Nemzetiséget váltana Irán legjobb junior sakkozója, hogy a politika ne szólhasson bele, kivel játszik

Szerző: Petróczi Rafael
2019.12.25. 17:05

A tizenhat éves Alireza Firouzja azután határozta erre magát, hogy Teherán több ízben is megakadályozta, hogy izraeli játékosokkal versenyezzen.

Nemzetiséget váltana Irán legjobb junior sakkozója, hogy a politika ne szólhasson bele, kivel játszik

Most még Irán legjobb, és a világ második legjobb junior sakkjátékosa a tizenhat éves Alireza Firouzja, ez azonban várhatóan már nem sokáig lesz így. A jelenleg Franciaországban élő versenyző ugyanis nemzetiséget akar váltani, és a jövőben francia vagy amerikai zászló alatt folytatná karrierjét – erről számolt be Mehrdad Pahlavanzadeh, az Iráni Sakkszövetség elnöke.

Alireza Firouzja azután szánta el magát a lépésre, hogy Teherán informálisan többször is megakadályozta, hogy izraeli vetélytársakkal mérkőzzön meg.

Áprilisban egy német tornán volt kénytelen visszautasítani a játékot egy izraeli versenyzővel szemben, mert tartott az esetleges szankcióktól, amiket az iráni hatóságoktól kaphatott volna, ha kiáll a meccsre.

Nemrég pedig Irán bejelentette, hogy nem kíván részt venni a 2020-as, Oroszországban rendezett, nemzetközi sakkvilágbajnokságon sem. A döntés indoklásában ugyan nem szerepel Izrael, de elég egyértelműnek tűnik, hogy Irán ezt a nemzetközi sporteseményt is azért bojkottálná, amiért oly sok mást is igyekezett:

a sport egyfajta eszközzé vált az iráni politika kezében annak kifejezésére, hogy Irán nem ismeri el Izraelt államnak.

Ennek érdekében a politika nyíltan és informálisan is folyamatosan nyomást gyakorol a sportolóira, hogy azok minden áron kerüljék el, hogy izraeli ellenfelekkel kelljen megmérkőzniük, rosszabb esetben pedig olyan általános bojkott is előfordul, mint most a jövő évi sakkvilágbajnokság kapcsán.

Iskolapéldáját láthattuk a nyomásgyakorlásnak idén augusztusban, a Japánban megrendezett dzsúdó-világbajnokságon, ahol Saeid Mollaei iráni dzsúdóst – annak elmondása szerint – arra akarta kényszeríteni az Iráni Olimpiai Bizottság, valamint az iráni sportminiszter, hogy ne vegyen részt a Khasan Khalmurzaev, orosz olimpiai bajnokkal szembeni meccsén, mert ha nyer, egy későbbi fordulóban az izraeli Sagi Muki lehetett volna az ellenfele. Az iráni dzsúdós ezt visszautasította, de ezt követően azt nyilatkozta:

„Még úgy is félek, hogy a hazám hatóságai azt mondták, bármi probléma nélkül visszatérhetek. Félek attól, hogy mi történhet a családommal és velem."

Saeid Mollaei azóta Németországban kapott menedéket, jövőre már mongol színekben fog versenyezni, és Iránt az incidens miatt októberben határozatlan időre eltiltották minden nemzetközi dzsúdótornától, amíg nem garantálja, hogy sportolói megmérkőzhetnek izraeli vetélytársaikkal.

Ha Alireza Firouzja is követi a dzsúdós példáját,

a fiatal sakktehetség lehet Irán történetének második sportolója, aki más ország lobogója alatt fogja folytatni karrierjét.

Alireza Firouzja egyelőre nem kommentálta a róla szóló híreket.

NYITÓKÉP: Alireza Firouzja a következő lépésen gondolkodik. Leonid Fleischman / Wikimedia Commons

Petróczi Rafael
Petróczi Rafael az Azonnali korábbi újságírója

A Budapesti Corvinus Egyetemen végzett politológusként. Az Azonnali gyakornoka, majd belpolitikai újságírója volt 2017-2021 között.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek