+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Fekő Ádám
2019. december 23. hétfő, 19:08
A rendőrség hirtelen látványosan elkezdte vegzálni az orosz focicsapatok keménymagjait. Ez azért furcsa, mert az elmúlt években tulajdonképpen bármit megtehettek, ha betartották a szabályokat otthon.

Oroszországban egészen fura dolog történt idén ősszel: nagy futballklubok eddig az állammal valamiféle csendes egyezségben élő ultrái és huligánjai szinte egyik napról a másikra találták magukat szemben azzal, hogy az orosz rendőrség vegzálja tagjaikat. Bár a lengyel mellett Európa legerőszakosabbjának számító orosz huligánok (elég csak a CSZKA Moszkva budapesti produkciójára gondolni) eddig is szerettek balhézni, ezt viszonylagos békében tehették: egymás összeverésébe nem igazán szólt bele senki,

 

ahogy az orosz lelátókon már jó ideje elterjedt rasszizmus visszafogásáért is maximum szimbolikus lépéseket tett a szövetség.

 

Ezekbe a balhékba néha belekeveredtek rendőrök, de most egész más a helyzet: a beszámolók szerint az elmúlt hetekben egészen laza okokból vettek őrizetbe szurkolókat, és tiltották ki őket a stadionokból.

 

+ Hat és tizennyolc hónap közötti időszakokra kitiltottak száz Szpartak Moszkva-fanatikust, amiért azok trágár dalokat énekeltek a Zenit Szentpétervár játékosáról, Artyom Dzjubáról. A focista bűne az volt, hogy fiatalként azt mondta, mindig a Szpartaknak szurkolt, és csak ott játszana, most pedig a Zenitre mondja ugyanezt.

 

+ Szintén a Zenit-Szpartak előtt nagyjából 90 moszkvait vittek el az utcákról, az ő álláspontjuk szerint úgy, hogy nem is csináltak semmit. A rendőrség azt állítja, egy előre leegyeztetett utcai balhét előztek meg.

 

+ A CSZKA Moszkva szurkolóit egyszerűen azért vitték el, mert a Moszkvától 200 kilométerre fekvő Tulában játszott meccsükön többszázan együtt vonultak a stadion felé, és énekeltek.

 

+ A Lokomotiv Moszkva szurkolóit az európa Oroszország déli részén fekvő Szamarában vették tömegesen őrizetbe a csapatuk kupadöntője előtt, arról sehol nincs szó, hogy miért.

 

+ Pár szentpétervári huligán a közösségi médián keresztül kapott üzenetet a szélsőségesség elleni rendőrségtől (Oroszországban egy egész részleg foglalkozik az ország szélsőségeseivel, velük viccelni sem nagyon lehet), hogy folytatódni fog ez a tendencia.

 

Azon nyilván el lehet filozofálni, hogy a két esetben biztos valami nagyon ronda dolgot énekeltek a szurkolók, vagy agresszívnak tűntek séta közben, ráadásul ennek a rétegnek a beszámolói általában nem tartalmazzák mindig a teljes igazságot. De ezek egy olyan országban történtek, ahol simán elnézték a szurkolóknak két banán bedobását a fekete Roberto Carlosnak, de a különösen szélsőjobbosnak számító Zenitnél a 22 éves brazil Malcom érkezése ellen tüntettek, egyáltalán nem burkoltan azért, mert nem akarnak színesbőrű játékost látni a csapatban.

 

USTAWKA AZ ERDŐBEN

 

A szervezett szurkolói csoportok ahogy ilyenkor szokott lenni, egységesen válaszoltak a december 7-8-i hétvégén: a csapataik meccsének 30. percében kivonultak, és csak egy „a szurkoló nem bűnöző” feliratú molinót hagytak a lelátón. Ez volt az orosz futball történetének legnagyobb szervezett szurkolói akciója.

 

Akár úgy is tűnhetne, az orosz szövetség most elégelte meg a stadionokban kiskirályoknak számító keménymagok produkcióját, és rendet szeretnének tenni, de az eddigi előzmények nem azt mutatják, hogy akár kicsit is zavarta volna őket ez a szcéna: a 2016-os franciaországi Európa-bajnokság orosz-angol bunyójáról talán mindenki hallott. Ott már egészen konkrétan kiderült, hogy a céltudatosan balhézni induló huligánok egy része orosz állami támogatással utazott charterjárattal Marseille-be, az ezt szervező orosz szurkolói klub vezetője pedig nem csak egy országszerte ismert szélsőjobbos figura, hanem Vlagyimir Putyinnal is van több közös képe. Erről bővebben itt írtunk.

 

Ezek után nem is lehet véletlen, hogy 2016-ban még maga Putyin is csak azon csodálkozott, hogy verhetett össze 200 orosz többezer angolt. Ez pedig inkább hangzik dicséretnek, mint kritikának, de több politikus is simán hősnek nevezte a Marseille-be utazott huligánokat.

 

A HŐSIDŐK: SZPARTAK-CSZKA TALÁLKOZÓ 2012-BEN EGY MOSZKVAI PARKOLÓBAN

 

Ha valaki ebből azt hinné, hogy az orosz huligánok otthon is korlátlanul bulizhatnak, az téved: bár jól láthatóan létezik/létezett valami törékeny egyezség a hatóságok és a csoportok között, de ezt főleg a hatóságok tartják fent, és ha valami nem tetszik a hatóságoknak, akkor kőkeményen leverik a renitenskedő huligánokat. Több forrás is állította az Independentnek, hogy az oroszországi világbajnokság előtt külön is felkeresték az otthonukban elbeszélgetni az ország huligánjainak vezéralakjait arról, hogyan kell majd viselkedniük a példás rendben tartott versenyen.

 

Hogy mennyire rend van, azt talán a magyar érdekeltségű CSZKA Moszkva-Ferencváros EL-párosítás mutatta a legjobban, ahol az Oroszországban semmiféle balhét nem csináló moszkvaiak óriási molinón üzenték meg a vendégbe érkezett párszáz magyarnak, hogy hamarosan Budapestre érkeznek, és ott buli lesz. És lett is, hiszen többek közt metróban és villamosnál is verekedtek egy kicsit az orosz állam irányítása alól végre kikerült huligánok 2019 októberében.

 

UNALOMŰZÉS OROSZORSZÁGBAN, ITT CSAK A ZENIT SZENTPÉTERVÁR HULIGÁNJAINAK RÉSZVÉTELE A BIZTOS

 

A Sports.ru újságírója, Alexander Polivanov egyértelműen tendenciát lát ebben az eltúlzott intézkedésekben, amik nem csak az orosz szélsőjobbot vagy huligán réteget érintik: Jegor Zsukov orosz blogger december elején három év felfüggesztett börtönt kapott, és két évre eltiltották az internetezéstől, amiért „szélsőséges nézeteket terjesztett és zavargásokban vett részt” – úgy, hogy az aktivista konkrétan semmit nem csinált azon kívül, hogy többször is diktátornak nevezte Putyint.

 

Polivanov szerint az a hasonlóság, hogy ő és az őrizetbe vett szurkolók is olyan dolgokért lettek büntetve, amit nem csináltak, maximum mondtak.

 

Mivel Oroszországról van szó, persze elképzelés sincs róla, pontosan milyen okokból kezdték el vegzálni a kapu mögötti szektorok népét: simán benne van, hogy ez is az egész orosz profi sportot megrázó doppingbotrány körüli elterelő hadművelet, vagy csak egy jelzése annak, hogy Putyin újra rendbe fogja tenni az amúgy megint történelmi mélységekben lévő orosz focit, aminek a része a lelátó is. De persze az is benne van, hogy csak a rendőrség gondolta úgy, hogy kicsit elkanászodtak a fiúk.

 

FOTÓ: Ultras-Tifo.net alapján

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szlovéniában lakhelyelhagyási tilalom is van, azaz senki
nem mozdulhat ki arról
a településről, amelyben tartózkodik. Mutatjuk, hogyan érinti ez a fővárost, Ljubljanát!

Szombathelyen elindult a kampány: Ungár Péter beszólt a fideszes Hende Csabának és az exjobbikos Bana Tibornak, mire nem várt helyről bohócozták le.

A kórházi ágyon következett be a nagyszebeni csendőrkapitány pálfordulása, aki addig nyíltan hangoztatta koronavírus-ellenes nézeteit, de akkor már késő volt. Romániában nemcsak a járvány tarol, de a fake news is.

A román szocdemeknek is kínos politikusok csoportosan átléptek egy román zöldpártba, amit a háttérből egy volt szélsőjobbos politikus mozgat.

Mindkét fél eltökélt, hogy tető alá hozzák a megállapodást, azonban Párizs továbbra se enged London követeléseinek a halászat ügyében.

Mostantól „Eszem-iszom, dínom-dánom” a párt programjának neve, mert a Jobbik „egy bránerre emlékeztető" tagja ezzel a rigmussal cikizi őket.

A bíró szerint az ajánlatot visszautasították, a volt katalán elnök pedig úgy gondolja, hogy megint csak a függetlenségi mozgalmat akarják megfúrni.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás