+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. december 24. kedd, 10:14
Ki legyen Győr új polgármestere? Győzzék meg vitán a helyieket a jelöltek, végre ne csak Borkai Zsolt szexvideóiról legyen szó a városban, hanem a megoldásra váró problémákról is! Minden jelöltet vitára hívunk januárban, akiknek sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlásokat.

Bár az elmúlt években egyre kevésbé jellemző, hogy leüljenek vitázni egymással a politikai szereplők,

 

az Azonnali nagyon szeretné, ha a január 26-i győri időközi polgármester-választás ebből a szempontból is rendhagyó lenne.

 

Ezért szerkesztőségünk vitát szervez azon jelöltek között januárban, akiknek a december 23-i határidőig sikerült összegyűjteni az induláshoz szükséges ajánlást. Amint az hétfőn kiderült, ők hatan vannak: a fideszes Dézsi Csaba András, a közös ellenzéki jelölt, az MSZP-s Pollreisz Balázs, a civil Balla Jenő, a Mi Hazánktól Géber József, illetve a függetlenek közül Kirchfeld Mária, valamint Hajnal János. Bízunk benne, hogy felkérésünknek mindannyian eleget fognak tenni, így a győriek is több információ birtokában tudnak majd választani január 26-án.

 

Miért fontos a vita?

 

Az októberi győri önkormányzati választás a legkevésbé szólt arról, hogy milyen irányba kellene haladnia Győrnek a jövőben, például hogyan lehetne rendbe rakni az ottani buszközlekedést, vagy hogy mit tegyen a város azért, hogy a fejlődése ne kizárólag az Auditól függjön. 

 

Ehelyett elvitték a show-t a jachton orgiázó Borkai Zsoltról és társairól készült felvételek, ami megölte annak lehetőségét, hogy valóban fontos dolgokról lehessen beszélni.

 

Márpedig egy vita kiváló alkalmat biztosít ahhoz, hogy a jelöltek érveljenek, programot ismertessenek, és persze küzdjenek meg a választók szimpátiájáért.

 

Hogyan nézne ki és miről szólna a vita?

 

A beszélgetést az Azonnali egyik újságírója moderálja majd, témáit tekintve pedig a legfontosabb helyi problémákról fog szólni: nevezetesen a győri közösségi közlekedés helyzetéről, a járműipar lassulása mentén az Audi alternatíváiról, illetve a polgármesteri posztról lemondó Borkai Zsolt örökségének értékeléséről, kezeléséről.

 

Az Azonnali videósai a vita előtti héten körbejárják a várost, hogy megkérdezzék a győrieket, ők miről kérdeznék a polgármesterjelölteket. Ezekkel a kérdésekkel biztosan találkozni fognak a politikusok, de hogy ne legyen egyszerű dolguk, ezért ez egy olyannyira exkluzív Azonnali-videó lesz, hogy csak a vita résztvevőinek vetítjük le. Vagyis

 

nem lesz lehetőségük előre felkészülni a kérdésekre – igaz, miért is kéne, hiszen aki nap, mint nap az emberek között jár, és őket akarja képviselni, azt semmi ilyesmi nem éri majd felkészületlenül.

 

Mikor és hol lenne a vita?

 

A helyszín az időponttól is függ, de természetesen Győrben lesz a vita, amit az Azonnali olvasói élőben is követhetnek majd a Facebook-oldalunkon. Mi első körben arra gondoltunk, január 16-a ideális időpont lehetne a vitára, de a végső dátum azon is múlik természetesen, hogy a résztvevők mikor érnek rá.

 

Egyáltalán kik indulnak a választáson?

 

Mielőtt felsorolnánk a jelölteket, érdemes felidézni, mi is történt a városban az elmúlt hónapokban. Ugyan már a választási hajrában felbukkantak az akkor még fideszes polgármesterként tevékenykedő – és nem utolsó sorban magát családapaként hirdető – Borkai Zsoltról készült kompromittáló képek, a politkusnak esze ágában sem volt visszalépni a jelöltségtől. Végül miután szoros küzdelemben legyőzte ellenzéki ellenfelét, a nem túl erős kampányt folytató DK-s Glázer Tímeát, Borkai először a Fideszből lépett ki, majd egy az önkormányzat botrányosra sikeredett alakuló ülését követően hivatalosan is lemondott. Nézzük a jelölteket!

 

+ Dézsi Csaba András kardiológus, önkormányzati képviselő régi motoros a helyi Fideszben, 1994 óta önkormányzati képviselő, volt már alpolgármester és bukott már el polgármesterválasztást is 2002-ben. A Borkai-érában kiszorult a párt első vonalából és a szakmájára koncentrált, közösségi összefogásból hozta létre a győri szívcentrumot, emellett újságot és könyveket írt; de töretlenül megnyerte négyévente a nádorvárosi körzetet. A botrány közepén is 19 308 ember szavazott Borkaira, a Fidesz maximálisan mozgósítható tábora a városban 22-23 ezer ember lehet.

 

+ Pollreisz Balázs 2014 óta az MSZP önkormányzati képviselője és helyi elnöke, korábban humán területen dolgozott, például a gyárvárosi kultúrházat vezette. Most az MSZP, a DK, az LMP, a Jobbik és a Momentum közös jelöltjeként indul a választáson. Az október 13-i választáson a közös jelölt, a DK-s Glázer Tímea 18 662 szavazatot gyűjtött, amivel majdnem beérte Borkai Zsoltot: a kérdés az, hogy tud-e még emellé mozgósítani az új jelölt. Pollreisz Balázzsal egyébként itt interjúztunk.

 

+ Balla Jenő vállalkozó, független önkormányzati képviselő. Balla az októberi választáson indult tavasszal gründolt civil szervezete, az Összefogás Győrért színeiben, és 1838 szavazatot szerzett, ami 4,36 százalékos eredményt jelentett. Polgármester tehát nem, képviselő azonban lett a kompenzációs listáról a győri vállalkozó, aki évek óta több civil szervezetben is munkálkodik a városban, most épp a piacosoknak csinál érdekvédelmi szövetséget. Itt írtunk róla bővebben.

 

+ Géber József vőfély, néprajzkutató a Mi Hazánk jelöltje. Nem először méretteti meg magát a helyi politikában, 2014-ben függetlenként, idén a Mi Hazánk jelöltjeként indult az egyik ménfőcsanaki körzetben, ahol öt éve egyébként 27 százalékkal lett második a Fidesz jelöltje mögött.

 

+ Kirchfeld Mária, a Széchenyi István Egyetem oktatója is megmérette magát októberben, ő a kettes körzetben indult, ami egy elég kacifántos választókörzet, mindenesetre benne van a Belváros és Újváros egy része, illetve Révfalu egy része, például az egyetem területe. Kirchfeld nem nyert a körzetben, de akkor sem, és most sem folytat valami látványos kampányt, semmit sem találni róla az interneten a MarkMyProfessor-oldalán kívül.

 

+ Hajnal János független jelölt, aki mögött több, elég homályos nemzeti és devizahiteles mozgalom áll, egyébként nem nagyon van köze Győrhöz. Az egyik oldal szerint „Győr városa közbiztonságot, jogbiztonságot remélhet a tevékenysége által, természetes élelmiszerek biztosítását, káros sugárzások enyhítését, munkahelyteremtést, a fizető-parkoló rendszer átalakítását és fokozatos leépítését, a környezetkárosítás megállítását, szabad, barátságos, nyugodt és békés várost” várhat tőle. Hajnal népszavazást kezdeményezne egy sor meredek kérdésben is, például még átutazási célból is megtiltaná „bármilyen migráns” tartózkodását a városban, vagy épp minden győrinek alanyi jogon ültettetne tíz gyümölcsfát, amit a közmunkásokkal gondoztatna.

 

FOTÓ: Balla Jenő, Dézsi Csaba András, Géber József és Pollreisz Balázs (Azonnali-montázs)

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Mi volt Gyurcsány legjobb húzása? Melyik elszakított nemzetrész fáj neki legjobban? Vágó István négy válaszból dönthet, és van, hogy a
közönség segítségét kéri! Videó!

Fókuszban: Orbán Viktor huszonkettedik évértékelője.

Egészen meglepő helyen tűnt fel a zalai termálváros: Európa legjobb helyeit listázva szavazták fel a tizenkettedik helyre a titokzatosan működő European Best Destinationsön.

A választók megbüntették az AfD-t és a velük Türingiában összefogó pártokat. A Hanza-városban a baloldali pártok majdnem a szavazatok kétharmadát hozták el.

A várakozásoknak megfelelően alakultak a nevadai kaukuszok eredményei, Bernie Sanders már az elnyert delegáltak tekintetében is az élen.

Olyan embert választottak a jobbikosok pártalapítványuk kuratóriumának élére,
akinek a neve máltai offshore iratokban merült fel.

A legnagyobb példányszámú szlovák napilap, a SME felvidéki magyar főszerkesztője, Beata Balogová egy héttel a szlovákiai választások előtt a Helyzetben!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás