az a kiváltsága, hogy közelebb kerülhetnek a Megváltóhoz, mint a vagyonos társaik.

 

„A szegénység nyitottabbá teszi az embereket Isten felé”

 

– mondta az érsek.

 

NYITÓKÉP: Stanisław Gądecki érsekkel fotózkodik a jótékonysági esemény egyik résztvevője. Caritas Poznań / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nógrádi György az LMBT-közösség politikai pozícióit elemzi, Gödön meg még mindig áll a bál. Kezdünk!

Újabb közös pontra lettünk figyelmesek Szerbiával a pécsi vásárban: 1900 forintért bárki hirdetheti Oroszország urát.

Ma választ Horvátország. Mivel győzködték vagy riogatták a pártok a választókat? Spoiler: menekültekkel nem. Választás előtti plakátkörkép!

A portugál vezetés szerint abszurd, hogy a britek szerint nem biztonságos náluk nyaralni, mert az angoloknál rosszabb a koronavírus-járvány, mint náluk.

„Az, hogy gyakorolhasd a mandátumodat, nem függhet attól, hajlandó vagy-e elfogadni egy magánvállalkozás feltételeit” – véli az Európai Parlament egyik alelnöke.

A szerecsenekről elnevezett berlini metrómegálló, a Mohrenstraße a jövőben egy olyan környékbeli utca nevét fogja viselni, ami egy orosz zeneszerzőről emlékezik meg.

A függetlenként politizáló Bencsik János könyöradománynak tartja azt, és nemet nyomott a kezdeményezésre. Az okokat megkérdeztük tőle!

A hét kérdése

Szeptemberig pihenőre megy a parlament, kell is, mert sok minden történt: összegyűjtöttünk 10+1 emlékezetes pillanatot, te pedig szavazhatsz a kedvencedről!

Azért ide elnéznénk

Ivan Krastev bolgár filozófus beszélget a járvány utáni Európáról a bécsi Kreisky Forum online-rendezvényén július 6-án.

Miért menekülnek el melegek még ma is Kelet-Európából? A berlini ZOiS online-rendezvényén erről lesz szó július 9-én.

Hogyan kéne támogatni a válság és az automatizáció miatt munkájukat veszített embereket? A Friedrich Ebert Stiftung és az Új Egyenlőség online rendezvénye. Július 9.

Mi köti össze Kozma Lajost, a fényképész házát és Nagy Imrét? Mi volt Karády Katalin Amerikából való hazatérésének titokban tartott feltétele és mi köze ennek a Rózsadombhoz? Kultúrtörténeti séta július 11-én.

Július 30-án újra vitáznak az újságírók: most Pető Péter, a 24.hu, és Békés Márton, a Kommentár főszerkesztője fog „összecsapni” a MagNet Közösségi Házban.

Ezt is szerettétek

A sugárzástól nem kell félnünk, nem úgy a környezeti károktól és a privátszféránk szűkülésétől.

Milyen lehet elindulni egy olyan ország választásán, ahol az egyik ellenzéki vezető szerint „minden kibaszott rossz”?

Donald Trump annyira rosszul kezelte a koronavírus-járványt, hogy azt már a Fox News sem hagyja szó nélkül. Hatással lehetett ez a George Floyd halálát követő tüntetésekre és az elszabaduló indulatokra?

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Twitter megosztás Google+ megosztás